Po vieną iš šalia Kijevo esančių palydovinių miestų naktį teko garbė pavažinėti su ukrainiečių kariais.

Tai didžiulėje šalyje, kiekviename nors kiek apgyvendintame punkte, žmonės stoja į Teritorinės gynybos padalinius ir kaunasi su rusų okupantais. Jų pasirengimas skirtingas – vienur kaimuose stovi vyrai, apsiginklavę tik lazdomis ir kokiu vienu medžiokliniu šautuvu, kitur Teritorinė gynyba daug rūstesnė.

Miesto Teritorinės gynybos Žvalgų būrio kariai turi įspūdingą patirtį – visi atitarnavę kariuomenėje po dvidešimtį metų ar pan., vienas išvis slaptojo kovinio KGB padalinio „Alfa“ veteranas. Beje, jis pasakojo apie savo pasaulėžiūros pasikeitimą: „2014 metų revoliucija Ukrainoje manęs nesužavėjo, nebuvau jos šalininkas. Bet dabar, kai rusai ėmė naikinti mūsų žmones, man viskas tapo aišku - žudysiu juos, kol būsiu gyvas“.

To miesto Teritorinės gynybos Žvalgų būrys – įspūdingai atrodantys vyrai. Savo šeimas – žmonas ir vaikus – jie jau pirmosiomis karo dienomis išsiuntė į Vakarų Ukrainą, o patys liko kautis.

Įdomu, kad jie gyvena ištuštėjusiuose namuose – permiega, ryte nueina į dušą, kažką užkanda ir išlekia dirbti savo darbo – žudyti okupantų.

Su šiuo būriu labai draugauja lietuviai savanoriai iš Mariaus Pareščiaus organizacijos Pagalba.LT. Kai naktį atvažiavome pas juos ir lietuviai ėmė krauti iš Lietuvos atvežtus daiktus, karys, pamatęs optinį taikiklį (prikimštą elektronikos) ėmė su juo lakstyti po kiemą šaukdamas: „Šitas ant kulkosvaidžio! Uhuhuhu!“. Ir ėmė tą taikiklį segti ant kulkosvaidžio, sumontuoto ant automobilio, kurį jau anksčiau Ukrainos kariams atidavė lietuvis savanoris Saulius. Kariai net valstybinį automobilio numerį padarė: UA SAULIUS.

O kai matydamas, ko jiems reikia, naujasis lietuvių bazės vadas Arvydas atidavė kariams savo asmeninį termovizorių, šis žvalgų būrys jau kitą dieną atsiuntė video – su tuo termozovoriumi aptiko miškelyje paslėptą rusų salvinės ugnies sistemą. Kariai pasiaiškino, ar šalia nėra jų žmonių, nusitaikė, o tada pasakė "Priviet, Arvydas" ir susprogdino tą rusų karo mašiną.


Keista, kad net kovojančioje šalyje valstybė persekioja savo gynėjus. Minėtajam žvalgų būriui jau prieš kažkiek metų Ukrainoje iškelta ir iki šiol nenutraukta baudžiamoji byla dėl to, kad jie, 2014 m. gynę savo šalį, iš kovos veiksmų zonos Ukrainos Rytuose, parsivežė ginklus, kuriuos dabar naudoja prieš rusus. Būrio vadas Igoris, rodydamas, ką jie sukaupė tikėdamiesi rusų invazijos, sakė: „Mes buvome pasirengę geriau, nei visa Kijevo apskritis“.

Žvalgai naktį pavežiojo mus po naktinį miestą - pamatėme tai, ko be karių pagalbos nebūtume pamatę. Blokposto vadas papasakojo apie tai, kas vyksta jo valdose. Pasikalbėjome su greitojo reagavimo grupės kariais.

Jei norite paremti Lietuvos Pagalba LT fondą, kuris remia karius fronte apsauginėmis priemonėmis ir stebėjimo įranga perveskite lėšas į šią sąskaitą:

Pagalba LT VŠĮ
Sąskaita: LT443500010015155297
Swift/BIC EVIULT2VXXX

Pavedimo paskirties tekste galite parašyti žinute, kam skirti jūsų paramos pinigus (vaikams, džipams, termovizoriams ir pan.).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją