Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai kitą trečiadienį turi supažindinti Sveikatos reikalų komiteto narius, kokią situaciją dėl koronaviruso turime šalyje. A. Matulas sakė, kad kol kas nenori skubėti su išvadomis, ar jau reikia visiškai atsisakyti medicininių kaukių.

„Nesinori, kad dėl karo sukeltos įtampos dar išryškėtų pandemijos problemos. Jau girdime, kad atsirado dar viena viruso mutacija – deltos ir omikrono mišinys – tai norisi žinoti, kiek ji gali būti pavojinga. Todėl mes ir darome kitą trečiadienį komiteto posėdį ir skirsime laiko, kad išklausytume ministerijos informaciją, kas numatoma daryti ir kokia situacija. Tada rekomenduosime ministerijai, vienaip ar kitaip“, – teigė jis.

Antanas Matulas

Pasak komiteto pirmininko, ta informacija yra renkama ir posėdžio pirmasis klausimas bus apie pandemijos situaciją ir tolesnį jos valdymą.

„Mano pozicija yra pakankamai atsargi, kadangi nuimti lengva, bet atsirado informacija dėl naujos mutacijos, tai galbūt reikia palaukti kokią savaitę, kad matytume, ar tai lengvesnė forma ir kiek ji užkrečiama. Tada reikia ir priimti sprendimus, nes užsidėti kaukę uždarose patalpose, net ir Seime dirbant, nėra taip sudėtinga. Gali būti, kad tai apsaugo nuo tam tikrų užsikrėtimų.

Tačiau jau nemaža dalis persirgo, tai akivaizdu, kad tų ribojimų turėtų būti mažiau, bet tai ir vyksta. Iš esmės, nėra ribojami renginiai, kelionės ir pan.“, – aiškino A. Matulas.

Jis pakartojo, kad pirma išklausys visą informaciją, o paskui jau galės teikti ministerijai vienokią ar kitokią rekomendaciją. Tiesa, komiteto pirmininkas nurodė, kad yra kalbama apie mėnesio galą, kada gali būti gerokai daugiau atlaisvinimų.

„Taip būtų tuo atveju, jeigu tendencija būtų tokia nebloga, kokia dabar yra. Ligoninės neužpildytos, su reanimacijos skyriais viskas tvarkoje, tik mirčių turime šiek tiek daugiau negu reikėtų, bet analizuojame tas priežastis.

Taigi, jeigu situacija nuosekliai gerės ir ta mutacija nebus pavojinga, tai galime tikėtis artimiausią mėnesį, kad tų ribojimų beveik neliks.“

Jis patvirtino, kad galima tikėtis, jog esant gerai situacijai nebeliktų ir kaukių.

Lietuvoje – 6104 nauji koronaviruso atvejai

„Delfi“ primena, kad ketvirtadienį Statistikos departamentas pateikė naujausia užsikrėtimų koronavirusu statistiką. Lietuvoje buvo nustatyti pastarąją parą 6104 nauji koronaviruso atvejai ir 12 mirčių.

Praėjusią parą pirmą kartą koronavirusu užsikrėtė 5118, antrą – 980, trečią – šeši žmonės.Ligoninėse šiuo metu gydoma 1384 COVID-19 sergantys pacientai, keliais mažiau, nei prieš parą, 61 iš jų – reanimacijoje.

Nuo pandemijos pradžios šia infekcine liga Lietuvoje mažiausiai vieną kartą užsikrėtė per 980 tūkst. gyventojų, nuo jos mirė 8,7 tūkst. žmonių.

COVID-19 pandemija.

14 dienų naujų pirminių susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų siekia 2203,5 atvejo, septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis – 47,3 procento.

Nuo praėjusių metų pabaigos sparčiai augęs naujų susirgimų skaičius po truputį mažėti pradėjo šių metų vasario pradžioje. Tuomet pasiektas naujų atvejų rekordas, kai per parą nustatyta daugiau kaip 14 tūkst. užsikrėtimų koronavirusu.

Trečiadienį 84 žmonės buvo paskiepyti pirmąja vakcinos nuo COVID-19 doze, 409 gavo sustiprinančiąją. Iš viso per parą paskiepyti 664 žmonės.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepo dozę yra gavę 69,7 proc. gyventojų.
Vienas praėjusią parą miręs asmuo priklausė 40-49 metų amžiaus grupei, jis buvo neskiepytas, likę mirusieji – vyresni nei 60-ies, trys iš jų buvo paskiepyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją