Savitas Vakarų Ukrainos vėlyvosios baroko skulptūros paveldas liudija gilius Ukrainos istorinius saitus su Vidurio ir Rytų Europa, neišskiriant ir Lietuvos, kurios sostinė Vilnius didžiuojasi vėlyvojo baroko architektūra.

„Pastaruoju metu įsitikiname, kiek daug vertybiškai bendro turi Lietuvos ir Ukrainos, kovojančios už savo laisvę, žmonės, tačiau mūsų bendrystę liudijančių ženklų gausu ir istorijoje bei mene. Dar daugiau – jie patvirtina pačios Ukrainos priklausymą europinės kultūros šeimai“, – Vyriausybės pranešime cituojama premjerė I. Šimonytė.

Parodoje, kurios skulptūros vos spėtos atgabenti į Vilnių prieš prasidedant Rusijos karinei invazijai, eksponuojami Antonio Osinskio, Jano Obrockio, Franciszeko Olenskio, taip pat nežinomų skulptorių kūriniai, įrodantys Lvivo vėlyvojo baroko mokyklos egzistavimą, o parodos kulminacija – Johano Georgo Pinzelio darbai. Šio skulptoriaus šedevrai pristatomi kaip pasižymintys ypatingu jausmingumu, dramatizmu, ekspresija. J. G. Pinzelis laikomas ne tik vienu paslaptingiausių Europos dailininkų, bet ir paskutiniu didžiuoju baroko skulptoriumi.

Vilniaus miesto 700 metų sukakčiai skirta paroda visiems lankytojams bus atvira iki gegužės 22 dienos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją