Apšaudytas Lvivas

Per Lvivo apšaudymą mažiausiai 5 žmonės buvo sužeisti.

„Mes buvome įvykių epicentre, išgirdome sireną – visi išvažiavo. Sėdėjome savo automobilyje porą minučių. Ir tada išgirdome labai garsų raketos smūgio garsą. Po maždaug 30 sekundžių vyko antras bombardavimas. Visi subėgo į slėptuves“, – pasakojo vietos gyventoja Inga Kapitula.

Lvivas iki šiol buvo išvengęs smarkaus bombardavimo, kokį patyrė kiti miestai. Ir tapo bėgančių nuo atakų žmonių centru.

„Aš pasakiau savo draugei – pažiūrėk į šią ugnį, kas tai. Ir tada mes išgirdome sprogimo garsą, dužo stiklai, bandėme pasislėpti tarp pastatų“, – kalbėjo Olana.

Didelio tikslumo sparnuotosios raketos pataikė į dvi naftos bazes. Gaisro gesinimas truko daugiau nei 12 valandų.

Lvivo meras įsitikinęs, kad miesto bombardavimas buvo rusų siunčiamas pasveikinimas Lenkijoje apsilankiusiam JAV prezidentui Joe Bidenui. Lvivas nuo Lenkijos, kur lankėsi J. Bidenas, nutolęs vos per 70 kilometrų.

Pasak miesto mero, pasaulis turi suprasti, kad grėsmė labai rimta.

Teigiama, kad raketos į Lvivą skriejo iš Sevastopolio Kryme, 2014 metais Rusijos aneksuotos teritorijos.

Rekordinis raketų skaičius

Skelbiama, kad Rusija vienu metu į Ukrainos teritoriją paleido rekordinį skaičių raketų. Iš Juodosios jūros laivyno buvo paleistos 52 raketos, o iš Baltarusijos – dar mažiausiai 18, praneša LNK žinios. Bet tik 8 iš jų pateko į Ukrainą. Likusios buvo sunaikintos danguje.

Kyjivo pakraštyje per apšaudymą buvo apgriauti mažiausiai 5 namai ir sužeisti mažiausiai 5 žmonės, įskaitant vieną vaiką.

„Namo nebėra, namas subombarduotas, anksčiau čia gyveno 3 šeimos“, – pasakojo viena vietos gyventoja.

„Buvau namuose, išėjau į kiemą ir išgirdau švilpimą bei sprogimą. Tiksliai negaliu pasakyti, bet atrodo, kad tai buvo raketa. Tiesiog baisus sprogimas, išsigandau. Viskas įvyko 5 metrų atstumu nuo manęs. Laimei, aš nenukentėjau; aplink radau daug skeveldrų, jos būtų mane pražudžiusios“, – kalbėjo kitas Kyjivo priemiesčio gyventojas.

Viena Ukrainos parlamentarė skelbia, kad, blogėjant padėčiai visoje šalyje, dalis žmonių Kyjive badauja ir yra priversti gerti kanalizacijos vandenį.

Kyjivo priemiesčio Irpinės gyventojai evakuojami į sostinę.

„Irpinė visiškai sunaikinta, tai buvo toks gražus miestas. Dega ir daugiaaukščiai, ir privatūs namai. Tai siaubinga, dvi dienas neišėjome iš rūsio. Paprastai išeidavome, bet šį kartą bombardavimas buvo per stiprus“, – teigė Irpinės gyventoja Nila.

Ukrainos karys taip pat teigė, jog situacija Irpinėje – įtempta.

„Bet ji kontroliuojama. Priešas bando persigrupuoti ir organizuoti proveržį. Mūsų kariai laikosi gynybos“, – sakė jis.

Katastrofinė padėtis Mariupolyje

Iš Mariupolio likęs tik prisiminimas, žmonės čia laidojami tiesiog gatvėse. Miesto mero pavaduotojo teigimu, žmonės pradeda mirti iš bado ir dehidratacijos, nes maisto ir vandens atsargos senka, o humanitarinė pagalba neįleidžiama.

Susisiekti su miestu sunku, nes telefono ryšys nutrūkęs. Todėl sunku tikrinti informaciją. Gyventojai Mariupolyje didžiąją laiko dalį praleidžia slėptuvėse arba rūsiuose, kuriuose nėra elektros, vandentiekio ir dujų.

Mariupolyje yra įstrigę daugiau kaip 100 tūkst. žmonių. Savaitgalį iš miesto pavyko pabėgti vos 4 tūkstančiams.

„Niekas nepadėjo, degė butai, prašėme gesinti ugnį ir padėti, bet niekas to nepadarė. Žmonės mirė tiesiog akyse. Nėra vandens, maisto, nieko nėra“, – pasakojo Oleksandras.

Rusijos pajėgos įžengė į Slavutyčą, kuriame gyvena Černobylio elektrinės darbuotojai, miestas izoliuotas. Trumpam buvo pagrobtas ir miesto meras, tai išprovokavo vietos gyventojų protestus. Rusijos pajėgos šaudė į orą ir svaidė į minią kurtinamąsias granatas.

Smarkiausi mūšiai verda Donecko ir Luhansko kryptimis. Apsišaukėlės Luhansko ir Donecko liaudies respublikos lyderis pareiškė, kad artimiausiu metu čia gali būti surengtas referendumas dėl prisijungimo prie Rusijos.

Ukrainos žvalgybos vadovas pareiškė, kad Rusijai nepavykus užimti visos šalies Rusija bando padalyti Ukrainą į dvi dalis ir taip sukurti Maskvos kontroliuojamą regioną. Tai esą bandymas Ukrainoje sukurti Šiaurės ir Pietų Korėjas.

Pareigūnas pridūrė, kad Ukraina netrukus pradės partizaninį karą Rusijos okupuotoje teritorijoje.

Vladimiras Putinas savo ruožtu pasveikino Rusijos nacionalinę gvardiją su šeštosiomis jos įkūrimo metinėmis.

Ukrainos nacionalinės gvardijos karius ir karininkes apdovanojęs prezidentas Volodymyras Zelenskis rusų kariams taip pat pasiuntė žinutę.

„Rusijos kariuomenei bus vienas atsakymas – neapykanta ir panieka. Ir Ukrainos ginkluotosios pajėgos neišvengiamai ateis. Štai kodėl net ir paprasti Ukrainos valstiečiai paima į nelaisvę numuštų Rusijos lėktuvų pilotus, kurie nukrenta ant mūsų žemės. Štai kodėl mūsų traktorininkų būriai laukuose paima rusišką techniką ir atiduoda ją mūsų pajėgoms“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Jis kalbėjo, jog bėgantys Rusijos kariai „elgiasi teisingai“, nes pabėgti jiems yra geriau, nei mirti.

„O kitų alternatyvų nėra ir nebus“, – aiškino jis.

Antras pagal dydį Ukrainos miestas Charkivas jau kelias savaites intensyviai bombarduojamas Rusijos. Gyventojai priversti slėptis bunkeriuose ir metro stotyse.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Rusija paskelbė, kad dabar esą ji sutelks dėmesį į rytinį Donbaso regioną

Rusija paskelbė, kad pirmasis karo etapas baigėsi ir dabar esą ji sutelks dėmesį į rytinį Donbaso regioną.

„Apskritai pirmojo operacijos etapo tikslai iš esmės yra pasiekti. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kovinis potencialas gerokai sumažėjo. O tai dar kartą leidžia suteikti dėmesį į pagrindinį tikslą – išlaisvinti Donbasą“, – teigė Rusijos karinio generalinio štabo viršininko pirmasis pavaduotojas Sergejus Rudskojus.

Vakarų pareigūnų vertinimu, Maskva žino, kad jos žaibo karas žlugo, o apžioti visos Ukrainos jau nepavyks.

Rusija antrą kartą nuo karo pradžios pateikė duomenis apie žuvusius savo karius.

„Deja, per specialią karinę operaciją mūsų bendražygiai patiria nuostolių. Šios dienos duomenimis, žuvo 1351 karys, 3825 buvo sužeisti“, – tokią informaciją viešai teikė S. Rudskojus.

Karas Ukrainoje

Naujausius duomenis apie Rusijos praradimus paskelbė ir Ukraina. Jie skiriasi su paskelbtais iš Kremliaus.

„Jau žuvo 16 tūkstančių Rusijos kariškių. Kodėl? Ką tai kam nors duoda? Pokalbis turi būti rimtas. Ukrainos suverenitetas turi būti garantuotas, turi būti užtikrintas Ukrainos teritorinis vientisumas. Tai reiškia, kad taikos sutarties sąlygos turi būti teisingos. Nes žmonės kitaip to nepriims“, – klausimą kėlė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Britų gynybos ministerija teigia, kad Rusija greičiausiai ir toliau bombarduos apsuptus Ukrainos miestus, dar ryžtingiau bandys atkirsti Donbasą, kad derybose su Ukraina turėtų pranašumą.

Pentagonas pareiškė, kad Ukrainos pajėgos gali atgauti pietinį Chersono miestą, – jis buvo vienas pirmųjų miestų, kuriuos Rusijos pajėgos užėmė pirmosiomis karo dienomis.

Ukrainiečiai skelbia surengę kontrpuolimą prie antro pagal dydį Ukrainos miesto Charkivo.

Išgyveno Mariupolio teatro tragediją

Iš nuolat apšaudomo ir atkirsto Mariupolio miesto gyventojai bando bėgti į saugesnes vietas.

„Tikimės, kad tai greitai baigsis ir visa tai atrodys kaip baisus sapnas“, – sakė viena iš Mariupolio pabėgusi moteris.

Zaporožėje glaudžiasi ir viena iš siaubingą ataką prieš Mariupolio teatrą, kuriame slėpėsi apie tūkstantį žmonių, išgyvenusi Marija. Pranešta, kad teatras tapo kapaviete mažiausiai 300 žmonių.

„Po griuvėsiais liko mano šunys. Prieš keletą metų netekau tėvo ir močiutės, taigi šunys buvo viskas, ką turėjau. Jie buvo mano šeima. Aš tiesiog negalėjau, vaikščiojau aplink teatro nuolaužas, nesupratau... Tiesiog stovėjau ten, o žmonės buvo traukiami iš po griuvėsių“, – pasakojo moteris.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: