Politologas sutiko, jog per mėnesį karo Rusijos kariuomenės strategija keičiasi.

„Akivaizdu, kad tai, kas buvo vadinama planu, tai nepavyko. Didieji miestai yra nepaimti, nors kai kurie atsidūrė arti humanitarinės tragedijos ribos dėl apšaudymų. Odesa – jūrų uostas yra nepaimtas, jūros kelias į Ukrainą egzistuoja“, – sakė A. Medalinskas.

Jis kartu pabrėžė, jog V. Putinas gali „girtis“ koridoriumi iki Krymo, bet Mariupolis toliau ginasi.

Proveržiu, anot Žinių radijo pašnekovo A. Medalinsko, Rusijos kariuomenė gali vadinti tik įvykius Donbase, kur toliau vyksta sunkūs mūšiai.

„Akivaizdu, kad jeigu V. Putinui reikės rodyti kokius nors rezultatus mėnesio bėgyje, kaip jie čia denacifikavo Ukrainą prieš gegužės 9 dienos paradą, kai greičiausiai simbolizmo atsiras, tai jam reikia kažko. Bent Donecko ir Luhansko srities“, – Žinių radijo „Įvykiai ir komentarai“ laidoje savaitgalį sakė MRU dėstytojas A. Medalinskas.

Pašnekovas sakė nesantis įsitikinęs, kad toks karinis rezultatas bus.

„Galbūt bus planas bandyti apsupti šį Ukrainos karinį kontingentą, kuris yra Donecko ir Luhansko srityje. (…) V. Putinui reikia demonstruoti rezultatą, jei ne savo žmonėms, tai jau visai aplinkai ir pačiam sau“, – kalbėjo politologas A. Medalinskas.

Jis teigė, jog V. Putino aplinka ir pagrindiniai generolai „jau suvokia, kad nei Odesa nėra rusų miestas, nei Mykolajivas, nei Kyjivas nėra rusų miestų motina, kaip V. Putinas mėgsta sakyti“.

„Tai gali kontroliuoti teritoriją, bet ne žmones ar jų protus“, – teigė A. Medalinskas.

„Kol Ukraina laikosi ir pakankamai tvirtai laikosi, kas yra siurprizas Rusijai ir Vakarams kažkuria prasme, ir jei tas laikymasis truktų dar kokį mėnesį, ir jei po gegužės 9 dienos V. Putinui nebūtų duota parodytų rezultatų, sunku suvokti, kaip Ukraina gali sutikti su tais Rusijos reikalavimais“, – sakė MRU dėstytojas.

A. Medalinskas ragino nepamiršti, kad Rusija derybose nepripažįsta kompromisų.

„Jiems kompromisas yra silpnumas. Tai jeigu parodysi silpnumą, jie eis toliau“, – prognozavo politologas.

Politologas A. Medalinskas Žinių radijui teigė, jog klausimas dėl sukelto karo „rezultato“ gegužės 9 dienai jam kilo dar būnant Rusijos kariuomenės užimtame Berdiansko metu. O keliaudamas iš jo per Ukrainą šį klausimą uždavė ir blokpostuose stovintiems žmonėms.

„Aš tai sakau jau savaitę, kai šį klausimą pokalbiuose ir kėliau tiems, kurie blokpostuose stovi. Klausiau – kiek čia stovėsite, iki gegužės 9 dienos? (…) Mačiau pakankamai rimtus veidus, man keliose vietose pasakė, kad taip, iki gegužės 9 dienos reikia denacifikuoti. Vienas pasakė, kad todėl, kad viršenybė mėgsta rezultatus“, – pasakojo politologas.

Rusija antrą kartą nuo prieš daugiau nei mėnesį pradėto karo pradžios pripažino apie kariuomenės praradimus. Kremliaus atstovų teigimu, kare žuvo daugiau nei tūkstantis Rusijos karių, Ukrainos teigimu – per 15 tūkstančių.

A. Medalinskas pabrėžė, jog nors Rusijos pristatomi skaičiai realybės neatspindi, V. Putinas elgiasi kitaip nei Sovietų Sąjungos vadovai Afganistano karo metu, praradimus pripažinę.

„Tada cinko karstai buvo vienas iš esminių faktorių, kurie privertė atsisakyti Afganistano karo avantiūros. Nes kilo didžiulis nepasitenkinimas, pasipiktinimas. Čia V. Putinas įveda visus įstatymus, kurių nebuvo net sovietų laikais – apie tai, kad gauni 15 metų, jei pradėsi neteisingai kalbėti apie Rusijos karinius veiksmus užsienyje.

Žmonės bijo kalbėti, patys tarpusavyje pasikalba, propaganda labai galingai įjungta. (…) Plokštelė jau kita įjungta, jie pripažįsta, kad žuvo, bet aiškinama, kad jie žuvo gindami Ukrainos gyventojus, jie didvyriai, jie saugo tuos žmones, kurie nori save laikyti Rusijos žmonėmis“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ pasakojo A. Medalinskas.