„Ilgą laiką vakarų Ukraina, nors ir patirdavo apšaudymą, bet tikrai tai nebuvo tokio intensyvumo. Bet savaitgalį buvo smogta ir pačiam Lvivui, kiek suprantu buvo sunaikinti tam tikri taikiniai. (…)

Matosi, kad Rusijos pajėgos bando naikinti infrastruktūrą vakarų Ukrainoje, o ne pačias gyvenamąsias vietas, kvartalus, bet fizinę infrastruktūrą – automobilių remonto sektorius, ar kuro saugyklos“, – Žinių radijui Rusijos veiksmus vertino D. Šlekys.

Jis teigė, jog kuro iš partnerių Ukraina gali gauti, bet karo sąlygomis atstatyti pačią kuro saugyklą bus labai sudėtinga.

„Jeigu Rusija mąsto ir galvoja apie konfliktą, kuris gali trukti ilgiau nei mėnesį ar kitą, tokios infrastruktūros naikinimas tikrai atsilieps ilgainiui Ukrainos efektyvumui“, – teigė VU TSPMI docentas.

Karas Ukrainoje

Kituose frontuose, anot Žinių radijo pašnekovo – situacija ir toliau lieka panaši.

„Prie Kyjivo Rusijos pajėgos yra tarsi pergrupuojamos, kaupiamos iš naujo. Ne tiek atakai, bet kiek neleisti ukrainiečiams permesti dalį karių į rytų Ukrainą, kur veiksmo lyg ir daugiau. Bandoma judėti Donecko zonoje, aišku, Mariupolis toliau atakuojamas.

Ir miestas, atrodo, jau yra skeliamas į dvi dalis. Tada rytuose ir vakaruose palengva valyti kvartalą po kvartalo. Aišku, tai yra, deja, imlu ir žmonių gyvybėms ir laikui, kuris žaidžia ne Rusijos naudai šiuo metu“, – kalbėjo karybos ekspertas.

D. Šlekys teigė, jog Rusijos režimas ir jam vadovaujantis prezidentas Vladimiras Putinas „turi vidaus auditorijai parodyti bent kažkokį fizinį prizą“.

„Atrodo, kad tuo prizu virsta Mariupolis. Nes tai ne tik fizinė lokacija, turime suprasti ir suvokiame, kad karas Ukrainoje vyko 8 metus, bet mes Lietuvoje pernelyg daug dėmesio jam neskyrėme. Ir nesuprantame, kad pavyzdžiui, Mariupolis ir jame esantis Azovo kovinis vienetas, buvo paverstas Rusijos demonu. Kad tai buvo tie blogiečiai, tie fašistai, kurie neleido Rusijai normaliai Krymo sausumos koridoriaus sujungti.

Kad tai buvo tie fašistai, kurie simbolizavo fašistinį Ukrainos režimą. Jų sunaikinimas būtų simbolinė pergalė ir propagandos patvirtinimas. Nes Rusijos propagandos mašina 8 metus pumpavo visuomenę. Ir tuo pačiu tai būtų geografinė lokacija užimta“, – Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ sakė karybos ekspertas D. Šlekys.

Karas Ukrainoje

Jis teigė, jog palengva Rusijos kariuomenei Mariupolį užimti sekasi, bet to kaina – faktiškai miesto nebeliko.

„Viskas sunaikinta, tai toks ir prizas, kuris baisia kaina bus gautas“, – Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ teigė VU TSPMI docentas D. Šlekys.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir toliau kaltina vakarus ryžto trūkumu.

„Nesutinku šiuo atveju. Suprantame V. Zelenskį, jis negali kitaip ir šnekėti karo sąlygomis. Jis šneka pirmiausia ne vakarų auditorijai, o šneka savo žmonėms. Nes jam reikia ruošti žmonės kažkokiai tvirtai kovai“, – Ukrainos prezidento teiginius vertino D. Šlekys.

Karybos eksperto teigimu, pirminė karo fazė baigėsi.

„Ir darosi akivaizdu, kad karas gali būti ilgas. Ir tą suvokimą reikia įdėti ukrainiečiams, kad suvoktų, jog kariavimas gali trukti ne mėnesiais, o metų metus. Tai nėra lengvas dalykas apsiprasti, suvokti ir daryti. O dėl vakarų ryžto – ginkluotę duodam, žvalgybinę informaciją duodam“, – teigė VU TSPMI docentas D. Šlekys.

Jis svarstė, kad šie vieši pasisakymai apie vakarų duodamą ginkluotę yra skirti ir kitam tikslui – kad Rusija tiksliai nesuprastų, kokia ginkluotė Ukrainai suteikiama.

„Kad nebūtų po to sumedžioti tiekimo kelių, nes tai yra gyvybės šaltinis Ukrainai“, – teigė pašnekovas D. Šlekys.

Jis laidoje pateikė ir savo vertinimą – vakarai iš savo pusės daro, ką gali padedant karo krečiamai Ukrainai.

„Nereikia būti maksimalistais, nesuvokiant, kad mūsų galimybės irgi nėra bedugnės“, – kalbėjo ekspertas D. Šlekys.