Buvęs karys Gintautas Mauricas įkūrė organizaciją „Lukšų vyrai“ ir šiuo metu yra Lvive.

„Lvive viskas ramu, gyvenimas, rutina nepasikeitė. Vienintelis dalykas, tai kai buvo ataka sekmadienį į vieną mokymo centrų, poligonų – mano žiniomis, žuvo devyni ukrainiečių kariai“, – LNK laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ sakė G. Mauricas.

Visgi, pasak jo, Lietuvoje žmonės tikriausiai daugiau išgyvena ir galvoja apie karą nei Lvive, kuriame nuolat gaudžia įspėjamosios sirenos.

„Nuolat yra oro pavojaus sirenos – veikia naktį keletą kartų, dieną būna, bet mes net nereaguojame, nes jos čia įsijungia tada, kai kažkas į tą pusę skrenda, dažniausiai nepriskrenda. Tikrai ramu, tikrai viskas čia saugiai. Ta ataka į mokymo centrą buvo grynai politinė ir labiau psichologinė operacija – jie tikėjosi, kad kažkas žus iš užsieniečių, galės kažką įrodyti“, – pasakojo G. Mauricas.

Ukrainiečiai per dieną apmokomi saugiai naudotis ginklu

Laidos dalyvis pasakojo, kad per jų organizaciją į Ukrainą atvyksta karo instruktoriai, taip pat teikiama pagalba Ukrainos kariuomenės vienetams – atvežami dronai, naktinio matymo įranga, perduodama žmonių suaukota pagalba.

„Mūsų instruktoriai dirba teritorinės gynybos batalionuose, taip pat yra privačios iniciatyvos – pavyzdžiui, mūsų kolega suomis padeda civiliams. Čia grynai verslininkų iniciatyva, jie savo patalpose organizuoja mokymų centrą, žmonės ateina vienai dienai, mokosi naudotis ginklais, granatomis, kad jei kas įvyks, jie galėtų apginti savo namus, savo miestą“, – paaiškino „Lukšų vyrai“ vadovas.

Jo teigimu, Lvive yra daug pabėgėlių.

„Ir tie instruktoriai, kurie čia yra, yra pabėgę iš miestų, kuriuos jau užėmė Kremliaus kariuomenė“, – sakė G. Mauricas.

Pašnekovas sakė, kad instruktorių yra iš viso pasaulio – yra iš Suomijos, Didžiosios Britanijos, tuo domisi ir labai patyrę amerikiečiai.

„Yra visiškai kitas rengimo lygis, aprūpinimas. Kaip buvo pas mus po sovietmečio, kai aš privalomai tarnavau, tai gaudavome dešimt šovinių per metus ir tai buvo viskas. Dabar Lietuva nužygiavo ženkliai toliau ir apie tokius kiekius net nekalbama, tai čia (ukrainiečiai) yra labai lengvai paruošiami – bazinio kurso bazinė dalis“, – pasakojo buvęs karys.

Per „Lukšų vyrus“, pasak jo, atvyksta ir lietuviai, norintys prisijungti prie Ukrainoje kovojančių svetimšalių legiono.

„Mes padedame jiems atvykti ir tada, kai jie pasirašo kontraktą, aš pats stengiuosi asmeniškai nekontaktuoti, nes jie važiuoja dirbti darbą, kurį išmano ir jis yra rizikingas. Nesinori, kad emocijos trukdytų man dirbti savo darbą“, – sakė G. Mauricas.

Pasakojimas iš karo lauko: ukrainiečiai stoja į eilę norėdami sunaikinti okupantų tanką

Jis atkreipė dėmesį, kad kariauti atvykstančių lietuvių skaičius nėra didelis, tačiau jie yra profesionalai, dažnai turintys kontaktą su Ukrainos pajėgomis ir atvykstantys tiesiogiai pas juos.

„Aš turiu kontaktą su trimis vyrais – mes su jais pasikalbame, jie parašo, kaip sekėsi operacija, kas įvyko. (Sekasi) puikiai, sakė ukrainiečiai turi net susistatę eilę, kas galės sunaikinti tanką. Jei vieną rusų tanką sudegino, jam neleidžia sunaikinti kito, nes stovi kitas eilėje su prieštankiniu ginklu“, – pasakojo „Lukšų vyrai“ vadovas.

Gintautas Mauricas

G. Maurico teigimu, ukrainiečiai gerai valdo ginklus.

„Ten vyrai nuo 2014 metų moka naudotis ginklais ir po šio karo aš siūlyčiau daugeliui valstybių kviesti juos kaip instruktorius, nes išgirdau ne tokį gerą dalyką, kad kai kurie amerikiečiai išėjo iš legiono po pirmo rimto artilerinio apšaudymo, nes čia ne Irakas ir ne Afganistanas – čia kariaujama su kariuomene, kuri yra panašaus lygio arba tikrai kai kuriose vietose arti to lygio kaip amerikiečių kariuomenė. Su ginkluote, ne kažkokiais džipais ar kalašnikovais“, – sakė jis.

„Jie pripratę kariauti dykumose, kur atstumai yra ženkliai didesni ir jie gauna daug privalumų. O čia jie gauna artilerijos ir ne visi atlaiko. Dėl to ir jei iš lietuvių kažkas kreipiasi, sako, kad aš neturiu karinės patirties, jau nekalbame apie kovinę patirtį, mes net nekalbame. Eik į Šaulių sąjungą, mokykis ginti Tėvynę Lietuvoje, o karas – ne ta vieta, kur reikia mokytis kariauti“, – tęsė G. Mauricas.

Pateikė prognozę, kada karas baigsis

Buvęs karys, instruktorius pasakojo, kad per vieną dieną mokymuose ukrainiečiai išmoksta saugiai naudotis ginklu.

„Mes jau užsakėme, atveža šratasvydžių ginklų tam, kad galėtų praktikoj panaudoti, pasimokyti taikytis, praktiškai naudoti ginklą ir teikti pirmą medicininę pagalbą. (…) Tokio rengimo civiliui žmogui yra per akis“, – paaiškino G. Mauricas.

Jis pateikė ir savo prognozę dėl karo pabaigos..

„Maksimaliai trys savaitės. Jau pačioje pradžioje, kai prasidėjo, aš sakiau, kad iš viso dvi savaitės, tai pridedu dar tris savaites susirinkti metalo laužą ir išsinešdinti jiems. Tikrai, tą aš girdėjau ir šįryt kalbėdamas su amerikiečiais – tokios pat prognozės iš jų, nes iki tol jie prognozavo, kad neatsilaikys Ukraina, dėl to fokusavosi į Baltijos šalių gynybą ir ten metė savo resursus. Dabar, kai Ukraina tiek po savo garsių frazių, tiek dėl kovinių veiksmų stovi labai tvirtai, gauna paramą, ginkluotę, tai tikrai – maksimaliai trys savaitės“, – pridūrė G. Mauricas.

Visą LNK pokalbį su buvusiu kariškių, šiuo metu esančiu Lvive, žiūrėkite čia: