Rusijos pajėgos Donecke naudoja vadinamąsias vakuumines bombas – galingiems smūgiams. Vakuuminėmis jos vadinamos dėl to, kad išdegina aplink esantį deguonį ir taip sukelia dideles žmonių kančias ir žalą.

Kremliaus arsenale – ir sunkiai numušamos hipergarsinės raketos. Kurias Rusija jau pradėjo naudoti kare ir apie tai skelbia viešai, bandydama įbauginti vakarus.

„Karo lauke pastebime, kad karių moralė maža, jie atsidūrė aklavietėje dėl to, kad nepasiekė jokios pažangos, arba neįvykdė to, ko siekė iš pat pradžių“, – kalbėjo Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki.

Matydamas savo karių nepasiruošimą, V. Putinas gali griebtis žiauresnių ginklų – net biologinių ar cheminių. Apie tai perspėja Vašingtonas. Sirijoje nuo cheminių atakų pirmiausia kentėjo civiliai.

Propagandos istorija tam pateisinti jau yra sukurta. Maskva dar kartą, be jokių įrodymų aiškina, kad tokią ginkluotę turi JAV ir Ukraina.

„V. Putinas tvirtina, kad JAV Europoje turi biologinių, cheminių ginklų. O tai nėra paprasčiausiai netiesa, patikinu jus. V. Putinas taip pat aiškina, kad Ukraina savo teritorijoje laiko biologinius ir cheminius ginklus.

Tai aiškus ženklas, kad jis svarsto galimybę panaudoti abu šiuos ginklus. Anksčiau jis naudojo tokius ginklus ir mes turėtume pasiruošti, kad dėl vieningo NATO fronto jis patirtų sunkias pasekmes. Bet esmė tame, kad tai yra realu“, – teigė JAV vadovas J. Bidenas.

J. Bidenas kreipėsi ir į didžiųjų JAV įmonių atstovus, paragino ruoštis ir apsaugoti savo duomenų bazes, nes Maskva ruošia didelio masto kibernetinę ataką prieš JAV.

Naujai konfrontacijos su Maskva erai ruošiasi ir Europos Sąjunga (ES). Patvirtino naują gynybos strategiją, daugiau investicijų karinei parengčiai, žadama iki 5 tūkstančių karių stiprinti ES greitojo dislokavimo pajėgumus.

„Tai geopolitinis Europos žemės drebėjimas, o ES reakcija į karą parodė, kad sugebame veikti greitai ir vieningai. Šiandien strateginis kompasas mums padės veikti ryžtingai ir reaguoti į krizę, siekiant apsaugoti mūsų sąjungą ir savo piliečius“, – teigė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Dabar liko išspręsti esminį klausimą bloke – kaip atsiriboti nuo rusiškų dujų ir naftos, nenuskriaudžiant Europos gyventojų. Jau ruošiamasi kitai žiemai, bendrijos lyderiai sutarė kartu pirkti dujas ir žvalgosi į užsienio rinkas.

Tačiau Kremlių labiausiai baugina diskusijos apie rusiškos naftos blokavimą. Nes beveik visa rusiška nafta į Europą keliauja ne per naftotiekį, tad pakeisti ją, esant politiniam susitarimui, būtų gerokai lengviau.

Apie tai lyderiai kalbėsis Briuselyje, kur ketvirtadienį lankysis ir JAV prezidentas J. Bidenas. Jau atsisakęs rusiškos naftos ir dujų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: