„Manau, kad palaikančiųjų Putiną yra mažiau nei 50 procentų. Ir svarbu, kad situacija gana greitai keičiasi. Iš pradžių todėl, kad propaganda stipri ir žmonės nesuprato, kas vyksta, palaikymas buvo gana reikšmingas. Juk žmonėms sakė, kad tai ne karas, o specialioji operacija. Buvo sakoma, kad giname Donbasą nuo nacistų. Suvokimas bus labai skausmingas, jis ateina palaipsniui, bet jis ateina. Ir mes matome, kad visuomenės nuotaikos keičiasi, kai žmonės sužino tiesą“, – apie dabartinę situaciją Rusijoje LNK pasakojo L. Volkovas.

Jis dar pridūrė, kad pranešti tiesą yra labai sudėtinga dėl žiniasklaidos cenzūros, komunikacijos kanalų blokavimų.

„Bet pamažu ir tai pavyksta. Ir tai yra pagrindinė mūsų misija. Tuo mes ir užsiimame, pasakojame, kokį siaubingą karą pradėjo Putinas“, – kalbėjo A. Navalno štabo vadovas.

Leonidas Volkovas, Aleksėjus Navalnas

Paklaustas, ar galima tikėtis Rusijoje milijoninių mitingų, reikalaujančių nutraukti karą Ukrainoje, L. Volkovas teigė, jog tokios visuomenės nuomonės dinamikos jis dar nėra matęs.

„Visuomenės nuomonė keičiasi greitai kaip niekada. Ir tai niekaip nėra susiję su mitingais. Per protestus prieš karą Rusijoje per paskutines 2 savaites sulaikyta daugiau nei 15 tūkstančių žmonių 130 miestų. Tokių sulaikymo skaičiaus nebuvo niekada. Kiekvienas žmogus, kuris yra sulaikomas, kuris išeina protestuoti atstovauja šimtams, o gal ir tūkstančiams tų, kurie prieš karą, bet į mitingus neina“, – svarstė jis.

LNK pašnekovas teigė, jog vakariečiams sunku suprasti, kodėl Rusijoje nėra masinių, milijoninių mitingų ar protestų.

„Atsakymas vienas – paskutinius 15 metų Putinas kūrė represinę sistemą, kuri nežmoniškai didino riziką, taip pat susijusią ir su protestais. Dabar už dalyvavimą proteste gali būti nuteistas iki 15 metų. Ir paprastas žmogus nėra pasirengęs taip rizikuoti. Išeina aktyvistai, kurie nieko nebijo. Išeina drąsūs žmonės“, – teigė L. Volkovas.

Karas Ukrainoje

Svarstydamas, kokia bus kaina už V. Putino sukeltą karą Ukrainoje, LNK pašnekovas tikino, jog nesutinka su kolektyvine kalte.

„Mes kovojame su Putinu dešimt metų, prisiimdami didžiulę riziką. Mus sulaikydavo, sodindavo, vijo iš šalies, nuodijo cheminiu ginklu. Neturime jokios kaltės, tai Putino karas, ne mūsų. Dabar yra sprendžiama, kokia bus Rusijos ateitis, kokia bus Rusijos vieta pasaulyje po šio karo. V. Putinas savo pasirinkimą padarė – jis įeis į istoriją kaip vienas didžiausių nusikaltėlių, kaip XII amžiaus Hitleris. Jis stengiasi paskui save į šią gėdą įtraukti ir visą Rusiją, parodyti, kad šį karą jis kariauja daugumos vardu. Ir jeigu jam tai pavyks, ant Rusijos žmonių ateinančius 20, 30, 40 metų. Bus labai sunku ir bloga dėl to, ką padarė Putinas“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas teigė, jog kvietimas visuomenei protestuoti prieš Rusijos sukeltą karą kaip tik ir yra kova dėl Rusijos vietos pasaulyje po V. Putino.

„Jeigu Rusija pajėgs išsivalyti pati, sugebės atsisakyti Putino, ji pajėgs tapti normali Europos šalimi, ko mes ir siekiame. Rusija gali būti šalimi, kuri nėra kamuojama kaltės jausmo“, – aiškino jis.

Vakaruose netyla nuomonės, kad V. Putino aplinkoje gali atsirasti žmogus, kuris jį sustabdys. L. Volkovo teigimu, vidinio valdžios elito konflikto galimybė smarkiai išaugo.

„Suprantame, kad net artimiausia Putino aplinka nepatenkinta tuo, kas vyksta. Nes Putinas juos visus įtraukė į šį karą, sutepė juos. Pastatydamas juos prieš faktą, nesitardamas net su artimiausia aplinka. Žinoma, kol kas atviro maišto nėra. Kiekvienas bijo būti pirmas, tačiau suveiktų domino principas – vienam pradėjus, visi kiti bėgtų iš paskos. Ir V. Putino sistema sugriūtų“, – LNK sakė A. Navalno štabo vadovas.

Jis kalbėjo, jog pirmasis drįsęs pasipriešinti bus pasodintas, greičiausiai nužudytas.

„Tačiau jei spaudimas sistemai bus didinamas – ji gali lūžti. Kova dabar vyksta trimis frontais – yra antiputiniškas frontas Ukrainoje, kur šalies ginkluotosios pajėgos atremia agresiją, yra ekonominis frontas – vakarų šalis sankcijų spaudimu skaldo Rusijos elitą, ir yra informacinis frontas – kuriame dirbame mes ir stengiamės paaiškinti Rusijos gyventojams, kas vyksta. Mes aiškiname, kas vyksta, kad Putinas prarastų piliečių paramą viduje“, – tikino jis.

Karas Ukrainoje

L. Volkovas teigė netikintis, kad pergalė gali būti pasiekta vienam iš šių frontų, tačiau, anot pašnekovo, tai gali padaryti veiksmais visuose trijuose frontuose.

„Putiną galime nugalėti“, – teigė A. Navalno štabo vadovas.

L. Volkovo nuomone, kariai supranta, kad karas neteisingas.

„Svarbiausia yra tai, kad kiekvienas karys širdies gilumoje jaučia ir supranta, kad šis karas neteisingas, kad Rusija yra agresorė, kad ji nesigina. Ir kad visos kalbos apie taikių Donbaso žmonių gynybą yra melas. Kariai supranta atėję į svetimą žemę, jiems nereikalingą karą. Ir jie ginami mirti neaišku už ką“, – kalbėjo LNK pašnekovas.

Jo nuomone, pagrindinis šio karo nesėkmės priežastis yra šių veiksmų neteisingumas ir žema karių moralė.

„Korupcija už kurią tikrai verta padėkoti, antras pagal svarbumą faktorius, bet tikrai svarbus“, – aiškino L. Volkovas.

Visą LNK pokalbį su L. Volkovu žiūrėkite čia: