Kaip savo įraše feisbuke pažymėjo Rytų Europos studijų centro (RESC) vadovas, politologas Linas Kojala, Rusijos valstybinei žiniasklaidai neleidžiama šio interviu turinio platinti. Ir turbūt ne veltui.

Politologas išskyrė kelis svarbiausius Zelenskio atsakymų akcentus:

„Mariupolis visiškai sugriautas, mieste – humanitarė katastrofa, gatvėse pilna žuvusiųjų kūnų. Zelenskis leido dalyje miesto likusiems Ukrainos kariams atsitraukti. Turėdami tokį pasirinkimo variantą, jie atsisakė, nes nenori palikti sužeistųjų ir žuvusiųjų.

Būta bandymų tartis su Rusija dėl žuvusiųjų kūnų surinkimo. Bet nepavyko. Zelenskis apskritai emocingai klausė, jei taip elgiamasi su savais, daugelis kurių į karą buvo siunčiami labai jauni ir net nebūtinai žinojo, kur vyksta, tai ko tikėtis ukrainiečiams.

Zelenskis sako, kad ukrainiečių socialiniai, kultūriniai tiltai su Rusija sugriauti, o didžiausią žalą rusų kalbai ir jos ateičiai padarė Putinas.

Zelenskis palaiko Rusijos menininkų ir sportininkų tarptautinį boikotą. Prezidento teigimu, jie turi suprasti, kad yra politinės sistemos „tarptautinio įvaizdžio instrumentai“, net jei patys taip nemano“.

Apie derybas

Politologas atkreipė dėmesį, kad apie derybas V. Zelenskis sakė, jog negali būti nei kalbos, jei Rusija toliau kartos nesuprantamus reikalavimus apie „demilitarizaciją ir denacifikaciją“.

„Ir vėl pridūrė, kad rusų kalbos statuso klausimą griauna pats karas, nes žmonės nenorės jos naudoti. Bet Ukrainoje visada visi kalbėjo taip, kaip norėjo. Zelenskis pakartojo, kad galima kalbėtis dėl neutraliteto ir branduolinio ginklo neturinčios valstybės statuso (Kremliaus atstovai kartoja, jog Zelenskis išsakė intenciją įgyti branduolinį ginklą). Bet tai turi būti derinama su saugumo garantijomis (svarbu, jog jos nebūtų tik „popierėlis, kaip kad Budapešto memorandumas“ – reikalingas ratifikacijos saugumo garantijas suteiksiančių šalių parlamentuose procesas ir pan)“, – aprašė L. Kojala.

Anot Ukrainos prezidento, pasak politologo, susitarimas neįmanomas, kol nebus išvesti rusų kariai.

„Jam patvirtinti reikalingas referendumas (nes parlamentiniu keliu keisti konstituciją užtruktų dar ilgiau), ir joks referendumas negalės vykti esant okupacinėms pajėgoms. Išvedimas – į ribas, egzistavusias iki vasario 24 d. invazijos, nes supranta, kad visas Ukrainos išvadavimas šiandien neįmanomas“, – V. Zelenskį citavo L. Kojala.

Pasak Ukrainos prezidento, Ukraina, priešingai nei skelbia Kremlius, neturėjo jokių ketinimų karine jėga atsiimti Krymo ar Donbaso (okupuotų iki šių metų invazijos).

„Dėl „MiG-29“ naikintuvų perdavimo, viskas priklauso nuo JAV ir Lenkijos. Zelenskis nedetalizavo, ar tai galėtų įvykti. Bet su JAV atstovais toliau svarbiausias klausimas yra ginklų tiekimas“, – V. Zelenskio mintis perteikė L. Kojala.

Ukrainos prezidentas taip pat informavo, kad dalis Ukrainos karių, buvusių Gyvačių saloje, išgarsėjusioje dėl toli pasiųsto rusų karinio laivo, žuvo, dalis buvo paimti į nelaisvę. Tie, kurie buvo rusų nelaisvėje, susigrąžinti apsikeitimo karo belaisviais metu.

„Prezidentas atsiprašė, kad yra pavargęs, keliskart perklausė šalia sėdinčių kolegų, kaip išversti ukrainietišką žodį į rusišką (interviu vyko rusų k.)“, – rašė L. Kojala.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)