„Sveikiname pačią pastangą galvoti kaip aukštame lygyje išlaikyti ukrainiečių pabėgėlių apgyvendinimą, ieškant paskatų mūsų gyventojams“, – „Žinių radijui“ teigė I. Segalovičienė, komentuodama SADM siūlymą žmonėms, priimantiems karo pabėgėlius iš Ukrainos, mokėti išmokas.

Visgi, tęsė patarėja, pasakyti, kad per mėnesį bus mokama 150 eurų kompensacija už pirmą priimtą ukrainietį, o po 50 eurų už kiekvieną papildomą asmenį, nėra pakankama.

„Šiuo metu yra įvardinta tik suma – kad (ji bus skiriama – ELTA) tik trims mėnesiams, kad pirmąjį mėnesį bus nemokama. Tačiau tai dar nieko nepasako apie patį administracinį mechanizmą, kaip jis veiks.

Kokia bus registracija, kokie bus procesai, koks santykis su kitomis paramos priemonėmis. Pavyzdžiui, nuomos būstui kompensacija“, – teigė I. Segalovičienė.

Jos teigimu, kalbant apie nuo karo bėgančių ukrainiečių pasirūpinimą yra ir daugiau klausimų, į kuriuos būtina Vyriausybei atsakyti.

„Yra svarbus ir kitas aspektas, kalbant apie socialinę apsaugą pačių ukrainiečių. Šiandien didelė užduotis vykdomajai valdžiai, kad socialinė apsauga, kuri skirta būtent Ukrainos žmonėms, kad ji pasiektų kuo greičiau. Nes tikrai matome, kad žmonės atvyksta ir jie registruojasi, gauna nevyriausybinio sektoriaus pagalba humanitarinius paketus. Tai yra didžiulis mūsų laimėjimas. Tačiau praeina nemažai laiko, kol žmogui yra patvirtinama laikinojo gyvenimo statusas, nuo kurio būtent ir įsijungia visa socialinė apsauga. Ir savivaldai tenka tikrai spręsti klausimą“, – sakė ji.

„Reikia labai stiprių procesų sukoordinavimo, kad žmonės galėtų kuo labiau gyventi savarankiškai, patys tvarkytis ir turėti jiems visą pagalbą“, – pridūrė patarėja.

ELTA primena, kad socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė pirmadienį informavo, kad už savo namuose apgyvendintus nuo karo bėgančius ukrainiečius gyventojai galės gauti išmokas.

Už pirmą karo pabėgėlį bus mokama 150 eurų, dar po 50 eurų valstybė išmokėtų už kiekvieną papildomai priimtą ukrainietį.

Kompensacija būtų išmokama nuo antrojo apgyvendinimo mėnesio, ukrainiečius priėmę gyventojai galėtų ją gauti ilgiausiai tris mėnesius. Ministerija viliasi, kad tiek laiko užteks karo pabėgėliams Lietuvoje pradėti savarankišką gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją