„Mes dabar turime dabar labai svarbius du mėnesius iki NATO viršūnių susitikimo Madride, kai turime dėti visas pastangas – visi parlamentarai ir Krašto apsaugos ministerija, žinau, kad ir Užsienio reikalų ministerija daro labai daug, – kad NATO pajudėtų priešakinės gynybos principo link“, – „Žinių radijui“ teigė L. Kasčiūnas.

NSGK pirmininkas akcentuoja, kad Lietuva turi siekti ne tik didesnio skaičiaus NATO sąjungininkų karių, tačiau ir oro gynybos sistemų įrengimo.

„Kitaip tariant, kad tie NATO batalionai, kuriuos dabar turi, augtų iki brigadų lygio, o gal dar ir daugiau. Kad atsirastų oro gynybos elementai labai svarbūs. Mes turime rimtai kalbėti apie ambiciją oro gynybos sistemose tiek nacionaliniu mastu, tiek regioniniu mastu, tiek visos NATO mastu“, – pabrėžė L. Kasčiūnas.

„Oro gynyba yra labai svarbu, todėl apie izraelietišką Iron Dome irgi reikėtų kalbėti vis drąsiau ir drąsiau kaip tam tikrą, kad ir tolimą, bet labai rimtą ambiciją“, – pažymėjo jis.

Todėl, pasak L. Kasčiūno, per ateinančius du mėnesius iki NATO viršūnių susitikimo būtina padaryti viską, kad susitikimo metu būtų priimti reikalingi sprendimai rytinio NATO flango stiprinimui.

„Mes turime du mėnesius padaryti viską, kad grįžtume prie to, kas buvo Šaltojo karo metais, kad netapo šaltasis karštuoju – NATO buvo pajėgus gintis. Mes dabar puikiai matome, kad Baltarusijos kaip savarankiškos nėra, tai reiškia, kad Rusijos karinės pajėgos gali būti Baltarusijoje. Mes dėl reakcijos mažėjančio laiko turime suformuoti tokią atgrasymo ir gynybos architektūrą regione, kad rusams nekiltų intencijų pabandyti pratestuoti 5 straipsnį“, – akcentavo politikas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)