Politologas: dvikova nesibaigs iki 2024 metų

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog tarp šalies vadovo G. Nausėdos ir premjerės I. Šimonytės vyksta „politinė kova“.

„Tai nieko naujo nesako. Politikos moksle yra tokią sąvoka „politinės kovos logika“. Tai reikalauja iš G. Nausėdos nuolat kritikuoti Vyriausybę, nes jo rinkėjai nėra tie, kurie balsavo už Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionis demokratus (TS–LKD), liberalus. Nausėda žino savo rinkėją, žino, kad nelabai jis mėgsta valdančiosios daugumos ir TS–LKD ir jis nuolat vedamas šios logikos nuolat kritikuoja“, – kalbėjo V. Dumbliauskas.

Žinių radijo laidos pašnekovas V. Dumbliauskas svarstė, kad tokiu elgesiu šalies vadovas nori pataikauti savo rinkėjams.

„Yra skirtingi elektoratai, skirtingi rinkėjai, tai svarbu. Antra – G. Nausėda lošia nepralošiamą žaidimą, nes rūpinasi žmonių gerove. (…) Jis parodo taip, kad yra rūpintojėlis. Kam gali nepatikti, kai prezidentas kalba apie kylančias kainas ir kad Vyriausybė nieko nedaro. O trečias argumentas – mes turime nepamiršti, kad G. Nausėda neatsako už šiuos dalykus. Jis gali šnekėti, ką nori, už tai atsako Vyriausybė“

Jis kalbėjo, jog įsitempimas dar dėl nuoskaudų dėl Vyriausybės tvirtinimo.

„Krėtė šposus G. Nausėda su komanda tokius, kokių nedarė nei Valdas Adamkus, nei Dalia Grybauskaitė“, – kalbėjo MRU politologas.

„Manau, kad jo charakteristikos įžeidė valdančiąją daugumą“

V. Dumbliauskas priminė ir konfliktą dėl EVT – prezidentas ar premjeras turėtų keliauti į šiuos susitikimus.

„Manau, kad jie kovos iki pat 2024 metų, tai yra akivaizdu“, – teigė jis.

MRU politologas V. Dumbliauskas pabrėžė, jog iš Vyriausybės reikia tikėtis ne jautrumo, o pamatuotų sprendimų.

Ingrida Šimonytė, Gitanas Nausėda

„Diskusija nėra rietenos“

Prezidento G. Nausėdos vyriausioji patarėja ekonomikai Irena Segalovičienė teigė, jog neveiklumas dėl infliacijos tikrai kelia nerimą.

„Nerimas kyla, kartu su skaičiais, kuriuos matome infliacijos rodikliuose“, – aiškino patarėja.

Ji teigė, jog išsakyti kritiką valdžiai yra šalies vadovo pareiga.

„Prezidento pareiga yra išsakyti savo poziciją, jį įpareigoja tautos mandatas. Čia yra labai svarbu reaguojančiojo vaidmuo. Tai nėra kritika dėl kritikos, o siekis suaktyvinti, paskatinti, visaip kitaip prašyti, kad būtų imamasi veiksmų ir sprendimų. Prezidentas dirbtinai negali nutylėti Lietuvai ir žmonėms svarbias problemas, tai yra esmė“, – pabrėžė ji.

Paklausta, ar nesutarimai karo Ukrainoje fone yra tinkami, I. Segalovičienė pabrėžė, jog konstruktyvi diskusija nėra rietenos.

„Viskas priklauso nuo to, kokia yra reakcija. Prezidentas labai konstruktyviai, labai mandagiai, ramiai išsakė savo pozicijas šiuo klausimu. Tikimės, kad tiek valdantieji, tiek atskiros ministerijos, kurios turi didžiulius institucinius pajėgumus, dideles komandas ministerijoje surems pečius ir pasiūlys gyventojams rimtas priemones“, – Žinių radijo laidoje teigė G. Nausėdos patarėja I. Segalovičienė.