Baltieji rūmai vengia oficialiai V. Putiną priskirti prie karo nusikaltėlių sakydami, kad tam reikia tyrimo ir tarptautinio ryžto. Karo nusikaltėlio terminas taikomas visiems, kurie pažeidžia pasaulio lyderių priimtas ginkluoto konflikto taisykles. Jos reglamentuoja, kaip šalys elgiasi karo metu, arba kaip turėtų elgtis.

Šios taisyklės buvo pakeistos ir išplėstos per paskutinį šimtmetį. Kai kas pridėta iš Ženevos konvencijų po II Pasaulinio karo ir vėlesnių protokolų.

Ginkluoto konflikto taisyklėmis siekiama apsaugoti kovose nedalyvaujančius ir nebegalinčius kovoti žmones, įskaitant civilius, tokius kaip gydytojai ar medicinos seserys, sužeisti kariai ir karo belaisvius.

Karo nusikaltimas įvykdomas tada, kai priešui padaroma nereikalingų sužalojimų, ar nereikalingų kančių. Tai apima tyčinį žudymą, platų turto sunaikinimą ar pasisavinimą, nepateisinamą kariniais tikslais.

Kiti karo nusikaltimai apima tyčinį taikymąsi į civilius, neproporcingą jėgos panaudojimą, žmonių kaip skydų naudojimą ir įkaitų paėmimą.

Tarptautinis baudžiamasis teismas taip pat traukia baudžiamojon atsakomybėn už nusikaltimus žmogiškumui, padarytus plačiai paplitusius ar sistemingos atakos, nukreiptos prieš bet kokius civilius gyventojus kontekste.

Tai žmogžudystė, naikinimas, priverstinis perdavimas, kankinimai, prievartavimai ir seksualinė vergovė.

Ukrainiečių gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, kalbėdamas su europarlamentarais paragino pripažinti V. Putiną karo nusikaltėliu. Jis nurodė tokius pavyzdžius kaip Rusijos aviacijos subombarduotas teatras, kur glaudėsi 1200 moterų ir vaikų.

Rusija, žinoma, neigia įvykdžiusi išpuolį.

„Esu labai dėkingas Europos Parlamentui už rezoliuciją, kurioje išsakote paramą Ukrainai Rusijos agresijos metu. Tačiau kreipiuosi į visus EP narius prašydamas pripažinti, kad V. Putinas yra karo nusikaltėlis, kaip kad padarė JAV. Esu tikras, kad Tarptautinis baudžiamųjų bylų tribunolas ir prokurorai jau pradėjo atitinkamus tyrimus. Ir tą padarys.

Tikrai yra tam pagrindas. Ištisos šeimos yra pagrobtos, išžudytos. Merai yra grobiami, merai, kurie atsisakė būti Rusijos kolaborantais. Yra žudomi, grobiami žurnalistai. Ir visa tai vyksta XXI amžiuje“, – savo kalboje į EP kreipėsi O. Reznikovas.

Jis kalbėjo, jog šiandien Rusijos tikslas yra sugriauti Ukrainą.

„Jos tikslas yra sugriauti humaniškumą, tarptautinę teisę. Mes ne mašinos, mes ne gyvuliai. Ukrainos miestuose, laikuose mūsų žmonės kovoja su tais monstrais, kurie sėdi tankuose ir lėktuvuose su Z raide užrašyta ant jų“, – kalbėjo ministras O. Reznikovas.

Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta teigė, jog neaišku, ar V. Putinas galėtų būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Nes Rusija nepripažįsta Tarptautinio baudžiamojo teismo jurisdikcijos ir nesiųs jokių įtariamųjų į teismo būstinę Hagoje.

V. Putinas galėtų būti teisiamas Jungtinių Tautų (JT) pasirinktoje šalyje, arba suinteresuotų šalių konsorciume. Tačiau jį nuvesti ten būtų sunku.

Labiausiai tikėtina, kad V. Putinas galėtų būti pripažintas įtariamuoju karo nusikaltėliu per plačiai pripažintą teisinę vadovavimo atsakomybės doktriną.

Jei vadovai liepa, ar net žino, gali žinoti apie nusikaltimus ir nieko nedarė, kad užkirstų kelią, jie gali patraukti teisinėn atsakomybėn.