„Tai nėra vienintelis kartas, kai kandidatūras derinti sekasi sunkiai, tačiau tikimės, kad galiausiai pavyks tai padaryti. Premjerė mano, kad siūlyti Lietuvos kandidatūrą į Europos Audito rūmus yra jos prerogatyva“, – teigiama „Delfi“ atsiųstame Vyriausybės spaudos tarnybos atsakyme.

Vyriausybė apie kandidatūras komentarų neteikia, kol jos nesuderintos.

Kandidatūra jau buvo suderinta ?

Prezidento G. Nausėdos patarėjas Tomas Beržinskas teigė, kad prezidentas neigiamai vertina susiklosčiusią situaciją ir faktą, jog Vyriausybė iki šiol nepateikė Seimui kandidato į Europos Audito rūmus.

„Juo labiau, jog tvirtinimo procedūra yra pakankamai ilga, joje dalyvauja tiek Lietuvos Respublikos Seimas, tiek Europos Parlamentas. Sunku suprasti, kodėl delsiama ir kalbama apie menamus derinimo sunkumus. Galimą kandidatūrą su premjere Prezidentas aptarė jau prieš kelis mėnesius“, – teigė T. Beržinskas.

Prezidentūra šiame etape neįvardina pavardžių.

„Tai būtų nekorektiška. Galima tik priminti, jog kandidatams į Audito rūmų kandidatams yra keliami tam tikri profesinės ir darbinės patirties reikalavimai (…). Prezidentas palaiko stipriausią ir labiausiai reikalavimus atitinkantį kandidatą“, – teigė T. Beržinskas.

Viešumoje svarstomos dvi kandidatūros

Viešumoje sklandė dvi galimos pavardės į šią poziciją. Eltos šaltinių duomenimis, premjerė valstybės vadovui pasiūlė Dainiaus Žalimo kandidatūrą.

Dar prieš tai buvo svarstoma Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko kandidatūra. „Delfi“ šaltiniai tuomet teigė, kad šią kandidatūrą palaiko prezidentas G. Nausėda.

Ši kandidatūra sulaukia palaikymo Seime tarp opozicinių „demokratų“.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis nesupranta, kodėl M. Majausko kandidatūra nėra teikiama oficialiai.

„Kiek man žinoma, nors nesu 100 proc. garantuotas, yra suderinta M. Majausko kandidatūra su prezidentu, ir matyt Seime sulauktų pritarimo. Neaišku, kodėl ta kandidatūra nėra oficialiai teikiama Seimui? Kol kas mums niekas nepaaiškino, kodėl tokių sprendimų nėra.

Tai yra žmogus, kuris labai daug dirba ir daro, kad Vyriausybė apskritai kažką veiktų, ir Seime savo tikslus pasiektų. Manau, kad ta kandidatūra, jeigu ji tokia iš tikrųjų yra oficialiai, ir yra suderinta su prezidentu, turėtų būti teikiama į Seimą, ir Seimas tikrai pritars“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis būtų daug kritiškesnis dėl galimybės į šį postą siūlyti D. Žalimą.

„Galbūt valdantiesiems tai yra irgi tinkamas dalykas, bet, kalbant apie Audito rūmus, manau, kad ne tos kompetencijos žmogus ten yra reikalingas“, – sakė S. Skvernelis.

Jis kritikavo apskritai patį faktą, kad vėluojama pateikti kandidatūrą.

„Blogai, ir daug vėluojame, ir tai tikrai nėra normalus dalykas“, – teigė S. Skvernelis.

Šadžiaus kadencija baigiasi gegužę

Atlyginimas šiame poste prieš mokesčius siekia daugiau kaip 22 tūkst. eurų.

Šiuo metu Lietuvos atstovo Europos Audito Rūmuose pareigas eina Rimantas Šadžius, kurio kadencija turėtų baigtis šių metų gegužę.

Europos Audito Rūmus sudaro po narį iš kiekvienos valstybės narės. Išrinktas kandidatas paskiriamas šešerių metų kadencijai. Svarbiausias Audito Rūmų uždavinys – tikrinti, ar teisingai vykdomas ES biudžetas.

Kaip numato Lietuvos įstatymai, Vyriausybė, prezidentui pritarus, siūlydama kandidatus į Audito Rūmų narius konsultuojasi su Seimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją