„Šiandien mes turime beveik 29 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos, veikia šeši registracijos centrai, planuojame didesnio registracijos centro įsteigimą Vilniuje bei naujo registracijos centro įsteigimą Panevėžyje“, – trečiadienį po Valstybės gynimo tarybos posėdžio žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Ministrė taip pat informavo, kad pasienyje pradėta iš Lenkijos atvykstančių autobusų ir mikroautobusų prevencinė kontrolė, siekiant užkardyti prekybą žmonėmis, taip pat reguliuoti atvykstančiųjų srautus.

„Priimtas sprendimas, kad atsiranda prevencinė kontrolė autobusų bei mikroautobusiukų, atvykstančių iš Lenkijos, kuriuose vyksta žmonės, bėgantys nuo karo, tam, kad užtikrintume prevenciją, susijusią su prekyba žmonėmis, bei reguliuoti srautus į mūsų registracijos centrus“, – sakė ministrė.

Pasak A. Bilotaitės, Policijos departamento paskirtas asmuo paskirsto autobusus ir nukreipia juos į vieną iš pabėgėlių centrų, kad „kad neatsirastų kamštis vienoj ar kitoj savivaldybėj“.

„Kodėl mes nusprendėme, kad tokia kontrolė reikalinga – todėl, kad dažnai būna, kad autobusais vyksta vaikai, grupės, kurios reikalauja didesnio dėmesio, todėl informacija, kas atsakingas, ir kur tie vaikai ar kiti asmenys vyksta, mus yra reikalinga, kad mūsų institucijos galėtų pasiruošti ir galėtumėme valdyti procesus“, – kalbėjo ministrė.

Statistikos departamento trečiadienį paskelbtais duomenimis, Lietuvoje jau registravosi daugiau nei 28,7 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos, 12,4 tūkst. iš jų – nepilnamečiai.

Registracijos centrai ukrainiečiams veikia Alytuje, Kaune, Klaipėdoje, Marijampolėje, Šiauliuose ir Vilniuje.

Jungtinių tautų duomenimis, nuo Rusijos pradėto karo Ukrainoje pradžios šalį paliko per 3,5 mln. gyventojų, manoma, kad iš savo namų pabėgti buvo priversti iš viso apie 10 mln. žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją