„Jei kalbame apie visą sektorių, suprantu, kad tai gali būti šiek tiek per sunku, bet galime pradėti nuo naftos, kuri atneša didžiausias pajamas į Rusijos biudžetą. Taip pat sankcijas galime įvesti anglies pramonei, bet galime jų neįvesti dujoms, kurias mūsų partneriams šiuo metu sunkiausia atiduoti“, – antradienį interviu CNN teigė G. Landsbergis.

Ministras aiškino, kad Europos Sąjungoje dar nėra sutarta dėl sankcijų energetikos sektoriuje, tačiau jis nori perspėti partnerius, kad jie nebūtų patiški. Anot jo, Vakarai negali pasijausti patiškais anksčiau už kare kovojančius ukrainiečius.

„Ukrainiečiai vis dar kovoja, todėl turime kovoti kartu su jais, o vienintelis ginklas, kurį turime, yra sankcijos, todėl turėtume jas pritaikyti. Jie neatsitraukia, kodėl mes turėtume? Manau, kad dabar labai svarbus metas ir istorija nebus lengva tiems, kurie pavargo“, – pabrėžė politikas.

G. Landsbergis aiškino, kad Vakarai turėtų kalbėti apie aiškią pagalbą, jei Rusija Ukrainoje panaudotų cheminį ar biologinį ginklą. Pasak jo, tokiu atveju būtų galima didesniu galingesnių ginklų tiekimu ukrainiečiams leisti patiems užsidaryti savo šalies oro erdvę.

„Dabar vertėtų kalbėti apie „raudonąsias linijas“. Mes turime kalbėti labai aiškiai, pavyzdžiui, jei Rusija eskaluos konfliktą panaudodama masinio naikinimo ginklus, tuomet Vakarai turėtų būti pasiruošę apginkluoti Ukrainą papildomais ginklais“, – sakė ministras.

ELTA primena, kad, reaguojant į Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Europos Sąjunga kartu su kitomis Vakarų ir Azijos valstybėmis pritaikė Kremliui griežtas ekonomines sankcijas.

Rusijos lėktuvams uždaryta ES ir JAV oro erdvė, siekiant blokuoti šalies prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje finansavimą, taip pat įšaldytas visas bankų turtas ES.

Nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT kol kas atjungti septyni rusiški bankai, tačiau šie apribojimai kol kas nėra taikomi didžiausiam Rusijos bankui „Sberbank“ ir trečiam didžiausiam bankui „Gazprombank“. Per šiuos bankus ES valstybės atsiskaito su Rusija už Maskvos tiekiamus energetinius išteklius, visų pirma dujas ir naftą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją