A. Valinskas teigė, jog Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kreipimasis į vakarų šalis, dalį atsakomybės už padėtį šalyje perkelia ant vakarų politikų.

„Jie nemažą moralinės kaltės dalį dėl žūstančių vaikų, žudomų civilių, permeta žmonėms vakaruose, kurie turi susimąstyti. Nes manęs nenustebino, bet labai nemaloniai paveikė žinia, kad po Krymo karo, kai buvo pasakyta, kad NATO ir ES negali tiekti jokių komponentų, kurie gali būti dvejopos paskirties, prancūzai ramiai tiekė rusams tas detales, kurias buvo galima naudoti ir karo veiksmams. O paskui teigė, jog naujų kontraktų nepasirašė, tik vykdė senus“, – tikino jis.

Buvusio Seimo pirmininko nuomone, ankstesni ir ilgamečiai Vokietijos sprendimai padėjo karui Ukrainoje prasidėti.

„Jeigu pirmieji du pasauliniai karai vyko dėl Vokietijos aktyvumo, tai šitas prasidėjo dėl Vokietijos neveikimo. Nes Vokietijai labai patiko buvusios kanclerės Angelos Merkel asmenyje čiulpti rusų dujų vamzdį ir iš to gauti pinigus. Jie iš Rusijos čiulpė pinigus“, – vaizdžiai Žinių radijo laidoje „Greiti pietūs“ situaciją vertino jis.

A. Valinskas Žinių radijo laidoje „Greiti pietūs“ svarstė, kad Rusija, suvokdama, kad Ukrainoje niekas jų nepasitiks su gėlėmis, nusprendė „vienu šūviu“ pasiekti savo užduotį.

„Tai nepavyko, jie gavo tokį atkirtį. Nes nebuvo suskaičiavę, kad ukrainiečiai taip ir tokiais ginklais juos pasitiks. Ir tada viskas įklimpo. Ir dabar jie sėdi, nes neturi nei plano B, nei C, nei Ž. Jie sėdi visiškoje Ž. Ir galvoja, ką daryti. Pradėjo naikinti kovotojų valią, naikindami jų miestus, namus, žmonas ir vaikus“, – kalbėjo A. Valinskas.

Karas, anot jo, šį kartą vyksta ne tik sausumoje, ore, bet ir informacinėje erdvėje.

„Vyksta karas ne tik ore, sausumoje, bet ir viešojoje erdvėje. Ir tai yra to karo neišvengiama dalis. Ir tie net pasiekimai, ar kai ukrainiečiai giriasi saviems, kad taip yra, kaip ir tų pasiekimų neigimas iš rusų pusės, jie kariauja savo karus. Ir šioje vietoje svarbu ne tik priemonės, bet tikslas. Bet tikslai yra skirtingi – vieni nori okupuoti, o kiti – likti laisvi“, – Žinių radijo laidoje „Greiti pietūs“ sakė A. Valinskas.

Rusijos karas prieš Ukrainą

Jis teigė, jog kare informaciniame lauke „tikslas pateisina priemones“.

„Visiškai nepateisinu taikių gyventojų bombardavimų, bet tai rodo, kad jie negali padaryti mūšio lauke, todėl jie kyla lėktuvais ir šaudo raketomis. Tai čia yra pats baisiausias dalykas, pats baisiausias, kas gali nutikti, bet tai vyksta. Ir vyksta šalia mūsų“, – Žinių radijo laidoje „Greiti pietūs“ teigė pašnekovas A. Valinskas.