„Savanoriavimas, darbo valandų neskaičiavimas, visų žmonių, institucijų susitelkimas iš tiesų labai žavi tiek pandemijos laikotarpiu, tiek dabar – karo atveju. Labai gaila, bet šalia gražių dalykų yra ir ne visai, kuo galėtume didžiuotis.

Yra gaunama informacija apie asmenis, kurie galimai tiek tuose centruose, kur registruojama, atlydi ir kalbina nelegaliam darbui, ypatingai kalbu apie jaunas moteris. (…) (Tai yra) bandymas įtraukti į prostitucijos tinklą“, – per Vyriausybės valandą Seime kalbėjo socialdemokratų frakcijos narė Orinta Leiputė.

Ji prašė pakomentuoti, kas yra daroma, siekiant prevenciškai užkardyti tokius dalykus? Kaip bendradarbiaujama su nevyriausybinėmis organizacijomis, kad tokių atvejų nebūtų?

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė patvirtino, kad tai yra tikrai aktualus klausimas.

„Mes, tik išgirdę pirmąją informaciją apie tokius galimus atvejus, iš karto reagavome. Įvedėme tvarką, kad pašaliniai asmenys nebeįleidžiami. Šiuo metu mums talkina Šaulių sąjunga, kuri kontroliuoja, kad ta tvarka būtų užtikrinta. Taip pat su Policijos departamentu yra sutarta, kad jie skiria ypatingą dėmesį, nes rizikų yra daug“, – sakė A. Bilotaitė.

Ji patikino, kad šioje srityje glaudžiai bendradarbiaujama su nevyriausybinėmis organizacijomis.

„Visa informacija, kur yra pateikiama, iš karto perduodama mūsų teisėsaugai“, – sakė A. Bilotaitė.

Kasdien į centrus jau atvyksta 2 tūkst. ukrainiečių

Karo pabėgėlių iš Ukrainos registracijos centruose darbuosis 290 valstybės tarnautojų, dar pusė tūkstančio valstybės institucijų darbuotojų išreiškė norą čia savanoriauti, ketvirtadienį skelbia Vidaus reikalų ministerija, kurią citavo BNS.

Jos teigimu, tarnautojai padės Migracijos departamentui, šiuo metu susiduriančiam su išaugusiu darbo krūviu ir žmonių trūkumu, vykdyti pabėgėlių registraciją.

„Valstybės institucijos, pareigūnai, nevyriausybinės organizacijos ir Lietuvos žmonės demonstruoja organizuotumą, vienybę ir susitelkimą padėdami nuo karo bėgantiems ukrainiečiams“, – pranešime sakė ministrė A. Bilotaitė.

„Nepaisant didžiulio pabėgėlių antplūdžio – kasdien į centrus jau atvyksta 2 tūkst. ukrainiečių – sistema veikia, dirbama koordinuotai, o visos kylančios problemos operatyviai sprendžiamos vietoje“, – teigė ji.

Registracijos centrai ukrainiečiams veikia Alytuje, Kaune, Klaipėdoje, Marijampolėje, Šiauliuose ir Vilniuje.

Čia dirba migracijos specialistai, nevyriausybininkai, savivaldos ir valstybės institucijų darbuotojai.

Registracijos centruose pabėgėliai gali apsistoti iki trijų parų, čia veikia vaikų kampelis, teikiamos maitinimo, medicininės, psichologinės pagalbos paslaugos.

Valstybės institucijų duomenimis, nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios į Lietuvą atvyko beveik 18 tūkst. ukrainiečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją