Pirmadienį pasieniečiai užkirto kelią į Lietuvą iš Baltarusijos neteisėtai įeiti 34 asmenims, sekmadienį – 37, šeštadienį – 2, penktadienį – 14, ketvirtadienį – 15, trečiadienį – 9.

Antradienį priešpiet ties Lazdijų rajonu prie sienos Baltarusijos pusėje maždaug valandą buvo girdimi pavieniai automatinio ginklo šūviai. Vakare netoliese Baltarusijos pusėje buvo paleisti dar du tokie šūviai, o prie sienos ties Druskininkų savivaldybe ir Varėnos rajonu iššauta po 5 kartus.

Antradienį vakare ties Druskininkų savivaldybe Baltarusijos pusėje Gožos poligono kryptimi vėl šaudyta iš pabūklų.

Antradienį VSAT Varėnos pasienio rinktinėje dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną pradėti du ikiteisminiai tyrimai. Kalvarijos užkardos pasieniečiai skirtingu metu Lazdijų rajone ir Kalvarijos savivaldybėje sustabdė tris į Lenkiją beišvažiuojančius automobilius.

Pirmu atveju vieną mašiną vairavo Baltarusijos pilietis, kartu vyko jo tautietis. Jie vežė, pirminiais duomenimis, 3 Afganistano piliečius. Paskui važiavusį automobilį irgi vairavo Baltarusijos pilietis, gabenęs 5, pirminiais duomenimis, afganistaniečius.

Antru atveju prie Kalvarijos pasieniečių sustabdytos mašinos vairo sėdėjo Turkijos pilietis, vežęs 2, pirminiais duomenimis, Sirijos piliečius.

Baltarusius ir turką VSAT pareigūnai uždarė į areštinę. Už neteisėtą žmonių gabenimą per valstybės sieną užsieniečiams gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų. Gabenti asmenys laikinai patalpinti VSAT padaliniuose. Tiriama, kaip jie atvyko į Lietuvą.

Iš viso šiemet VSAT, vidurnakčio iš antradienio į trečiadienį duomenimis, užkirto kelią iš Baltarusijos į Lietuvą draudžiamose vietose patekti 786 neteisėtiems migrantams. Latvijoje šis skaičius šiemet yra 2557, o Lenkijoje – 2552 (be antradienio duomenų).

Pernai nuo rugpjūčio pradžios, kai VSAT įgijo teisę neįsileisti neteisėtų migrantų, jų į Lietuvą nepateko 8106.

Tarnybinių ginklų profesionaliai migrantų krizės metu veikiantiems bei visuomenės pasitikėjimą dėl to pelniusiems Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos atsakomybės ruožuose prie ES išorės sienos toliau vykdoma sustiprintu režimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją