Jų pasirašytame Ukrainos draugų pareiškime "Dėl neatidėliotinos būtinybės pagerinti Ukrainos oro gynybą" sakoma, kad šios sąlygos apima Ukrainos oro erdvės apsaugą ir šarvuočių judėjimo stabdymą šalies teritorijoje. Parlamentarų nuomone, tai galima padaryti nedelsiant, teikiant ir nuolat papildant Ukrainai teikiamus prieštankinius ir zenitinius ginklus.

Pareiškimą pasirašę įvairių šalių parlamentarai taip pat mano, kad Ukrainos žmonės nusipelno galimybės gauti humanitarinę paramą, reikalingą siekiant apsaugoti Ukrainos piliečius ir išgelbėti šio žiauraus karo metu sužeistų žmonių gyvybes. "Manome, kad humanitarinė pagalba turėtų būti teikiama sudarant galimybes, kad į apšaudomus ir bombarduojamus Ukrainos miestus būtų tiekiamas maistas ir medikamentai ir kad būtų išgelbėti tų miestų sužeistieji ir pabėgėliai, - sakoma dokumente.

Jo autoriai ragina Ukrainos branduoliniams objektams skirti ypatingą dėmesį.

"Elektrinės ir atliekų saugyklos, jų pažeidimo atveju, kelia grėsmę visoms kaimyninėms valstybėms. Labai svarbu, kad Rusija pripažintų savo kaip konflikto šalies atsakomybę už Ženevos konvencijų laikymąsi, įskaitant 1 protokolo nuostatas, ribojančias užtvankų, pylimų ir atominių elektrinių puolimą, jei dėl tokio puolimo sukelto potvynio ar radioaktyvių medžiagų paplitimo gali žūti daug civilių gyventojų",- teigiama pareiškime.

Jame akcentuojama, kad šis Kremliaus veiksmas yra agresyvus karas. "Jis pažeidžia taiką Europoje ir skatina karo nusikaltimus. Turime remti Ukrainos karinę ir civilinę gynybą, sudaryti sąlygas humanitarinei pagalbai teikti ir apsaugoti objektus, kurių pažeidimas sukeltų pavojų mums visiems", - teigia pareiškimo autoriai. Daugelis jų dalyvavo Seime kovo 21 d. surengtame trečiajame Kalinausko forume.

Šio pareiškimo ir Kalinausko forumo iniciatorius ambasadorius Žygimantas Pavilionis atkreipė dėmesį į tai, kad pareiškimą pasirašė dešimties NATO šalių (JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos, Nyderlandų, Lenkijos, Lietuvos, Latvijos, Estijos) parlamentų atstovai, kaip ir kiti Europos Parlamentą, Švediją, Airiją, Sakartvelą, tiek Europos, tiek JAV kairiuosius bei dešiniuosius atstovaujantys politikai.

„Šiandien jau galime drąsiai teigti, kad įvairiomis priemonėmis apsaugoti Ukrainos dangų siekiame ne tik mes, bet ir kartu su mumis tikrai įtakingi Vakarų politikai – net penki JAV Kongreso nariai, tarp kurių ir galingasis JAV Senato Užsienio reikalų pirmininkas Bobas Menendezas, Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Tomas Tagendhetas, labai gerai žinomi Vokietijos ir kitų šalių užsienio ir saugumo politikos architektai. Todėl, manau, turime ir toliau drąsiai reikalauti apsaugoti Ukrainos dangų, pradedant humanitariniais koridoriais ir branduoliniais objektais, plėsti šią koaliciją tiek kituose NATO šalių parlamentuose, tiek vyriausybėse ir šį tikslą mes tikrai pasieksime“, – teigė Seimo Užsienio reikalų komiteto narys Ž. Pavilionis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės