Iš Baltarusijos atbėgę nelegalai prieš kameras nemaištauja, bet prieš tris savaites čia virė visai kita situacija. Kovoje pradžioje Medininkų užsieniečių registracijos centre kilo neramumai.

Dalis migrantų buvo sulaikyti, o tarp jų ir afrikietės moterys. Tiesa, internete išplitusiame vaizdo įraše matyti, kad migrantės ne tik surakintos, bet dalis iš jų ir pusnuogės.

Humanitarinę pagalbą pabėgėliams teikiantys savanoriai sako, kad šios moterys buvo iškviestos į apklausą, tačiau joms neleista apsirengti.

„Ne pirmas kartas, kai moterys tiesiog neturėjo laiko pasiruošti ir apsirengti. Man viena moteris pasakojo, kad tiesiog atėjo ir nugriovė ją ant žemės. Ji šaukėsi pagalbos, bet pareigūnas savo koją jai ant pečių uždėjo ir kelios merginos buvo sumuštos“, – komentavo „Sienos grupė“ vadovė Ewa Wolkanowska-Kolodziej.

Vietoje dirbusių pasieniečių versija – kita. Sako, kad įraše matomos afrikietės sukėlė riaušes. Stovėjo pirmose gretose, laidė į pareigūnus įvairius daiktus, sugadino ir vartų spynas, kad niekas negalėtų į jų teritoriją.

Kai neramumus pavyko numalšinti, anot vado, pasieniečiai apžiūrėjo emigrantų namelius, ar nėra pabėgusiųjų. Taip pat ieškojo riaušių iniciatorių. Įėję į vieną iš namelių pamatė pusnuoges moteris.

„Kai preigūnai procesinių veiksmų atlikimui norėjo išvesti moteris iš gyvenamųjų patalpų, keturios iš jų nusimetė viršutinius rūbus. Tokiu būdu tikėjosi, kad pareigūnai neišves procesinių veiksmų atlikimui“, – sakė Medininkų užsieniečių registracijos centro vadovas Vaidas Belevičius.

Pasieniečiai teigia įpratę, kad siekiant nuraminti migrantus, šie spjaudosi ar kandžiojasi. Tačiau pirmąsyk pamatė nelegalias, nusimetant rūbus, jog išvengtų apklausų. Pareigūnai aiškino, kad nesutriko, ragino apsirengti, bet šios nesutiko, todėl apgobė jas paklodėmis, užtiesalais ir vis tiek palydėjo į tarnybines patalpas apklausti. Jėgos, teigė, nenaudojo.

„Vienos moterys nusirengė, o kitos moterys filmavo. Tikriausiai tai yra provokacija. Manau, kad tokiu būdu bando ginti savo teises, savo lūkesčius“, – konstatavo V. Belevičius.

Pasak, E. Wolkanowskos-Kolodziej, visada atsakymas pasieniečių yra vienas, kad migrantai meluoja ir tai buvo provokacija.

„Taip pat, kad pareigūnai jokios jėgos nenaudojo.“

Anot savanorės, afrikietės su skundais į policiją nesikreipė, nes bijo. Vieną jų LNK pavyko pakalbinti. Tiesa, savo veido rodyti ir vardo atskleisti moteris nesutiko.

„Su mumis elgėsi nežmoniškai. Mes neturime teisės į orumą, privatumo, mes nebesijaučiame, kaip žmonės. Pareigūnams tai nerūpi. Įeina į mūsų kambarį ir neduoda laiko, nepaisant to, kad prašėme neįeiti. Jie įeina į kambarį ir nesvarbu, kad esi nuoga, tai ne mūsų problema.“

Prašo suburti nepriklausomą ekspertų komisiją

Į situaciją Medininkuose sureagavo ir žmogaus teisių komitetas.

„Akivaizdu, kad vidaus reikalų ministerija nesusitvarko su migrantų krize, daro gėdą Lietuvai“, – tikino Vytautas Bakas.

Pasak komiteto pirmininko Tomo Vytauto Raskevičiaus, kad jie protokoliniu sprendimu kreipėsi į Valstybės sienos apsaugos tarnybą (VSAT) su prašymu suburti nepriklausomą ekspertų komisiją, kuri galėtų tokiais atvejais įsikišti ir įvertinti situaciją, taip pat pateikti nepriklausomas įžvalgas.

„Tik tokiu būdu galime reaguoti į tuos konkrečius atvejus.“

Pavieniai žmogaus teisių komiteto nariai dėl riaušių Medininkuose svarsto kreiptis ir į generalinę prokuratūrą. Pasieniečių ir ministerijos nuomonės dėl neutralaus tyrimo išsiskiria.

„Kad būtų daugiau objektyvumo, tai kodėl gi ne“, – sakė V. Belevičius.

„Man atrodo, kad tai nereikalauja papildomo tyrimo, kadangi pareigūnų veiksmai, mano galva, visada būna adekvatūs ir šiuo atveju jie tokie buvo. Aš žinau visas aplinkybes ir kokiomis tas įvykis įvyko“, – komentavo vidaus reikalų viceministras Kęstutis Lančinskas.

Per naktį iš kovo 1-osios į kovo 2-ąją Medininkų centre kilusias riaušes pareigūnai panaudojo ašarines dujas. Pasitelkė papildomas pajėgas, o aktyviausiai besipirešinusias septynias moteris ir šešis vyrus sulaikė.

Čia galite peržiūrėti visą LNK video apie tai: