Politikos analitikas apie karą Ukrainoje ir Kremliaus padėtį kalbėjo ketvirtadienį, „Žinių radijo“ laidoje „Greiti pietūs“. M. Laurinavičius atkreipė dėmesį, kad yra žinių, jog kelis pasikėsinimus į Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį karo pradžioje sužlugdė patys Rusijos Federalinės saugumo tarybos (FSB) atstovai.

„Šito režimo viduje ne tik prasidėjo skilimai. Režimas tiek iš vidaus morališkai supuvęs, (…) aš tikrai žinau keletą bent faktų, kai FSB patys viduje esantys karininkai pardavinėja valstybės paslaptis už porą tūkstančių dolerių“, – komentavo ekspertas.

M. Laurinavičiaus vertinimu, visgi Kremliaus nusikaltimais Rusijoje yra susitepę net ir režimo kritikai.

„Kadangi tas režimas nusikalstamas, visa valstybė nusikalstama, nėra nei vieno žmogaus, kuris galėtų būti tuo nesusitepęs. Netgi tie, kurie kovoja prieš režimą, vis tiek susitepę. Čia ne priekaištas, kad jie kovoja nepakankamai – tiesiog pati sistema sukurta taip, kad nesvarbu kas: tu gali būti menininkas, sportininkas, bet kas, bet toje sistemoje tu arba moki kyšius, arba darai kitokius nusikalstamus dalykus. Taip sukurta sistema“, – konstatavo analitikas.

Marius Laurinavičius

Kai kurie jų, pasak M. Laurinavičiaus, išperka savo kaltę jau būdami užsienyje.

„Didžioji dalis jų, nors ten visko yra, nenori būti toje sistemoje, jos dalimi. Visi kiti nori būti tos sistemos dalis, nes jiems patogu. (…) Apie tuos, kurie kalbame, įskaitant aukštųjų technologijų žmones, tie, kurie nenorėjo būti susitepę tuo režimu, gyventi nusikalstamo režimo sąlygomis, seniai Vakaruose, jų Rusijoje nebėra“, – akcentavo laidos dalyvis.

Visgi jis teigė, kad reikėtų atsargiai vertinti planus atsivežti daug specialistų iš Rusijos, norinčių palikti šią šalį. M. Laurinavičius atkreipė dėmesį, kad Vakarų bendrovių darbuotojai yra FSB ir kitų specialiųjų tarnybų taikiklyje.

„Taigi mes galime tiesioginių agentų prisivežti tokiu būdu, bet aš nuolat kartoju kitą dalyką – agentų į Lietuvą jau privažiavo net su disidentų bangomis, nes toks veikimo modelis. Jų privažiuos daugiau, tam yra spectarnybos, kad kovotų“, – sakė apžvalgininkas.

Visgi, jo vertinimu, atsiveždami žmones, kurie dešimtmečius buvo režime, rizikuojame.

„Mes importuojame tą nusikalstamą režimą į Lietuvą. Ar mums to reikia? Ar tai nėra grėsmė?“, – retoriškai klausė M. Laurinavičius, ragindamas išsiųsti ir darbuotojus iš Rusijos konsulato Klaipėdoje.

Michailas Fridmanas

„Aš niekaip nesuprantu, kodėl šį širšių lizdą turime laikyti? (…) Pirmomis dienomis tokį pavyzdį parodė Čekija – ji uždarė du savo konsulatus ir išvijo visus iš ten. Taip pat akivaizdu, kad Rusijoje buvo uždaryti Čekijos konsulatai“, – pateikė pavyzdį ekspertas.

Kalbėdamas apie žymų Kremliaus opozicionierių Aleksejų Navalną, M. Laurinavičius pabrėžė nekeičiantis pozicijos, kad jis – paties Kremliaus projektas.

„Kai išeis iš kalėjimo, pamatysime, ar pasikeitė. Nereikia kalbėti apie Navalną, pažiūrėkime į Chodorkovskį – jis buvo šios sistemos dalis 100 proc. Dabar pažiūrėkime, kas kone vienintelis iš tų, kurie kaip ir nebėra sistemoje, yra Vakaruose, bet vienintelis kone realiai praktiškai su ginklu kovoja prieš šį režimą Ukrainoje. Tai Chodorkovskis. Visi matė jo ašaras, (...) bet aš ne apie tai kalbu – tai, kiek daro dabar Chodorkovskis, kovodamas prieš Putino režimą Ukrainoje, būtent prieš režimą, kelia tik pasigėrėjimą.

Aš nesakau, kad A. Navalnas negali pasikeisti. Aš sakau, kad šiuo metu neturiu jokio pagrindo manyti, kad kas nors pasikeitė“, – akcentavo pašnekovas.

Michailas Borisovičius Chodorkovskis

Jis paaiškino, kad Lietuvoje įsivaizduojama, jog V. Putino režimas yra tik pats V. Putinas – jei tu kovoji prieš Putiną, tai tu jau negali būti režimo dalis.

„Navalnas buvo susijęs nuo pat pradžios – projekto „Navalnas“ įkūrėjas ar iniciatorius buvo dabar daugeliui klausytojų žinomas oligarchas (Michailas) Fridmanas, kuris čia dabar verkia, kad neturi už ką susimokėti namų tvarkytojoms, nes jam sankcijas įvedė“, – pastebėjo M. Laurinavičius, taip pat pabrėžęs, kad M. Fridmanas nėra nepriklausomas oligarchas ir nekovoja šiuo metu prieš patį režimą. Priešingai – yra Vakarų sankcionuotas.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su M. Laurinavičiumi klausykite čia: