Šioje byloje kovą dėl prekybos poveikiu buvo nuteistas vienas iš teisėjų korupcijos bylos dalyvių Laimis Paškevičius, praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teismo baudžiamasis įsakymas įsigaliojo.

Kurioje teismo vietoje buvo perduoti pinigai, pareigūnams nustatyti nepavyko, manoma, kad kyšis teisėjui buvo perduotas stambiomis kupiūromis.

Teismas, taikydamas supaprastintą teismo procesą, skyrė L. Paškevičiui didesnę nei 10 tūkst. eurų baudą.

Ši baudžiamoji byla yra atskirta iš didelės apimties rezonansinio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis.

Bylos duomenimis, narkotikų byloje nuteistas L. Paškevičius per pažįstamą advokatą Drąsutį Zagrecką, paveikė Lietuvos apeliacinio teismo teisėją K. Jucį, kuris vėliau už kyšį priėmė norimą nuosprendį L. Paškevičiaus byloje – skyrė švelnesnę nei laisvės atėmimas bausmę.

K. Juciui mirus, šiemet sausį ikiteisminis tyrimas jam nutrauktas. D. Zagreckas nuo atsakomybės atleistas, nes bendradarbiauja su teisėsauga ir padėjo atskleisti korupcinius nusikaltimus.

Advokatas pažinojo Apeliacinio teismo teisėją

L. Paškevičius narkotikų byloje buvo nuteistas 11 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme, nuosprendis buvo apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui. Šiame teisme jo byla buvo nagrinėta 2017-2018 metais.

Kaip rašoma teismo baudžiamajame įsakyme, nuteistojo advokatas D. Zagreckas pažinojo kliento apeliacinį skundą nagrinėsiančios teisėjų kolegijos pirmininką ir pranešėją K. Jucį, todėl pasiūlė L. Paškevičiui perduoti šiam teisėjui kyšį, kad sušvelnintų jam paskirtą laisvės atėmimo bausmę.

Kai buvo surašytas apeliacinis skundas, D. Zagreckas paskambino savo savo klientui ir pakvietė atvykti į savo kontorą Vilniuje.

Susitikus prie kontoros, D. Zagreckas L. Paškevičių pakvietė jį į šalia esančio viešbučio „Congress“ kavinę. Čia advokatas užsiminė, kad pasidomės, ar yra galimybė papirkti jo bylą nagrinėjančius teisėjus, kad jam nebūtų skirta laisvės atėmimo bausmė.

L. Paškevičius sutiko, kad D. Zagreckas dėl to pasidomėtų, paklausė, kokio dydžio kyšį turėtų duoti. Advokatas atsakė, kad nežino, nes pirmiausia reikia pasiaiškinti, ar apskritai galima ką nors padaryti.

Vėliau D. Zagreckas paskambino jam ir paprašė atvykti į Vilniaus apygardos teismą, esantį Vilniuje, Gedmino prospekte, pasišnekėti apie jo bylą.

Susitikus advokatas pasakė, kad yra galimybė papirkti teisėją, kuris nagrinėja jo bylą. L. Paškevičius paklausė, kiek pinigų jis turėtų perduoti, D. Zagreckas įvardijo 20 tūkst. eurų.

Po kurio laiko L. Paškevičius nuvyko pas D. Zagrecką į kontorą ir perdavė jam 20 tūkst. eurų grynųjų pinigų. Pinigus buvo sudėjęs į du vokus, jie buvo įvairiomis kupiūromis, po 100-200 eurų. D. Zagreckas paprašė pinigus įdėti į stalo stalčių. Klientas taip ir padarė. Tada D. Zagreckas uždarė stalčių, pakvietė jį nueiti į šalia esantį kabinetą, paspaudė ranką ir pasakė „gausi du metus lygtinai“, rodo bylos duomenys.

K. Jucys sutiko, kad gautų kyšį

Pagal D. Zagrecko parodymus, Apeliacinio teismo teisėjas K. Jucys sutiko sušvelninti bausmę jo klientui, jam teismo patalpose buvo perduoti 15 tūkst. eurų.

Po pinigų perdavimo, 2018 metų balandžio 24 dieną nuosprendžiu L. Paškevičiui paskirta bausmė buvo pakeista į dvejų metų laisvės apribojimo bausmę.

Paaiškėjus korupcinei veikai, 2019 metais K. Jucys išėjo iš darbo savo noru, iš pradžių jam buvo suteiktas specialiojo liudytojo statusas. Vėliau jam buvo pareikšti įtarimai.

Kaip įtariamasis apklaustas eksteisėjas ikiteisminio tyrimo pareigūnams nurodė, kad galimų pokalbių su D. Zagrecku metu pastarasis jam nieko nežadėjo, iš jo nieko nereikalavo, pinigų sumų jam neminėjo ir jokio kyšio iš D. Zagrecko negavo.

K. Jucys paaiškino, kad jo nagrinėtoje byloje dėl L. Paškevičiaus sprendimą priėmė teisėjų kolegija, kurios teisėjai atskirosios nuomonės dėl priimto sprendimo nepareiškė. Teisėjų kolegija nurodė sprendimo motyvus. Eksteisėjas paaiškino, kad advokatas jį apkalba, siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės ir dėl pykčio bei keršto, nes dirbdamas teisėju netenkino jo neteisėtų norų.

Be K. Jucio narkotikų bylą nagrinėjo dar du tuometiniai Apeliacinio teismo teisėjai – Violeta Ražinskaitė ir Viktoras Kažys.

Kaip liudytoja apklausta į pensiją išėjusi buvusi teisėja V. Ražinskaitė nurodė, kad nagrinėjant bylą pagal nuteistojo L. Paškevičiaus ir kitų apeliacinius skundus nepastebėjo nieko neįprasto. Niekas nesikreipė į ją prašydamas L. Paškevičiui skirti švelnesnę bausmę.

Tuo metu įtariamasis vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje V. Kažys apklausiamas pas ikiteisminio tyrimo pareigūną pasinaudojo teise neduoti parodymų.

L. Paškevičiaus bylą pagal prokuratūros skundą vėliau peržiūrėjo Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, vyrui buvo skirta daugiau nei 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Nuteistasis šiuo metu atlieka bausmę, Vilniaus apygardos teismo jis prašė nustatyti mažesnį baudos dydį ir vienerių ar dvejų metų savanoriško baudos sumokėjimo terminą, nes jo turtinė padėtis yra sunki, beveik negauna pajamų, rūpinasi šešių nepilnamečių vaikų išlaikymu.

2019 metais pradėta vadinamoji teisėjų korupcijos byla jau baigiama tirti, artimiausiu metu ji pasieks teismą. Per šį laiką teismą buvo pasiekusios atskirtos maždaug 14 bylų, kaltinamiesiems prisipažinus, jos baigtos baudžiamaisiais įsakymais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją