Rusijos gynybos viceministras Aleksandras Fominas tikina neva sprendimas „drastiškai mažinti“ Rusijos karinį aktyvumą dviejuose Ukrainos miestuose buvo priimtas siekiant „padidinti abipusį pasitikėjimą“, prisidėti prie sėkmingos derybų baigties ir pasiekti svarbiausią tikslą – pasirašyti dvišalį susitarimą, skelbia „RIA Novosti“.

Kojala: tai veikiau papildo tezę „didinsime“ karinius veiksmus rytinėje dalyje

Rytų Europos studijų centro (RESC) vadovas, politologas Linas Kojala feisbuke pakomentavo Rusijos atstovų pasisakymus apie ketinimus radikaliai mažinti karinius veiksmus Kyjivo ir Černihivo kryptimis.

Jis L. Kojala rašė, jog „atakos šiomis kryptimis strigo jau kurį laiką, ukrainiečiai taip pat sugebėjo sėkmingai kontratakuoti; JAV mato požymių, kad Rusija gali persiorientuoti“.

„Tai tąsa praėjusią savaitę skelbtų tezių, jog nuo šiol bus koncentruojamasi į Donbasą“, – socialiniame tinkle rašė RESC vadovas L. Kojala.

RESC vadovas, politologas L. Kojala pabrėžė dar du svarbius aspektus.

„Pastaruoju metu Kremlius taip pat teigė, kad: įspėjimai apie galimą invaziją į Ukrainą yra „isterija“; Ukraina siekė įgyti branduolinį ginklą; Ukraina slapta gamino biologinį ginklą; ketino naudoti jėgą prieš kaimynus; yra valdoma „narkomanų ir neonacių“; pati Rusija esą visą laiką taikėsi tik į „karinius objektus“. Tokia tad tų Kremliaus pareiškimų sąsaja su tikrove ir patikimumas“, – teigė jis.

O sakinys apie mažinamus karinius veiksmus dviem kryptimis „neprieštarauja, o veikiau papildo tezę „didinsime“ karinius veiksmus rytinėje dalyje“.

Mariupolis ir kiti miestai toliau niokojami; apie okupacinių pajėgų išvedimą nėra net kalbos, ką jau kalbėti apie faktines aplinkybes“, – socialiniame tinkle rašė RESC vadovas L. Kojala.

Malinionis: tikėtina, kad rusai tikrai susitelks į Donbasą

Atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis Delfi antradienį sakė, kad rusų kalbomis tikėti neverta – reikia žiūrėti, kas vyksta ir vertinti tik veiksmus.

„Ką jie sako – patys žinote, neįmanoma jais tikėti“, – pabrėžė jis.

Ar tikėtina, jog Rusija iš tiesų atsisakys planų užimti Kijevą? Galbūt tai klasta – dabar atitraukiamos pajėgos sugrįš, viliantis, jog mieste bus mažiau gynėjų?

„Aš abejoju, kad tai kokia nors taktinė gudrybė. Nes nebus taip, kad Kijevą iškart paliks gynėjai ir bėgs kažkur kitur. Reikėtų palaukti keletą dienų ir pažiūrėti, kas realiai įvyks“, – sakė jis.

Eksperto teigimu, gali būti, kad Rusija atitrauks pajėgas ir susitelks į Luhansko ir Donecko sritį, kaip patys skelbė anksčiau.

„Nes nuo pat pradžių, nuo pat pirmųjų dienų, matėsi, kad jų bandymas užpulti Ukrainą visoje teritorijoje yra neįmanomas su tokiomis pajėgomis“, – sakė pašnekovas.

Atsargos pulkininko teigimu, su tokiomis pajėgomis, kokiomis puolė Ukrainą, rusai galėjo nebent „pasiimti“ Donbasą.

Anot pašnekovo, tai galėjo pavykti, jei toks siekis būtų buvęs iš pat pradžių, tačiau V. Malinionis negarantuoja, kad tai pavyktų dabar.

„Rusijos pusė buvo pareiškusi, kad susitelks į Donbasą ir tai yra tikėtina, kad taip galėtų būti. Nes tai vienintelis dalykas, kurį dar įmanoma padaryti. Bet dabar jau būtų ganėtinai sudėtinga užimti tą Donbaso teritoriją – per daug sugriauta, o jie ir rusakalbių, kurie ten gyvena, širdžių ir minčių jau nebeturi, nebent savo gyventojus iš Rusijos atgabentų“, – teigė jis.

Maldeikis: Rusijos derybinės pozicijos reiškia, kad ji pasiduoda

Seimo narys, valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Matas Maldeikis feisbuke teigė, jog Rusijos pozicija rodo, jog ji pasiduoda ir ieško kelio išeiti.

„Baigėsi dar vienas derybų tarp Rusijos ir Ukrainos etapas. Šios dienos Rusijos derybinės pozicijos – ES narystė, normalios Vakarų šalių saugumo garantijos (NATO analogas) reiškia, kad ji pasiduoda ir ieško kelio išeiti“, – teigė M. Maldeikis.

Jo nuomone, karas truks ir raketos kris dar ilgai.

„Kariniai veiksmai Donbase vyks dar ilgai. Tačiau tai bus visai kitas karas. Su dabartinėmis pozicijomis tai tampa Chasavjurto susitarimais Rusijai. Ukraina, savo didvyrių gyvybių kaina, padarė stebuklą“, – rašė M. Maldeikis.

Delfi primena, kad Rusija skelbia nusprendusi „drastiškai“ sumažinti savo karinį aktyvumą Ukrainos šiaurėje

Rusijos derybininkai antradienį paskelbė, kad nuspręsta „drastiškai“ sumažinti šalies karinį aktyvumą Ukrainos šiaurėje.

„Atsižvelgiant į tai, kad derybos dėl susitarimo dėl Ukrainos neutralumo ir nebranduolinės šalies statuso tapo praktinėmis... nuspręsta drastiškai, kelis kartus sumažinti karinį aktyvumą Kyjivo ir Černihivo srityse“, – teigė Rusijos gynybos viceministras Aleksandras Fominas.

Tuo metu rusų vyriausiasis derybininkas Vladimiras Medinskis nurodė, kad antradienį Stambule buvo surengtos „reikšmingos diskusijos“, o ukrainiečių siūlymai bus pristatyti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Pasak V. Medinskio, dabar galėtų būti surengtas V. Putino ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio susitikimas.

„Po šiandien įvykusių reikšmingų diskusijų susitarėme ir pasiūlėme sprendimą, pagal kurį valstybių vadovų susitikimas įmanomas tuo pat metu, kai užsienio reikalų ministrai rengs sutartį“, – pridūrė V. Medinskis.

„Jei sutartis bus rengiama sparčiai ir bus rastas reikiamas kompromisas, galimybė pasiekti taiką gerokai priartės“, – tvirtino V. Medinskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją