„Valdantieji pateikė siūlymus partijų analitinius centrus finansuoti užsienyje įsteigtų fondų lėšomis. Dalis tų fondų, įsisteigusių NATO narėse, nėra reguliuojami Europos Sąjungos teisės aktais, bus labai sudėtinga jų finansavimo patikra. Yra nuogąstavimų, kad tokie fondai sudarys galimybę apeiti draudimą juridiniams asmenims finansuoti partijas Lietuvoje, nes sukontroliuoti, ar Lietuvoje įsisteigę juridiniai asmenys nefinansuoja fondo, pavyzdžiui, Turkijoje, kuri yra NATO narė, yra neįmanoma. Tad kyla klausimų dėl finansavimo skaidrumo ir lėšų šaltinio atsekamumo“, – sako Lietuvos regionų frakcijos seniūnas Jonas Pinskus.

Korupcijos prevencijos įstatymas numato, kad STT atlieka įstatymo antikorupcinį vertinimą tuomet, kai dėl jo atlikimo kreipiasi viena iš Seimo frakcijų. Antikorupcinis politinių partijų finansavimo vertinimas įstatyme yra įvardytas kaip viena iš prioritetinių korupcijos prevencijos sričių.

Kovo 10 d. Seimas ėmėsi svarstyti rinkimų organizavimą ir tvarką reglamentuojančio dokumento – Rinkimų kodekso. Tai konstitucinis įstatymas, į kurį siūloma sujungti šiuo metu galiojančius Seimo rinkimų, Prezidento rinkimų, Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymus, Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymą, Vyriausiosios rinkimų komisijos bei Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymus.

Kaip ELTA jau skelbė, viena iš planuojamų naujovių – siūlymas leisti politinėms partijoms steigti vakarietiško pavyzdžio „analitinius centrus“. Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo projektas numato, kad Lietuvoje šiuos centrus galėtų steigti tik politinės partijos. Jie būtų steigiami kaip viešosios įstaigos, kurios, tenkindamos politinės partijos viešuosius interesus, vykdytų analitinę, tiriamąją, šviečiamąją veiklas.

Analitiniams centrams visais atvejais būtų draudžiama gauti finansavimą iš privačių juridinių asmenų, taip pat visais atvejais draudžiama tiesiogiai ir netiesiogiai gauti lėšas iš subjektų, kurių veiklos tikslai yra nesuderinami su Lietuvos Respublikos valstybės interesais ir konstitucinėmis vertybėmis bei nacionaliniu saugumu.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) pagal kompetenciją vykdytų analitinių centrų veiklos ir finansavimo atitikties stebėseną. Taip pat analitinių centrų kontrolę vykdys ir Vyriausioji rinkimų komisija, o jų veikla politinės kampanijos laikotarpiu būtų griežtai ribojama.

Šis darbo grupės parengtas dokumentas sulaukė Seimo pritarimo po pateikimo. Toliau jo svarstymas vyks Seimo komitetuose, bus laukiama Vyriausybės išvados, o į plenarinę salę jis turėtų sugrįžti gegužės 24 d.

Pateikimo metu opozicija daugiausia kritikos išsakė dėl galimybės partijoms steigti analitinius centrus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją