Su Mariaus Pareščiaus organizacijos Pagalba.LT savanoriais, kai kurie iš jų Ukrainoje aktyviai veikia nuo pat karo pradžios. Savanoris Saulius Delfi žurnalistus atvežė į Teritorinės gynybos padalinį, kuriame iki šiol nebuvo žurnalistų iš užsienio.

Neseniai šis padalinys, praradęs ryšį, patyrė didelių nuostolių. Jei tuo metu kariai būtų turėję bent vieną droną, o kartu ir galimybę pamatyti, kas vyksta kiek toliau, nuostolių būtų buvę galima išvengti. Sauliui padedant, padalinys per trumpą laiką gavo šešis dronus.

Šio padalinio kariams patirties ir kovinės dvasios netrūksta, jiems tik trūksta kai kurių daiktų. „Šitame padalinyje visi vyrai su didžiule patirtimi. Mano nuomone, jei turėtų 30-40 tūkstančių tokių žmonių, jie nustumtų rusus iki Sibiro. Esu tuo tikras“, – sakė savanoris Saulius.

Mokykloje įsikūrusio padalinio vieno skyriaus vadas Delfi papasakojo: „Žinote, kaip dabar bombarduojamas Kijivas ir kiti miestai. O šitie maži paukšteliai yra mūsų artilerijos akys. Nuo jų kokybės ir kiekio priklauso artilerijos tikslumas ir greitumas kovojant su priešais iš Rusijos. Kiekvieną dieną nukreipiame artilerijos ugnį į priešo pajėgų susikaupimo vietas“.

Paramą ukrainiečių kariams ir civiliams veža ir žinomas keliautojas, TV laidos „Praeities žvalgas“ vedėjas Šarūnas Jasiukevičius.

Praėjusią savaitę jis su bendraminčiais antrą kartą atvyko į Ukrainą (jo organizacijos nariams šį kelionė buvo trečioji). Su keliautoju susitikome Bila Cerkva mieste.

Pasak Š. Jasiukevičiaus, Rivno mieste karas nelabai jaučiamas (jį primena tik blokpostai keliuose ir eilės prie degalinių), o frontas daug arčiau. „Čia jau spėjom pamatyti karą. Buvome ten kur galinga raketa nukrito privačių gyvenamųjų namų kvartale. Bet ne į ekskursiją važiavome – važiavome į Teritorinės gynybos štabą, ten iškrovėm vieną mikroautobusą“, – pasakojo Š. Jasiukevičius.

Šie lietuviai į frontą atvežė tai, kas labiausiai reikalinga: termovizorius, šarvines liemenes, šalmus, generatorius, medicininius paketus ir kt. Kitas pagalbos dalis skirta ligoninėms: vaistai, tvarsliava žaizdoms, daug lašelinių. Vežė ir didelį kiek sauskelnių suaugusiems, jos dabar labai reikalingos ne tik neįgaliems žmonės, bet ir išoperuotiems kariams.

„Dabar kai kuriuos daiktus labai sunku gauti, nes viskas išpirkta ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Pirkome metalą šarvinėms liemenėms - šiek tiek radome Suomijoje, šiek tiek Didžiojoje Britanijoje, bet didžiąją dalį atsivežėme iš Ispanijos. Prieš karą tona šarvinio metalo kainavo 1100 eurų, pirmosiomis karo dienomis - 2,5 tūkst. eurų, o neseniai ieškojome Suomijoje, pasiūlė po 9 tūkst. už toną. Bet dar pavyko gauti Ispanijoje po 2,5 tūkst. eurų už toną“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją