„A. Stulginskio žvaigždės paskyrimas prezidentui V. Adamkui ir JAV senatoriui R. J. Durbinui būtų nuoširdi pagarba ir padėka už šių iškilių žmonių didžiules pastangas ir nuopelnus“, – sakė A. Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos pirmininkas parlamentaras Antanas Vinkus.

A. Stulginskio žvaigždė skiriama už indėlį puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas. Apdovanojimą komisijos teikimu iki kiekvienų metų balandžio 15 dienos skiria Seimas savo nutarimu, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Komisijos teikime vienu didžiausių V. Adamkaus pasiekimų nurodomas „jo didžiulis indėlis į derybas dėl stojimo į svarbiausias Vakarų pasaulio bendrijos institucijas – NATO ir Europos Sąjungą“.

„Prezidento pareigas ėjęs dvi kadencijas, V. Adamkus atliko neįkainojamą vaidmenį įtvirtindamas Lietuvos valstybę pasaulio bendruomenėje“, – pažymima pranešime.

R. J. Durbinas įvardijamas kaip „vienas įtakingiausių lietuvių kilmės amerikiečių JAV politikoje“, pažymima, kad jis tvirtai rėmė Lietuvą, jai siekiant įtvirtinti valstybės nepriklausomybę ir tarptautinio diplomatinio pripažinimo, padėjo plėtojant Lietuvos ir JAV tarpvalstybinius ryšius.

Šiuo Seimo prieš porą metų įsteigtu apdovanojimu pagerbiama Steigiamojo Seimo pirmininko, ėjusio prezidento pareigas, A. Stulginskio asmenybė.

Apdovanojimas teikiamas kasmet gegužės 15-ąją, kai 1920 metais Steigiamasis Seimas Lietuvos valstybę paskelbė Lietuvos Respublika, arba artimiausią posėdžio dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją