„Dabar Rusija turi didžiulius nuostolius, ji didžiąją dalį sausumos pajėgų sutelkusi prie Ukrainos ir dalyvauja invazijoje į Ukrainą, aš manau, kad dabar šiuo momentu nėra kažkokios grėsmės, paprasčiausiai ji šiuo metu neturi pajėgų“, – ketvirtadienį interviu LRT sakė V. Rupšys.

Jis teigė, kad Rusija yra praradusi apie 30 proc. aplink Ukrainą sutelktų pajėgų, kariai permetami iš kitų dalinių ir šalia Lietuvos esanti Kaliningrado sritis „praktiškai yra ištuštėjusi“.

„Apie 30 proc. pajėgų, kurios buvo sukauptos apie Ukrainą, buvo prarasta, personalas žuvęs arba sužeistas, kad nebegali kariaut, nuo 15 iki 20 tūkst. personalo dabar yra išvesti iš rikiuotės, amunicija taip pat“, – teigė V. Rupšys.

„Jei pažiūrėtumėt dabar į Kaliningradą, ta sritis praktiškai yra ištuštėjus arba didžioji dalis pajėgų, kurios gali kariauti, permestos į operacinius regionus, jie ten kariauja, ir dabar komplektuojami iš neparuoštų karių“, – kalbėjo generolas leitenantas.

Lietuvos kariuomenės vadas teigė, kad rusai supranta, kad yra „nepajėgūs konvencinėm priemonėm kariauti prieš NATO ar NATO valstybes atskirai“, tačiau pabrėžė, kad, kita vertus, Rusijos sprendimus perprasti sunku, nes jos politikai „nelabai klauso karinio patarimo“.

„Populiaru sakyti, Rusiją sunku suprasti protu, ją reikia perprasti širdimi, greičiausiai tai skamba teigiama prasme, bet šiuo atveju, aš sakyčiau, aš vertinu iš labai negatyvios pusės, kad labai sunku perprasti Rusijos sprendimus“, - sakė V. Rupšys.

„Kitas dalykas, ko gero, Rusijos politikai nelabai klauso karinio patarimo, aš darau tokią išvadą, matydami šitą situaciją ir tą motyvaciją kariaujančių vienetų, nenorą eiti į kariuomenę arba važiuoti į šitą karą, sunkiai įsivaizduoju, kad karinė vadovybė dar ką galėtų patarinėt, kad šitą aktyvinkim arba dar ką darykim. Tai politinės valios klausimas“, – reziumavo kariuomenės vadas.

Rusija invaziją į Ukrainą pradėjo prieš mėnesį – vasario 24 dieną. Vakarų šalys Rusijai įvedė griežtas sankcijas, o Ukrainai tiekia paramą, taip pat ir karinę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją