Karas privertė žvilgtelėti į Matijošaičio verslą Rusijoje

Prasidėjus Rusijos karinei invazijai į Ukrainą daugelio kauniečių akys nukrypo į stambaus verslo savininką, Kauno merą Visvaldą Matijošaitis. Nes įmonės, kurių bendrasavininkis jis yra – sėkmingai dirbo ir Rusijoje, jos biudžetui mokėjo mokesčius.

Čia reikia priminti, kad V. Matijošaičio verslo imperijos – „Vičiūnų grupės“ vienintelė akcininkė yra bendrovė „VG Holding“, o ją lygiomis dalimis valdo pats V. Matijošaitis ir jo verslo partneris Liudas Skierus. „Vičiūnų grupės“ generalinis direktorius – V. Matijošaičio sūnus Šarūnas Matijošaitis. Jis, kaip ir brolis Dainius – Kauno savivaldybės tarybos nariai, kur daugumą mandatų tyri V. Matijošaičio suburtas visuomeninis judėjimas „Vieningas Kaunas“.

„Vičiūnų grupė“ turi gamyklą Kaliningrado srityje, Sovetsko mieste. Jos produkcija prekiaujama na tik pačioje Rusijoje, bet ir okupuotose Ukrainos vietose – Kryme ir Donbaso regione. Rusijoje veikla vykdoma per dukterinę įmonę „BaltKo“.

Visvaldas Matijošaitis

Nepasitenkinimo bangą, virtusia pakankamai skaitlingu protesto mitingu inspiravo žinomas žurnalistas ir visuomenės veikėjas Andrius Tapinas.

„Yra besistebinčių, kodėl šiomis dienomis tyli Kauno meras Visvaldas Matijošaitis? Jo vienintelis sakinys prieš tris dienas buvo: „Manau, kad Ukrainą reikia palaikyti ne tuščiais šūkiais ar tuščiais žodžiais, bet darbais".

Manau, kad Kauno meras turi išsirinkęs pusę, kurią palaiko ne tuščiais žodžiais, o darbais.

Jo sukurtas verslas ir šiandien puikiai pardavinėja savo Viči krabų lazdeles Donecke ir Kryme, moka mokesčius Rusijai ir netiesiogiai finansuoja karą, kuriame žūsta Ukrainos žmonės”, – vasario 25 dieną socialiame tinkle “Facebook” paskelbė A. Tapinas.

Jis priminė anksčiau atliktą tyrimą apie „Viči group“ veiklą Kryme ir akcentavo, kad per metus niekas nepasikeitė – „Viči“ produktais prekiaujama Donecke ir Sevastopolyje.

V. Matijošaitis mitinge nedalyvavo, pareiškė, kad nuo verslo – atsiribojęs

„Vičiūnų atstovai tyrimo metu man aiškino, kad per savo atstovybę Maskvoje – „BaltKo“, jie negali kontroliuoti, kur didmenininkai tiekia jų produkciją. Aš jiems parodžiau darbo skelbimus, kur „BaltKo“ ieškojo darbuotojų Kryme. Jie išsigynė, kad čia provokacija ir feikiniai skelbimai.

Bet „BaltKo“ vėl ieško darbuotojų Rostove, iš kurio, beje, eina srautai į Donecką ir Luhanską. Skelbimas šviežias, bet turbūt irgi netikras.

O dar visa didžiulė „Vičiūnų“ gamykla Sovetske, tai negi dabar meras Matijošaitis dėl kažkokio nedidelio karinio konflikto puls gadintis santykius su verslo partneriais“, – vasario 25 dieną skelbė A. Tapinas.

„Vičiūnų grupės” produkcija Rusijoje

Po šio pareiškimo socialiniuose tinkluose imta organizuoti protesto akciją prie savivaldybės. Per dvi dienas pavyko surinkti gana skaitlingą protestuotojų minią, tarp jų buvo galima išvysti V. Matijošaičiui oponuojančios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovus. Nei pats V. Matijošaitis, nei jo atstovai protesto akcijoje nedalyvavo.

Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius tąkart perdavė šį V. Matijošaičio komentarą: „Mano visas dėmesys sutelktas į darbus miestui. Nuo verslo esu atsiribojęs ir atitolęs, bet žinau, kad pokyčiai ten tikrai vyksta. Sprendimai – neišvengiami. Jie priimti ir įgyvendinami.“

Antrąjį mitingą nuspręsta atšaukti

Nei Kauno merui V. Matijošaičiui, nei jo verslo imperijai vadovaujančiam jo sūnui, miesto savivaldybės tarybos nariui Šarūnui Matijošaičiui plačiau nekomentuojant verslo planų Ukrainą užpuolusioje Rusijoje, imta organizuoti dar vieną protesto akciją.

Tuomet akcentuota, jog laukiama aiškių atsakymų iš Kauno mero. Paminėtos ir tarptautinės korporacijos, nepaisant didelių nuostolių paskelbusios apie veiklos Rusijoje stabdymą.

Planuota protesto akcija prie Kauno savivaldybės buvo atšaukta viešųjų ryšių agentūrai išplatinus "Vičiūnų grupės" generalinio direktoriaus Šarūno Matijošaičio komentarą.

„Praėjusią savaitę „Vičiūnų grupės“ vadovai pritarė planams koncentruoti verslą bei gamybą Europoje ir stabdyti veiklą Rusijoje.

Nuo pat pirmos dienos ėmėmės reikiamų veiksmų dėl mūsų įmonių veiklos Rusijoje sustabdymo.
Šie procesai reikalauja laiko ir intensyvaus darbo bei atsakomybės prieš Europos ir JAV partnerius, tiekėjus bei mūsų darbuotojus”, – teigiama kovo 7 dieną paviešintame pranešime.

V. Matijošaičio verslo imperiją valdančiam jo sūnui Š. Matijošaičiui viešai paskelbus, kad verslas Rusijoje stabdomas nepasitenkinimo Kauno meru banga tarsi atslūgo.

Paviešinta informacija: gamykla Sovetske nėra stabdoma, toliau dirba pilnu pajėgumu
Tačiau sąlygine ramybe Kauno meras džiaugėsi neilgai. Kovo 14 dieną A. Tapinas pareiškė sužinojęs, jog “Vičiūnų grupės” valdomas fabrikas Kaliningrado srityje, Sovetske ne tik, kad neuždaromas, bet dirba pilnu pajėgumu, esą vadovybė darbuotojus informavo, kad šie nesijaudintų, nes „jokių atleidimų ir mažinimų“ nebus.

„Fabrikas dirba pilnu pajėgumu, dabar paklausa „Viči“ surimiui Rusijoje didžiulė, darbuotojai sako, kad Rusijai reikia tiek maisto, kad atsilikimas šiai dienai sudaro 100 fūrų, tai reikia vytis ir kalti Rusijoje pinigus.

Atsargų gamybai yra keturiems mėnesiams, tai greičiausiai tikimasi tyliai pratempti šitą laiką, o po to viskas nuslūgs ir Matijošaičiams bus rusiškas verslas kaip įprasta”, – socialiniame tinkle „Facebook” skelbė A. Tapinas.

Jis akcentavo, kad daugelis Vakarų šalių įmonių, nusprendusių trauktis iš Rusijos, aiškiai nurodė veiklos pabaigos datas, o Matijošaičių šeimai tai padaryti vengia.

„Tai norėčiau pakviesti ir Kauno tarybos narius, ir kauniečius viešai pareikalauti, kad meras ir sūnūs pateiktų labai konkrečią datą, kada „Vičiūnai Rus“ fabrikas Sovetske liausis veikęs ir kada dukterinės „BaltKo“ įmonės Peterburge ir Maskvoje liausis pardavinėti produkciją Rusijoje, o taip pat Donbase ir Kryme“, – skelbė A. Tapinas.

Informaciją, kad Kaliningrado srityje esanti „Vičiūnų“ gamykla toliau sėkmingai veikia remdamasis savais šaltiniais taip pat patvirtino ir nacionalinis transliuotojas LRT.

V. Matijošaitis: „jeigu kažkas žmonių kalbos nesupranta, jokie papildomi aiškinimai čia nepadės“

Paviešinus informaciją, kad V. Matijošaičio verslas Rusijoje veikia ir toliau, socialiniuose tinkluose imta organizuoti dar vieną protesto akciją. „Delfi“ žiniomis, kvietimai į mitingą buvo išsiųsti tiek merui V. Matijošaičiui, tiek ir abiem jo sūnums – miesto savivaldybės tarybos nariams Š. Matijošaičiui ir D. Matijošaičiui.

Pats V. Matijošaitis per atstovą spaudai perdavė trumpą komentarą, jame tikino nekeičiantis savo pozicijos. Iš esmės jis pakartojo tą patį, ką kovo 7 dienos pranešime minėjo jo sūnus Š. Matijošaitis teigęs, jog veikla Rusijoje stabdoma, tačiau nepateikęs jokių aiškių terminų.

Šarūnas Matijošaitis

„Tiems, kas supranta lietuviškai, viską jau esu pasakęs: sprendimai priimti – jie nesikeičia ir yra vykdomi pilnu pajėgumu. Jeigu kažkas žmonių kalbos nesupranta, jokie papildomi aiškinimai čia nepadės“, – patarėjo T. Jarusevičius parduotame komentare teigia Kauno meras.

Žinodamas, kad pagrindinis protesto akcijos reikalavimas – aiškiai pasakyti, kada Rusijoje nustos veikti „Vičiūnų“ gamykla ir dukterinė įmonė, verslo imperijos bendrasavininkis konkretaus atsakymo vengė.

„Pats versle jau senokai nedalyvauju, bet žinau, kad iki šios dienos atlikta didelė dalis darbų. Sąlygos keičiasi beveik kasdien, dėl to numatyti konkrečių datų ar terminų neįmanoma – tai būtų tiesiog fantazijos ir elementarus melas. Daroma viskas, kad būtų baigta kuo greičiau“, – teigiama V. Matijošaičio atsakyme.

Skandalinga situacija naudojasi ir politiniai oponentai

Kauno savivaldybės kuluaruose jau kuris laikas sklando kalbos, jog Rusijos sukeltas karas Ukrainoje smogs ne tik V. Matijošaičio verslo imperijai, bet ir paties mero reputacijai, tuo suskubs pasinaudoti jo politiniai oponentai – konservatoriai.

Stebint žmones, susirinkusius į pirmąją protesto akciją dėl Kauno mero ryšių Rusijoje, tarp jų buvo nemažai Kauno konservatorių, į mitingą atvyko ir jų lyderė, TS-LKD Kauno skyrių sueigos pirmininkė, Švietimo, kultūros ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Pažvelgus, kas socialiniame tinkle „Facebook“ organizuoja kovo 21 dienos protesto akciją prieš V. Matijošaitį, tai du jauni kauniečiai: Antanas Jankūnas ir Ralfas Romeika.

„Vičiūnų grupės” produkcija Rusijoje

Pastarasis – Jaunųjų konservatorių lygos pirmininkas. Jo bendramintis A. Jankūnas socialinio tinklo profilyje nurodo dirbęs konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio žmonai priklausančioje „Karalienės Mortos mokykloje“, dalyvavęs Jaunųjų konservatorių lygos veikloje bei į prezidentus kandidatavusius Ingridos Šimonytės rinkimų kampanijoje.

V. Matijošaičio vargai dėl Rusijos pradėto karo nesibaigia. Neseniai specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sulaikė rekordinio dydžio kyšio, 140 tūkst. eurų paėmimu įtariamą artimą jo bendražygį, Kauno savivaldybės administracijos direktorių Vilių Šiliauską.

Nors V. Matijošaitis su komanda suskubo jį atleisti iš darbo, pašalinti iš Kauną valdančio judėjimo „Vieningas Kaunas“ gretų, spaudos konferencijos metu tikino, kad dėl tokio kolegos poelgio jaučia didelę gėdą, šia situacija taip pat suskubo naudotis politiniai oponentai.

Seimo vicepirmininkas, „darbietis“ Andrius Mazuronis pareiškė pasigendantis Kauno mero V. Matijošaičio atsakomybės. Jo teigimu, sakantys, kad meras negalėjo nieko žinoti ar tame dalyvauti yra arba idiotai, arba supuvę melagiai.

Visvaldas Matijošaitis švenčia pergalę

„Aš pasigendu politinio lygmens atsakomybės Kauno mieste, mero. Bet kuris nors kiek susidūręs su politinės sistemos veikimu, ypač savivaldoje, puikiai žino, kad administracijos direktorius savarankiškai nepriiminėja jokio sprendimo be mero žinios.

Sakykime, kurio ten vertė yra turbūt 10 tūkst. eurų. Čia mes kalbame apie šimtų milijonų eurų užsakymus vienai įmonei (...). Tai bet kuris, kuris sako, kad meras galėjo nežinoti, kas vyksta ir tame nedalyvauti ir nebuvo su tuo supažindintas, būtų arba idiotas, visiškai nesuprantantis, kaip veikia politinė sistema, arba būtų visiškas ir supuvęs melagis. Tai vienas iš dviejų“, – „Žinių radijui“ sakė A. Mazuronis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją