Kaip „Žinių radijo“ laidai „Ryto Ekspresso“ pasakojo brokerė, skambinančiųjų yra labai daug.

„Nuo ryto iki vakaro aš nuolat atsiliepinėju į skambučius, kurie ieškosi būsto. Dažniausiai skambina patys ukrainiečiai, bet sulaukiu daug skambučių, kur žmonės kreipiasi į mane, ir sako, kad jie gali laiduoti ir pasirašyti sutartį ant savęs, (…) kad savininkai nebijotų, kad jiems būtų užtikrinta, kad tikrai bus mokama nuoma“, – pasakojo J. Aleksejūnienė.

Pasak brokerės, ukrainiečiams Vilniuje sunku surasti būstą nuomai, net, jei yra, kas laiduotų už juos.

„Išskirčiau dvi grupes. Vieni nori tiesiog susirasti ten, kur galėtų ramiai gyventi, paskui integruotis į visuomenę, susirasti darbus. O kiti ukrainiečiai yra pakankamai išrankūs. Turėjau dviejų kambarių butą, buvo pakankamai tvarkingas, švarus. Buvo atėję apsižiūrėti pora ukrainiečių, tai labai nustebino. Jie apsižiūrėjo ir pasakė, kad „mes dar pagalvosime“. Sakau: „galite galvoti, ateis po jūsų dar penki žmonės, ir tikrai išsinuomos“, – sakė J. Aleksejūnienė.

Savininkai nepatiklūs

Brokerė pasakojo, kad tokiose situacijose butų savininkai nepatiklūs.

„Su savininkais man sunku. Jų atsisakymo priežastys, kad jie neterminuotam arba labai trumpam laikui nori išsinuomoti. Tai būna iki pusės metų. Kad nemokės nuomos, kad pabėgs ir nesumokės nuomos“, – pasakojo J. Aleksejūnienė.

Tačiau, pasak brokerės, realybėje didelė dalis žmonių yra pasiryžę net metams pasirašyti nuomos sutartį.

„Juos net perspėju, kad, jeigu metų neišgyvens, kad depozitas gal ir nebus grąžinamas, ir jie sutinka su tokiomis sąlygomis. Dalis žmonių nori čia įsidarbinti, ir likti nors porai metų“, – sakė J. Aleksejūnienė.

Yra pasitaupiusių žmonių

Pasak brokerės, ukrainiečiai gali labai įvairiai sau leisti mokėti už nuomą.

„Eina nuo 300 iki 600 eurų plius komunaliniai. Vakar vienai šeimai išnuomavau dviejų kambarių butą naujos statybos name už 550 eurų. Ir jie tai gali sau leisti, matyt žmonės yra pasitaupę. Ten ir tėvas yra“, – teigė J. Aleksejūnienė.

Moteris pasakojo, kad ten, kur yra pilnos šeimos, tai vyrai jau prieš metus, dvejus yra atvažiavę į Lietuvą, susiradę darbus ir jų šeimos atvyksta į Lietuvą. Tokia dalis žmonių ieškosi geresnio būsto.

„Labai dažnai pasitaiko, kad būna vienos moterys su vaikais, nes vyrai likę ten. Tokiems iš viso sunku susirasti. Jeigu savininkui ir pasakau, tai jie net meta ragelį, jie net nenori girdėti“, – pasakojo J. Aleksejūnienė.

Išskyrė kelias žmonių grupes

Pasak brokerės, labiausiai savininkai bijo, kad ukrainiečiai nemokės nuomos.

„Jiems visą laiką sakau, kad yra žmonių grupė, kurie neturi santaupų, tai tokia žmonių grupė bendradarbiauja su stipruskartu.lt. Yra žmonių grupė, kuri turi santaupų, ir gali sau leisti išsinuomoti butus (…). Ir dalis žmonių yra tokių, kurie jau iš seniau atvykę dirbti, ir dabar tiesiog atvyksta jų šeimos.

Man skambina ir įmonės, kurios ieško tokių žmonių, kad įmonė galėtų sutartį ant savęs pasirašyti. Bet su savininkais labai sunku dirbti šituo klausimu“, – sakė J. Aleksejūnienė.

Pasak brokerės, kai kuriuos galbūt stabdo ir prasta ankstesnė patirtis.

„Labai daug skambučių pernai, užpernai sulaukdavau iš ukrainiečių, baltarusių. Bet ten buvo kita situacija. Žmonės atvažiuodavo dirbti. Į dviejų kambarių butą suleisdavo kokius keturis vyrus, kad pigiau išeitų nuomotis. Tiesiog buvo bloga žmonių patirtis. Gal tas irgi stabdo. Bet dabar yra visai kita situacija“, – sakė J. Aleksejūnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją