Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė (LHMT) Simona Dalinkevičiūtė pasakojo, kad kritulių sulauksime, bet į Lietuvą veržiasi šaltesnio oro masė, todėl kritulių fazė keičiasi.

„Jau artimiausią naktį kai kur, pavyzdžiui, pietiniuose rajonuose galime sulaukti trumpų kritulių. Bet, kaip jau minėjau, ta fazė bus ne lietaus, o sniego ir šlapdribos. Dienos metu vietomis turėtų jau šiek tiek didesnėje šalies teritorijoje, palyginus su naktimis, tų kritulių pasitaikyti, bet ta fazė bus šlapdribos.

Ketvirtadienį mūsų orus lems ciklonas, kurio centras suksis piečiau Lietuvos, tad jau tiek naktį, tiek dieną daug kur sulauksime kritulių. Daugiausia sniego dėl keliaujančios virš mūsų šaltesnės oro masės“, – aiškino sinoptikė.

Pasak jos, naujasis mėnuo irgi prasidės su negausiu sniegu, tačiau jo sulauksime tik nakties metu ir teritoriškai jo išplitimas mažės, tad jis pasirodys tik vietomis.

„Šeštadienis turėtų jau būti sausesnė diena, nes virš mūsų įsiterps aukštesnio slėgio juosta. Sekmadienį vėl dienos metu sugrįš nedideli krituliai ir turėtų jau būti labiau šlapdriba ir lietus, mat nuo šios dienos vėl po truputį atkeliaus šiltesnė oro masė. Sekmadienio diena bus su šlapdriba ir lietumi.“

Taip pat nurodė, kad ši savaitė išliks vėsesnė ir artimiausias pora dienų tešils iki 1-6 laipsnių dienos metu.

„Nuo penktadienio jau vienu kitu laipsniu ta temperatūra kops į viršų. Bus tarp 2-7, 3-8 laipsnių šilumos.“

Paklausta, ar pasirodę krituliai galėtų padėti labiau išsklaidyti didelį užterštumą miestuose nuo kietųjų dalelių, sakė, kad tikėtina, nors ir labiau reikėtų lietaus pavidalo kritulių.

„Tiesa, iškritęs sniegas ar šlapdriba irgi gali padėti, bet kuo šlapesnė kritulių fazė, tuo labiau tą užterštumą sumažintų.“

Dėl sausros nerimauti neverta

Klimatologas Donatas Valiukas tikino, kad kol kas nereikia nerimauti, jog dėl besitęsiančių sausų orų galėtume sulaukti sausros. Jo teigimu, tai nebūtų pripažįstama, kadangi tai yra augalų vegetacijos laikotarpis.

„Kritulių trūkumas yra, bet žiūrint į dirvą, tai dar visai neseniai buvo su įšalu, kai kur gal dar ir yra, todėl žemė dar pakankamai prikaupusi drėgmės nuo tirpstančio sniego.“

dr. Donatas Valiukas

Aplinkos apsaugos agentūra taip pat įspėjo, kad kovo 28 d. Vilniuje kietųjų dalelių KD10 koncentracija viršijo paros ribinę vertę, o per artimiausias dvi paras oro užterštumo lygis miestuose prie intensyvaus eismo gatvių išliks aukštas.

„Prastos oro kokybės priežastis – nuo sausų, nešvarių gatvių, kitų paviršių transporto ar gūsingo vėjo keliamos dulkės“, – įspėjo agentūros atstovai.

D. Valiukas komentavo, kad stipresnis vėjas kaip tik išsklaido pramonės objektų sukeltas kietąsias daleles, o kylančias dulkes geriau suvaldytų lietus.

„Tas didelis vėjas tikrai kažkiek prasklaidė kietąsias daleles, nes jų buvo labai daug susidarę, kai prieš kelias savaites buvo giedra ir nevėjuota. Tada buvo labai palankios sąlygos tai taršai kauptis. Tas vėjas dabar kažkiek tikrai išsklaidys, bet lietus „nusodintų“ tikrai greičiau“, – teigė klimatologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją