Anot jų, Kijevo kryptyje dar iki galo nėra aiški vakarykštė Rusijos karių apsupimo aplink Bučą ir Hostomelį baigtis. Pasak ekspertų, patys ukrainiečiai apie ją nieko nekalba, tačiau, nepatvirtintais duomenimis, priešas spaudžiamas ne tik nuo Kijevo ir nuo Žytomyro pusės.

„Lauksime tikslesnė informacijos. Tuo pačiu vakar buvo nemažai euforijos dėl Makarivo – ne tiek Ukrainoje, bet Lietuvoje. Sąmoningai to neeskalavome, tad dabar ramiai: Jeigu pamenate, šis miestelis jau kurį laiką buvo ukrainiečių rankose. Tai, kad jie jį vėl išlaisvino, reikštų, kad buvo praradę, o dabar atsiėmė. Žinant Makarivo svarbą neatmestina, kad rusai vėl pabandys jį atsiimt“, – teigia karybos žinovai.

Kitais žodžiais tariant, anot jų, gali būti, jog formuojasi nauja niekieno žemė, kokia kurį laiką buvo Buča.

Jų vertinimu, jeigu ukrainiečių pastangos bus sėkmingos ir pavyks išvystyti taktinę sėkmę, t.y. nustumti priešą nuo Makarivo ir čia įsitvirtinti – tada kita kalba.

Nebeturi puolamojo potencialo

Charkivo kryptyje, „Locked N’ Loaded“ teigimu, jokių pokyčių nėra. Tuo metu Donbaso kryptyje karinis pralaimėjimas prie Iziumo galėtų stipriai pakeisti padėtį šiauriniame flange – čia okupantų pajėgos nebeturi puolamojo potencialo, bet ar ukrainiečiai sugebės tai išnaudoti, priklauso nuo jų pačių pajėgų būklės.

„Jei pavyktų išstumti rusus iš Iziumo, lengviau įkvėptų visas šiaurinis flangas. Pirmiausia, ukrainiečiai galėtų ugnimi ir manevru sukaustyti ar atstumti orkus nuo šiaurinio Doneco kranto, o tai labai palengvintų Severodonecko grupuotės padėtį. Ar tam ukrainiečiai turi pajėgų – matysime“, – rašo ekspertai.

Centre, anot jų, agresorius vis stipriau spaudžia Marinką – trečiadienio rytą pasirodė duomenys apie link miestelio judančius 15 tankų, 5 „Nona“ savaeigius minosvaidžius, 4 PKM (pėstininkų kovos mašinas – Delfi), 3 – 4 „Uralus“.

„Panašu, kad čia bus bandymas laimėti bent kažką. Klausimas, ar jie tikrai pasieks mūšio vietą, nes jei tokia informacija pasirodo socialiniuose tinkluose, tai ją ukrainiečiai artileristai tikrai žino. Jei bus naujienų – pranešime“, – teigia ekspertai.

Numušė lėktuvą

„Locked N’ Loaded“ teigimu, Mariupolyje didelių pakitimų nėra, bet įdomus faktas, kad virš miesto numuštas rusų lėktuvas.

„Koks tai lėktuvas ir kuo numuštas – neturime informacijos, bet pats faktas, kad miestas ne tik į pavėsį deda orkų tankus, specnaziorus, laivus (vakarykštis kateris) ir net lėktuvus, daug ką pasako. Miesto praradimu tikrai kol kas nekvepia“, – įsitikinę jie.

Anot ekspertų, faktas , kad vis dažniau į Mariupolį metami vieną dieną šaudymų, dvi dienas autų vyniojimo ir tris dienas gėrimo kursus baigę „universalūs kariai“ iš Donbaso (pvz. net DNR jūrų pėstininkų batalionas), taip pat kalba už save.

Esminė problema – logistika

Vertindami padėtį Pietų kryptyje, ekspertai teigia, jog esminė Rusijos kariuomenės problema – logistika.

„Jų vakarinėje Dniepro pusėje esančios pajėgos remiamos per kelias nedideles arterijas, ir resursai bei pastiprinimas pajėgas pasiekia labai lėtai. Nuo savęs galime pridėti, kad tai pirmiausia yra sėkmingų ukrainiečių veiksmų rezultatas“, – aiškina jie.

„Locked N’ Loaded“ įsitikinimu, raktu į sėkmę buvo pačioje karo pradžioje maksimaliai toli bandantys prasiveržti rusų desantininkai. Juos ukrainiečiai išgaudė ir orkai nebeteko puolimo koncentracijos.

„Pajėgos gal ir toli prasiveržusios, tačiau jų sąlyginę sėkmę nubraukia ukrainiečiai (pasalos), arba nėra kas išvysto šio rusų puolimo (pagrindinės pajėgos stringa dėl logistikos trikdžių)“, – rašo karybos žinovai.

Atsakymu į šią problemą, pasak jų, galėjo tapti Černobaivkos oro uostas – ne tik pajėgų valdymo, bet ir logistinis centras.

Statydami ant jo, rusai jautėsi pakankamai saugiai, kadangi Rusijos pajėgos tvirtai kontroliavo Chersoną ir supo Mykolajivą: Jiems susidarė įspūdis, kad oro uostas saugus, yra užnugaryje.Tačiau ukrainiečiai kapojo aukščiau minėtas, bandančias prasiveržti, rusų kuopos taktines grupes, vykdė savo reidus, drąsiau artilerija ėmė daužyti aplink Mykolajivą esantį priešą.

„Ir paaiškėjo, kad agresorius prastai kontroliuoja teritoriją iki Chersono, atsirado landų. Ukrainiečiai ėmė daužyti Černobaivką, o rusai iš jos negali pasitraukti, kadangi negali remtis tik tais dviem tiekimo keliais per Dnieprą. Taip agresorius atsidūrė uždarame rate. Nenustebsime, kad dar bus ir 10-ta ir 15-ta ataka prieš oro uostą“, – teigia karybos žinovai.

Jie pabrėžia, kad pajutę agresoriaus silpnumą ukrainiečiai surengė lokalias kontratakas link vakarinės Chersono pusės ir į šiaurę nuo Mykolajivo, taip dar labiau demoralizavo agresoriaus pajėgas ir parėmė iniciatyvą į savo rankas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją