Už tokią rezoliuciją „Dėl Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos narystės Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijoje“, kurią pateikė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis, antradienį vienbalsiai balsavo 113 Seimo narių.
Rusijos ir jos bendrininkės Baltarusijos kariniai veiksmai prieš Ukrainą, anot rezoliucijos, daro neįmanomą šių šalių narystę Jungtinių Tautų Organizacijoje ir UNESCO.

Lietuvos Seimas paragino laikytis tvirtos, UNESCO vertybes atspindinčios pozicijos dėl padėties Ukrainoje ir, neperžengiant savo įgaliojimų ribų, imtis veiksmų prieš visus Rusijos ir Baltarusijos vykdomus pažeidimus.
Dokumento autoriai kviečia kovoti su Rusijos skleidžiama dezinformacija ir skatinti laisvą, nepriklausomą ir nešališką žiniasklaidą kaip vieną iš svarbiausių demokratijos pagrindų.

Lietuvos parlamentarai paragino užtikrinti Ukrainos švietimo, mokslo sričių atstovų, menininkų, kultūros darbuotojų saugumą ir jų saviraiškos laisvę. Jie taip pat skatina vykdyti Ukrainos kultūros vertybėms bei švietimo ir mokslo infrastruktūrai padarytos žalos stebėseną ir remti Ukrainos švietimo, kultūros bei mokslo sektorių atgaivinimo procesus.

Seimas priėmė rezoliuciją atsižvelgiant į tai, kad „Rusijos Federacijos karas prieš nepriklausomą Ukrainą yra šiurkštus tarptautinės teisės ir Jungtinių Tautų Chartijos principų pažeidimas, kuris kelia grėsmę Europos ir pasaulio saugumui bei stabilumui, prieštarauja Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) misijai ir vertybėms bei kenkia tarptautinės bendruomenės pastangoms kurti taikos kultūrą“.

Seimas rezoliucijoje pažymėjo, kad kultūros paveldo, švietimo, mokslo ir kultūros institucijų naikinimas yra karo nusikaltimai, o Ukrainos kultūros vertybių naikinimas reiškia žalą visos žmonijos kultūros paveldui.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją