Lietuva yra viena iš tų Europos Sąjungos (ES) valstybių, kuri norėtų atsisakyti sezoninio laiko sukiojimo, taip pat pagal atliktas visuomenės apklausas, rinktųsi pasilikti vasaros laiką, tačiau klausimas strigo dėl pasaulinės pandemijos, o dabar ir karo Ukrainoje.

Primename, kad šiais metais laiką suksime 3 val. nakties viena valanda į priekį kovo 27 d. arba paskutinį kovo sekmadienį. Nors ir teks keltis anksčiau, bet dėl to vakarai bus ilgiau šviesesni.

Klausimas atsidūrė aklavietėje

Susisiekimo ministerija „Delfi“ anksčiau komentavo, kad kol kas nėra aišku, kada bus vėl sprendžiama, jog reikia šios praktikos pagaliau atsisakyti.

Lietuva yra suinteresuota atsisakyti sezoninio laiko sukiojimo, tačiau šį klausimą galime išspręsti tik koordinuotai, Europos Sąjungos lygiu. Atsižvelgiant į esamą situaciją Europoje, šiuo metu sunku pasakyti, kada bus sugrįžta prie šio klausimo.“

„Delfi“ jau rudenį komentavo Europos parlamento biuro Lietuvoje administratorius žiniasklaidai Dovaidas Pabiržis, kad laiko sukiojimo direktyva būtų pakeista, kaip ir kitų ES teisės aktų atveju, reikia Europos Komisijos pasiūlymo, Europos Parlamento ir ES Tarybos pozicijų patvirtinimo, tuomet derybų, kompromiso, ir kompromiso patvirtinimo tiek iš Parlamento, tiek iš ES Tarybos pusės.

„Šiuo konkrečiu atveju Europos Komisija pateikė pasiūlymą 2018 m., Europos Parlamentas patvirtino savo poziciją 2019 m. ir siūlė paskutinį kartą laikrodžius persukti 2021 m. Tačiau ES Taryba, t. y. ES šalių vyriausybės, nepasiekė kompromiso šiuo klausimu iki šiol ir nepateikė savo bendros pozicijos, ties tuo šis klausimas ir yra įstrigęs.

Kiek žinau, pokyčiams prieštarauja grupė valstybių, tarp jų Vokietija, tačiau daugiau šiuo klausimu galėtų pakomentuoti Lietuvos Užsienio reikalų ministerija ar Susisiekimo ministerija, kurių atstovai dalyvauja Tarybos posėdžiuose. Europos Parlamentas iš savo pusės sprendimą yra priėmęs“, – teigė jis.

Vis dėlto pridūrė, kad lieka neaišku, kada bus sugrįžta prie šio klausimo, nes tai priklauso nuo sutarimo ES Taryboje.

Nors ir klausimas kol kas atsidūrė aklavietėje, tačiau lietuviai jau seniai yra nusiteikę nebesukioti laiko du kartus per metus. Didžioji jų dalis pritartų likti su vasaros laiku.

Ši praktika Lietuvoje pradėta taikyti nuo 2003 m. Manyta, kad tai padeda taupyti elektros energiją, tačiau atsirado daug kritikų, kurie suabejojo tokia ekonomine nauda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją