„Tokios koalicijos gali ir turi jau dabar dirbti, spręsdamos neskraidymo zonos virš Ukrainos įvedimo klausimą, efektyvios oro gynybos sukūrimo klausimą, nustatytų tarptautinių saugumo taisyklių įtvirtinimo, didžiųjų miestų gyvybingumo užtikrinimo ir kitais klausimais“, – pirmadienį nuotoliniu būdu kreipdamasis į Vilniuje vykstančios Kalinausko konferencijos dalyvius sakė R. Stefančukas.

„Dirbkime kartu, kad Europos šalys, verslas neturėtų jokių reikalų su Rusija kaip su šalimi agresore, nutraukime bet kokius verslo sandorius, įskaitant dujų ir naftos importą iš Rusijos. Ši nafta ir šios dujos jau ne pirmą savaitę turi nekaltų ukrainiečių vaikų, kuriuos nužudė okupantai, kraujo kvapą“, – teigė jis.

Vėliau per spaudos konferenciją Lietuvos europarlamentaras Andrius Kubilius pranešė, jog į parlamentarų tinklą „United for Ukraine“ registravosi 110 narių iš 27 valstybių – ne tik Europoje, bet ir iš JAV, Kanados, Naujosios Zelandijos.

„Plėtosime tą tinklą ir dirbsime dėl šiuo metu svarbiausių uždavinių – ginkluotė, pasirūpinimas vadinamąja neskraidymo zona, Maršalo planas Ukrainai, pagreitinta integracijos į ES procedūra, tribunolas V. Putinui ir A. Lukašenkai ir kt.“, – sakė politikas.

Lenkijos Senato vicepirmininkas Michalas Kaminskis tvirtino, jog reikia spausti Europos Sąjungos institucijas, kad Ukrainai būtų kuo skubiau suteiktas ES kandidatės statusas.

„Mes esame pajėgūs spausti EK (Europos Komisijos – BNS) institucijas garantuoti Ukrainai kandidatės statusą kaip įmanoma greičiau. Tą mes tikrai galime pasiekti. Manau, kad tai dabartinis mūsų tikslas – daryti spaudimą nacionaliniams parlamentams ir Europos Parlamentui garantuoti Ukrainai kandidatės statusą“, – kalbėjo viensa Lenkijos parlamento vadovų.

Tuo tarpu Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas taip pat kreipėsi į Baltarusijos žmones, kad jie nebetylėtų ir išreikštų nepritarimą karui.

„Iš jūsų teritorijos kiekvieną dieną kyla lėktuvai, paleidžiamos raketos, kurios žudo mūsų vaikus. Sukrėtimas, kurį išgyvena Kijyvas, patiria miestai ir miesteliai prie Kyjivo, būtų neįmanomi, jeigu prie to neprisidėtų Baltarusijos Respublika. Būtent iš Baltarusijos naktį klastingai įsibrovė rusų okupantai į mūsų valstybės šiaurę“, – sakė R. Stefančukas.

„Todėl, broliai baltarusiai, netylėkite, priverskite baltarusių karius ginti jūsų laisvę, tai jūsų valanda. Svarbiausia valanda, kuri nulems mūsų tautų santykius ateinančioms kartoms. Sėdėti tyloje neišeis“, – tvirtino jis.

Ukrainos parlamento vadovas sakė negalėjęs „įsivaizduoti, kad reikės dokumentuoti Putino režimo vykdomo ukrainiečių genocido faktus“.

„Raginu jus kurti koalicijas tarp parlamentų ir vyriausybių, kad apgintume jūsų ir mūsų laisvę, kad apgintume mūsų bendrą teisę į gyvenimą“, – kalbėjo R. Stefančukas.

Seimo rūmuose vykęs tarptautinis Kalinausko forumas yra trečiasis toks renginys. Organizatoriai teigia, kad jis skirtas mobilizuoti demokratinę bendruomenę ryžtingesnei kovai su Vladimiro Putino ir Aliaksandro Lukašenkos režimais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją