Neįprastai ramus rytas Kyjive

Delfi TV laidoje „Delfi diena“ D. Makarova sako, kad žmonės savotiškai prisitaiko prie žiaurių aplinkybių, kurias mato aplink, tačiau, kaip pastebi moteris, situacijos Kyjive net negalima lyginti su padėtimi kai kuriuose kituose Ukrainos miestuose.

„Karas vyksta lygiai mėnuo. Kyjive šis rytas buvo neįprastai ramus, tik tos rytinės sirenos buvo, nors trečiadienį buvo apšaudyti Kyjivo priemiestiniai rajonai, daugiau iš Vakarų pusės. O šiaip gyvenimas Kyjive įėjo į gana įprastas vėžes. Prie manęs netoli yra toks parkas, kuriame karo pradžioje vaikščiodavo vos keli žmonės arba aš viena, o trečiadienį po ilgų komendanto valandų, kurios truko beveik pusantros paros, buvo gana daug žmonių, kas su vaikais, šunimis.

Žmonės visgi prisitaiko prie karo veiksmų, tų aplinkybių. Nors vaikštant gaudė sirena, buvo girdėti kažkoks dundėjimas, bet toks keistas vaizdas: eini, girdi sireną, žmonės vaikšto, nes paskutiniu metu Kyjive labai paprastai reaguojama į sirenas“, – sako moteris.

Dėl maisto Kyjive problemų nėra

D. Makarova sako, kad Kyjive kol kas nei dėl maisto produktų ar vaistų didelių problemų nekyla. Tiesa, yra didesnės eilės, tačiau būtiniausių produktų galima įsigyti.

„Kyjive produktų yra mažiau, pasirinkimas yra mažesnis, ne taip, kaip būdavo prieš karą, bet produktų yra. Vakar dukra buvo nuėjusi į parduotuvę ir jau atsirado juoda kepama duona, ko pradžioje nebuvo, nes buvo tik balta duona. Dirba mažiau maisto parduotuvių, didesnės eilės, bet iš esmės nėra problemų Kyjive su maisto produktais.

Vaistinėse didelių problemų irgi nėra, tačiau yra taip pat didesnės eilės, nes mažiau jų tiesiog dirba, eilės nusidriekusios ir lauke, nes įleidžiami tik po porą į vidų, bet nepasakyčiau, kad yra didelių problemų su vaistais. Visgi Kyjivas yra aprūpinamas būtiniausiais poreikiais, nes pas mus yra vanduo, ryšys. Aš negaliu Kyjivo lyginti su Charkovu, Černihivu, jau nekalbant apie Mariupolį, kuris yra bombarduojamas. Ten ryšio visai nėra, žmonės yra be elektros, vandens, jie ten visiškai baisiose aplinkybėse gyvena“, – tikina pašnekovė.

Nuo Rusijos dalinių invazijos į Ukrainą prieš mėnesį per mūšius dėl Charkivo miesto šalies šiaurės rytuose, vietos policijos duomenimis, žuvo 294 civiliai. Tarp jų yra 15 vaikų, ketvirtadienį „Telegram“ žinių kanale pranešė antrojo pagal dydį Ukrainos miesto pareigūnai.

Žmonės praktiškai neišeina iš slėptuvių, kuriose saugosi nuo atakų.

Gyvenamieji pastatai, mokyklos, ligoninės ir įmonės liepsnoja.

Prieš karą Charkive gyveno 1,5 mln. žmonių. Rusijos dalinių apsiaustas miestas vis atakuojamas iš oro, pranešė Ukrainos kariuomenė.

Nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną Ukrainoje jau žuvo 128 vaikai, remdamasis ukrainiečių generaline prokuratūra, praneša portalas „Ukrinform“.

Pasak prokuratūros, sužeisti dar 172 vaikai. Daugiausiai aukų užfiksuota Kyjivo, Charkivo, Donecko, Černihivo, Mykolajivo, Žytomyro, Sumų ir Chersono srityse. Per bombardavimus ir apšaudymus taip pat jau apgadintos 556 švietimo įstaigos, iš jų 73 – visiškai sunaikintos.

Šie duomenys nėra galutiniai.

Rusija suaktyvino oro antskrydžius Ukrainoje

Rusija, Ukrainos kariuomenės duomenimis, suaktyvino savo oro antskrydžius. Per 24 valandas suskaičiuota per 250 antskrydžių, sakoma ketvirtadienį rytą paskelbtame Ukrainos generalinio štabo pranešime. Para anksčiau jų buvo 60 mažiau. Pagrindiniai taikiniai ir toliau buvo karinė ir civilinė infrastruktūra Kyjivo, Černihivo ir Charkivo regionuose.

Trečiadienį, be to, pataikyta į „priešo taikinius ore“, įskaitant lėktuvus, sraigtasparnį ir sparnuotąsias raketas. Informacija dar tikslinama, sakoma toliau pranešime.

Rusijos dalinių užimtose teritorijose rusų kariai „terorizuoja“ vietos gyventojus, protestuojančius prieš okupaciją. Esą pasitelkiami Rusijos nacionalinės gvardijos daliniai tokiems protestams užgniaužti. Šių duomenų nepriklausomai patvirtinti neįmanoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)