„Labai didelė dalis čia atvykstančių ukrainiečių sako, kad jie lieka tik tol, kol vyksta karas Ukrainoje. Tai reiškia, vos tik pasibaigs karas, jie yra pasiryžę išvykti, grįžti į savo tėvynę. Jiems yra sudarytos visos įmanomos sąlygos čia pasilikti, įsikurti, ir mes matome, kad jie stengiasi iš karto ieškotis darbo, pradėti dirbti“, – LRT radijui teigė E. Gudzinskaitė.

Todėl, Migracijos departamento direktorės teigimu, natūralu, kad dauguma ukrainiečių renkasi apsigyventi didžiuosiuose miestuose.

„Galbūt todėl natūralu, kad vis dėlto didžioji dalis apsigyvena Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir tik likę 30 proc. kitose savivaldybėse. Ir tai yra natūralu, nes jiems reikia darbo čia ir dabar, staigiai, tiesiog išsilaikyti save, kai baigsis karas, jie grįš namo“, – sakė ji.

E. Gudzinskaitė pažymi, kad net ir pasibaigus karui dauguma ukrainiečių, norinčių likti gyventi Lietuvoje, tai galės padaryti.

„Tie, kurie vis dėlto nuspręs likti Lietuvoje, jie tokias galimybes turi: susiras darbdavį – prasitęs leidimą gyventi darbo pagrindu, pradeda studijuoti – prasitęs leidimą studijų pagrindu, viskas jų rankose“, – atkreipė dėmesį Migracijos departamento vadovė.

„Savivaldybės organizuoja įvairius lietuvių kalbos mokymo kursus, nes visi supranta, kad pirmas žingsnis norint įsilieti į visuomenę, yra kalbos kursai. Taip pat kalbama, kas bus toliau, diskutuojama, kaip reikės spręsti būtent būsto klausimus“, – taip pat pažymėjo ji.

Migracijos departamento direktorė akcentuoja, kad apie galimybę patęsti į Europos šalis atvykusių ukrainiečių laikinąją apsaugą yra diskutuojama ir Europos Sąjungos lygmeniu.

„Dabar laikinoji apsauga ukrainiečiams Europos Sąjungos mastu yra suteikta metams, tačiau jau dabar kalbama apie tai, kad ta būtinybė išliks dar metams ir gali būti, kad laikinoji apsauga bus pratęsta dar metams. Tai atitinkamai ir Lietuvoje gyvenančių ukrainiečių ypatingai lengvatinis statusas bus pratęstas“, – sakė E. Gudzinskaitė.

„Tai nereikia norėti, kad iškart visi sprendimai būtų priimti, bet tiesiog ką matau, kad visi ir labai mobilizavęsi Lietuvoje ir visi deda pastangas kiek gali, kad padėtų ukrainiečiams čia pasilikti“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją