„Svarbu yra tai, kad karinės įrangos požiūriu mes susilaukiame vis daugiau paramos ir kas man ypatingai svarbu girdėti – mes po truputį pradedame vis realesnius darbus daryti, stiprindami oro gynybą Lietuvoje. Ukrainos patirtis rodo, kad oro gynybos komponentė yra nepaprastai svarbi“, – lankydamas JAV karius Pabradėje penktadienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

Jis teigė, kad stiprinamos ir Lietuvoje esančios priešakinės pajėgos.

„Noriu pažymėti, kad visiškai neseniai priėmėme sprendimus dėl Rūdninkų poligono steigimo. Manau, kad tai yra nepaprastai svarbu infrastruktūros požiūriu – turėti papildomą poligoną būtent geopolitiškai ir kariniu požiūriu jautrioje vietoje, šalia Suvalkų koridoriaus. Tikiuosi, kad specialus įstatymas bus priimtas dar šioje pavasario sesijoje“, – akcentavo G. Nausėda.

Papildomai priimančios šalies įsipareigojimams vykdyti, pasak jo, bus skiriama 40 mln. eurų, taip pat Pabradėje bus statoma 800 vietų stovyklavietė.

Prezidentas taip pat sakė, kad didžioji dalis iš papildomų 400 JAV karių jau yra Lietuvoje.

„Yra kalbama ir apie tai“, – į klausimą, ar į Rytų flangą bus siunčiami ir karo laivai, atsakė šalies vadovas.

G. Nausėdos teigimu, Lietuvoje esančios NATO pajėgos bus plečiamos ir toliau.

„Nebus taip, kad atvyks karinės pajėgos, o mes būsime nepasirengę jų priimti. Mes esame pasirengę priimti ir priimsime dar daugiau“, – akcentavo prezidentas.

„Tai, kas atrodė mums realu ar validu dar prieš kokias keturias savaites, dabar yra pakitę iš esmės. Gal mums tai ir nebuvo labai didelis netikėtumas, kadangi gyvendami čia, Lietuvoje, arba kitos Baltijos, rytinio flango valstybės ir nepuoselėjo labai didelių iliuzijų dėl to, kad saugumo situacija nepablogės artimiausioje ateityje, bet manau, kad kai kuriems mūsų NATO partneriams šie pokyčiai yra labai kardinalūs ir jie paskatino persvarstyti tam tikrus dalykus, kurie atrodė amžini, nekintantys“, – sakė G. Nausėda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją