Dalis JAV prezidento kalbos – įspėjimai Rusijai.

„Net negalvokite apie įžengimą į NATO teritoriją, nei per colį. Mūsų įsipareigojimas yra šventas. Pagal 5 straipsnį turime šventą pareigą ginti kiekvieną NATO teritorijos centimetrą, visa savo kolektyvine jėga“, – šeštadienį Varšuvoje pabrėžė J. Bidenas.

Gal dėl to, kad kalbėjo Lenkijoje, JAV vadovas pasiskolino lenkų kilmės popiežiaus Jono Pauliaus II žodžius.

„Niekada nepraraskite vilties, niekada neabejokite, nepavarkite“, – aiškino JAV vadovas.

Jis kartu įspėjo, kad V. Putino invazija į Ukrainą gresia karo dešimtmečiais, Europa turi nusiteikti ilgai kovai su Rusijos agresija.

„Ukraina niekada nebus Rusijos pergale, nes laisvi žmonės atsisako gyventi beviltiškumo ir tamsos pasaulyje. Turėsime kitokią ateitį, šviesesnę ateitį, pagrįstą demokratija ir principais, viltimi ir padorumo šviesa, bei laisve ir galimybėmis. Dėl Dievo meilės, šis žmogus negali likti valdžioje“, – apie Rusijos vadovą V. Putiną kalbėjo J. Bidenas.

Paskutinis sakinys sulaukė daug dėmesio ir šiapus, ir anapus Atlanto. Mat J. Bidenas V. Putiną yra pavadinęs ir skerdiku, ir karo nusikaltėliu ne vieną kartą. Bet JAV prezidentas dar niekada neragino V. Putino nuversti.

Tad žodžiai „šis žmogus negali likti valdžioje“ atrodė kaip reikšmingas J. Bideno požiūrio į V. Putiną paaštrėjimas.

Į šį pasisakymą atsiliepė ir Kremlius. Prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad tai turi spręsti ne J. Bidenas, o Rusijos žmonės.

Baltieji rūmai suskubo J. Bideno žodžius švelninti. Buvo teigiama, kad JAV nesiekia režimo nuversti, o J. Bidenas tenorėjo pasakyti, kad V. Putinui negali būti leista naudoti jėgos prieš kaimynus.

Varšuvoje JAV prezidento J. Bideno kalbos klausėsi ir nuo karo pabėgę ukrainiečiai.

„Svarbiausi žodžiai, kuriuos išgirdome – padrąsinimo žodžiai Ukrainos žmonėms, prezidentui, pasirinkimui. Tai buvo didelis signalas mums, esame labai dėkingi už visus JAV prezidento ištartus žodžius“, – apie J. Bideno kalbą vėliau sakė Anastasia.

Rytų Europos studijų centro (RESC) vadovas Linas Kojala LNK sakė, jog pats kalbos faktas yra labai reikšmingas.

„Kalba buvo pasakyta Lenkijoje, kuri iš esmės yra fronto linijoje. Ir grėsmė kyla ir NATO valstybėms. Tai viena iš svarbiausių žinučių – NATO būtų vieningas, jei bet kokia grėsmė iškiltų bent vienai iš valstybių narių“ ,– J. Bideno kalbą vertino politologas L. Kojala.

V. Putino pavadinimas skerdiku irgi sulaukė savo atgarsio. Su Maskva atvirus diplomatinius ryšius palaikantis Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas perspėjo nesiimti žodinės eskalacijos.

„Manau, kad turėtume daryti viską, kas situacija nepasidarytų nekontroliuojama. Nevartočiau tokių terminų ir toliau kalbuosi su prezidento Putinu, nes ko mes visi siekiame – norime sustabdyti karą, kuri Rusija pradėjo Ukrainoje, ne eskalavimą“, – sakė Prancūzijos lyderis.

J. Bidenas viešėjo Lenkijoje, siekdamas sustiprinti JAV paramą Ukrainai. Tačiau naikintuvų klausimas, atrodo, liko kabėti ore.

„Šis pingpongo žaidimas apie tai, kas ir kaip turėtų perduoti mums lėktuvus ir kitus gynybinius ginklus tęsiasi“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Nors Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba naujienų agentūrai AFP sakė, kad JAV neprieštarauja, jog Lenkija Ukrainai karinių lėktuvų perduotų. Tačiau Pentagonas tokius planus atmetė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: