Pirmasis apie tai pranešė naujienų portalas lrytas.lt.

Savo Seimo viešbučio butus iš Ukrainos bėgantiems žmonės nusprendė užleisti Petras Gražulis, Mindaugas Puidokas, Jurgita Šiugždinienė, Justinas Urbanavičius, Viktoras Pranckietis, Jurgis Razma, Andrius Mazuronis ir Tomas Vytautas Raskevičius.

Sąrašas iki vakaro dar gali pasipildyti, nes penktadienis yra paskutinė diena tokiam prašymui pateikti.

Taip pat pranešama, kad Seimo viešbutyje yra dar 9 butai, kurie bus skirti pabėgėliams.

Iš viso Seimo viešbutyje gyvena 62 politikai.

Užleis laikinai

Trečiadienį naujienų agentūra ELTA pranešė, kad neužimtose Seimo viešbučio gyvenamosiose patalpose bus suteikta galimybė apgyvendinti nuo Rusijos karinės agresijos Ukrainoje bėgančius žmones, taip išreiškiant solidarumą su už laisvę kovojančiais ukrainiečiais.

Tai trečiadienį nutarė Seimo valdyba, apsvarsčiusi Seimo Laisvės frakcijos ir kai kurių pavienių Seimo narių paklausimus dėl galimybės Seimo viešbutyje apgyvendinti karo pabėgėlius iš Ukrainos.

Seimo nariai, pageidaujantys laikinai užleisti jiems suteiktą butą Seimo viešbutyje karo pabėgėliams, įpareigoti iki kovo 18 dienos pateikti tokią informaciją Seimo kanceliarijai.


„Jeigu Seimo narys gali atsisakyti jam suteiktų gyvenamųjų patalpų Seimo viešbutyje, kad jose galėtų būti laikinai apgyvendinti karo pabėgėliai iš Ukrainos, iki kovo 18 d. įskaitytinai turi apie tai apie informuoti Seimo kanceliariją ir inicijuoti sutarčių dėl gyvenamųjų patalpų Seimo viešbutyje suteikimo nutraukimą. Tai yra deklaruoti, kad jie atsisako jiems skirtų butų karo pabėgėlių laikinam apgyvendinimui“, – Seimo valdybos posėdyje sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

Seimo kanceliarija, kuri patikėjimo teise valdo valstybės turtą, įpareigota surinkti informaciją apie laisvus butus Seimo viešbutyje. Seimo valdyba pasiūlė šią informaciją perduoti Vyriausybei ir informuoti apie galimybę prireikus teisės aktų nustatyta tvarka leisti panaudoti laisvus butus laikinam karo pabėgėlių iš Ukrainos apgyvendinimui.

Seimo kanceliarijai taip pat pavesta parengti teisės aktų pakeitimus, būtinus įgyvendinti šį sprendimą.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen pasidžiaugė, kad Seimas iš savo pusės prisidės prie humanitarinės krizės sprendimo ir pagalbos karo pabėgėliams iš Ukrainos.

ELTA jau skelbė, kad Seimo Laisvės frakcija kreipėsi į Seimo valdybą, ragindama suteikti leidimą tiems Seimo nariams, kurie to nori, Seimo viešbutyje apgyvendinti nuo Rusijos karinės agresijos Ukrainoje bėgančius žmones.

Ukrainoje prasidėjus karui, kasdien vis daugiau žmonių iš Ukrainos atvyksta į Lietuvą. Skaičiuojama, kad Lietuvoje šiuo metu yra registruoti jau 13 739 ukrainiečiai.

Trečiadienį ministrė teigė, kad į Lietuvą jau atvyko apie 6 tūkst. ukrainiečių vaikų, iš kurių apie 1,5 tūkst. jau registravosi mokyklose. Ministrė akcentuoja, kad kol kas vaikai dar gali rinktis, ar mokytis tautinių mažumų mokyklose, ar registruotis į ugdymo įstaigas, kuriose dėstoma lietuvių kalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją