Vizito metu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas ir parlamentaras Justinas Urbanavičius atvežė paramą bei pasirašė bendradarbiavimo su Voluinės srities štabu sutartį.

Lietuvos žurnalistams, taip pat apsilankiusiems Voluinėje, I. Guzas pasakojo, kad ukrainiečiams pirmiausia reikalinga karinė parama ir pagalba pabėgėliams.

„Kovinės liemenės, šalmai, radijo stotys ir taip toliau. Prioritetas vis dėlto mums yra mūsų karių apginklavimas, nes labai plečiamės, labai išaugo teritorinės gynybos pajėgos“, – sakė Aukščiausiosios Rados narys.

Kalbėdamas apie galimą Baltarusijos pajėgų invaziją, I. Guzas akcentavo, kad tokia tikimybė vertinama jau ne pirmą karo savaitę.

„Mes žinome jų pajėgumus, juos vertiname. Tai būtų antras frontas, kuris daug ką pakeistų ir apsunkintų situaciją. Turime 1 tūkst. kilometrų sieną su Baltarusija, dėl to tai būtų rimtas iššūkis, bet mes ginsimės, juos stabdysime. Visgi siekiame, kad to nebūtų, – mes kreipėmės į jų mamas. Tai – ne jų karas“, – pabrėžė Ukrainos parlamentaras.

Seimo narių vizitas Voluinės srityje

„Mums vienodai, ar su rusais, ar su baltarusiais – kausimės prieš visus okupantus“, – pridūrė I. Guzas.

Su Voluinės srities štabu pasirašę bendradarbiavimo sutartį Seimo nariai perdavė jiems paramą.

„I. Guzas organizuoja tikrai svarbią pagalbą, kuri ir iš viso pasaulio, ir iš Lietuvos ateina čia, pasklinda teritorinės gynybos padaliniams. Tai padės jiems atsilaikyti, nes Ukraina šiandien kovoja už visą Europą“, – žurnalistams komentavo P. Saudargas.

NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas akcentavo, kad I. Guzas karo metu atlieka itin svarbias funkcijas.

„Mes turime asmenybę, kuri daro viską: jis padeda kariuomenei, gina savo regioną, stengiasi galvoti apie jo padėtį, vystymąsi, ekonomiką. Lietuva padarys viską, kas įmanoma, kad padėtų“, – sakė politikas.


Jam antrino ir J. Urbanavičius.

„Džiaugiamės galėdami sugrįžti čia, kiek galėdami prisidedame. Turbūt esame ten, kur mes šiandien reikalingiausi“, – pridūrė Seimo narys.

Ukrainos generalinis štabas perspėja apie didelę puolimo iš Baltarusijos teritorijos grėsmę

Puolimo iš Baltarusijos grėsmė Voluinės srities kryptimi yra didelė, tačiau šalies gynėjai pasiruošę ją atremti, teigia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Grėsmė dėl puolimo iš Baltarusijos Respublikos Voluinės kryptimi vertinama kaip didelė. Ukrainos gynybos pajėgos pasirengusios atremti tokį puolimą“, – pareiškė Generalinis štabas, kurį cituoja Ukrinform.net.

Anksčiau Ukrainos vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad prie Baltarusijos sienos artėja Rusijos karinė technika, kurią su dalimi pajėgų bus bandoma permesti į Ukrainos teritoriją.

AFP: Kyjive per prekybos centro bombardavimą žuvo šeši žmonės

Ukrainos sostinėje Kyjive per prekybos centro bombardavimą žuvo mažiausiai šeši žmonės, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Prieš „Retroville“ prekybos centrą Kyjivo šiaurės vakaruose buvo paguldyti šeši lavonai, teigė korespondentas. 10 aukštų pastatas nukentėjo nuo galingo sprogimo, kuris gerokai apgadino šalia stovėjusius automobilius ir paliko kelių metrų skersmens kraterį.

Iš apdegusio prekybos centro pirmadienio rytą toliau rūko dūmai. Sunaikinta visa pietinė jo dalis bei automobilių aikštelėje buvęs fitneso centras. Kelių šimtų metrų spinduliu pasklido įvairios nuolaužos. Ugniagesiai ir kariai toliau ieško nukentėjusių.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį AFP korespondentai pranešė, kad miestą sudrebino didžiulis sprogimas ir buvo matyti prekybos centrą apėmusios liepsnos. Pasak Ukrainos avarinių tarnybų, „dėl priešo ugnies“ keliuose pastato aukštuose kilo gaisras ir užsidegė keli automobiliai.

Vieno gyvenamojo pastato, kurio langai išdužo nuo sprogimo, gyventojai nurodė, kad prieš tai kelias dienas prie pastato stovėjo mobilusis raketų paleidimo įrenginys.

Per pastarąją savaitę Kyjive surengti keli bombardavimai. Be kita ko, sekmadienį smogta daugiabučiui, sužeisti penki žmonės.

Teigia, kad Rusijos karinės oro pajėgos ėmėsi naujos atakų strategijos

Ukrainos kariuomenė teigia, kad po pirminių nuostolių Rusijos karinės oro pajėgos pakeitė savo atakų strategiją.

„Per 25 dienas Rusijos okupantai patyrė didelių nuostolių tiek ant žemės, tiek ore – 96 lėktuvai, 118 sraigtasparnių ir dešimtys sparnuotųjų raketų bei dronų“, – laikraščiui „Ukrainska pravda“ sakė Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas Jurijus Ignatas.

Pasak jo, reaguojant į šiuos nuostolius, jau dvi dienas ryškėja nauja strategija, pagal kurią dažniau naudojami žvalgybiniai dronai, kad būtų galima stebėti raketų atakų rezultatus.
Šios informacijos nebuvo galima nepriklausomai patikrinti.

Ukraina atmetė Rusijos ultimatumą Mariupoliui pasiduoti

Ukraina atmetė ultimatumą atiduoti apgultą Mariupolio uostamiestį Rusijos pajėgoms, pirmadienį Ukrainos žiniasklaidai pranešė Ukrainos ministro pirmininko pavaduotoja.

„Negali būti jokių kalbų apie ginklų sudėjimą. Apie tai jau informavome Rusiją“, – laikraščiui „Ukrainska pravda“ sakė Iryna Vereščuk.

„Tai sąmoninga manipuliacija ir reali įkaitų ėmimo situacija“, – pridūrė ji apie šį reikalavimą.
Vėlų sekmadienio vakarą Rusija pateikė ultimatumą ir paragino miesto gynėjus pasiduoti iki pirmadienio 5 val. ryto.

„Raginame Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dalinius, teritorinės gynybos batalionus, užsienio samdinius nutraukti karo veiksmus, sudėti ginklus ir humanitariniais koridoriais, dėl kurių susitarta su Ukrainos puse, vykti į Kyjivo kontroliuojamas teritorijas“, – sakė Rusijos nacionalinio gynybos valdymo centro vadovas Michailas Mizincevas.

Rusijos gynybos ministerija teigė, kad jei bus susitarta dėl pasidavimo, ji atidarys humanitarinius koridorius, kad gyventojai galėtų išvykti iki 10 val. ryto.

Ji teigė, kad kontrolės punktuose laukia „patogūs autobusai“, kuriais pabėgėliai bus vežami į įvairias paskirties vietas, ir kad visi atvykę į Rusiją gaus tris karštus patiekalus per dieną ir visą parą teikiamą medicininę pagalbą.

Beveik 60 tūkst. „išgelbėtų Mariupolio gyventojų“ jau yra Rusijoje, sakoma pranešime, „dabar atvirai kalbantys apie visus Mariupolio valdžios įvykdytus masinius žiaurumus ir nusikaltimus“.
Tačiau „Telegram“ paskelbtame vaizdo įraše I. Vereščiuk sakė, kad rusai „ir toliau elgiasi kaip teroristai“.

„Jie sako, kad sutarta dėl humanitarinio koridoriaus, o ryte bombarduoja evakuacijos vietą“, – teigė ji.

Pasak Mariupolio pareigūnų, okupantų kariai prievarta išvežė apie tūkstantį gyventojų į Rusiją ir atėmė iš jų ukrainietiškus pasus – t .y. galimai įvykdė karo nusikaltimą.

I. Vereščiuk komentaruose laikraščiui „Ukrainska pravda“ teigė, kad vaikai „grobiami“ iš vaikų namų.
„Kad suprastumėte: 350 vaikų prievarta išvežami į Rusiją, neleidžiama mums jų pasiimti, – sakė ji. – Mes aiškiai prašome duoti mums koridorių ir rašome, į kokius vaikų namus jie vyksta ir kodėl. Jie iš karto išvežė tuos vaikus į Rusiją. Tai yra terorizmas.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją