„Sutikau savo lietuvį draugą Gabrielių Landsbergį. Tai yra pirmasis užsienio reikalų ministras, kuris aplankė Ukrainą, nuo invazijos pradžios. Lietuvos parama yra geležinė – tiek dvišalė, tiek Europos Sąjungoje ir NATO. Stengiamės paspartinti Ukrainos įstojimą į ES. Rusija už nusikaltimus turi būti patraukta atsakomybėm“, – tviteryje rašė D. Kuleba.

Apsilankė ir Sinkevičius

Antradienį Lvove lankosi ir Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius.

Lietuvos deleguotas Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius lankosi Ukrainoje, kuri susitinka su Ukrainos vyriausybės atstovais. V. Sinkevičius yra pirmas Komisijos narys, besilankantis Ukrainoje nuo Rusijos agresijos pradžios.

„Mes esame kartu su savo draugais ir partneriais, su kiekvienu broliu ir seserimi Ukrainoje. Ir mes esame su jais ne tik dirbdami Briuselyje, mes taip pat esame jų žemėje, kurią jie herojiškai gina“, – sakė Lvivo srityje, Ukrainoje viešintis V. Sinkevičius.

Vizito metu jis susitinka Užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba, Ukrainos ekologijos ir gamtinių išteklių ministru Ruslan Strilets, Lvivo apskrities gubernatoriumi Maksym Kozytskyy, Lvivo miesto metu Andriy Sadovyi.

„Ukrainos atstovus patikinau, kad Europos Komisija padarys viską, kad padėtų Ukrainai ne tik šią sunkią valandą, bet ir tuomet, kai ji laimės šį karą“, – teigia V. Sinkevičius.

Vizito metu jis aptarė humanitarinę situaciją šalyje ir ES paramą, Ukrainos paraišką narystei ES, taip pat aplinkosaugos problemas, įskaitant branduolinę saugą, nes Černobylio ir Zaporožės atomines elektrines kontroliuoja Rusijos kariai, Rusijos atsakomybę nesilaikant ir pažeidžiant tarptautines konvencijas ir sutartis.

Taip pat aptarta, kokios pagalbos iš Europos Komisijos tikisi Ukraina, ypač aplinkosaugos srityje ir stabdant Rusijos daromą žalą Ukrainos žmonėms, ekonomikai, infrastruktūrai ir aplinkai. Susitikimo metu kalbėta kaip reikės rengtis ir Ukrainos ekonomikos ir aplinkos atkūrimui pasibaigus karui.

Vyksta trijų šalių premjerai

Kaip jau skelbta, Lenkijos, Čekijos, Slovėnijos ministrai pirmininkai vyksta į Kijevą

Lenkijos, Čekijos ir Slovėnijos ministrai pirmininkai antradienį lankysis Kijeve ir susitiks su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, sakoma Lenkijos vyriausybės pranešime.

„Vizito tikslas – patvirtinti nedviprasmišką visos Europos Sąjungos paramą Ukrainos suverenitetui ir nepriklausomybei bei pristatyti platų paramos Ukrainos valstybei ir visuomenei paketą“, – sakoma pareiškime.

Vizitas vyks Rusijos pajėgoms smūgiuojant Ukrainos sostinei, kurią jau beveik apsupo Maskvos kariuomenė, ir tuo metu, kai Rusija ir Ukraina turi atnaujinti derybas, kuriomis siekiama užbaigti beveik tris savaites trunkantį karą.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis, Čekijos vyriausybės vadovas Petras Fiala ir Slovėnijos Janezas Jansa per vizitą susitiks ir su Ukrainos ministru pirmininku Denisu Šmyhaliu. Visi trys lankysis kaip Europos Vadovų Tarybos atstovai, sakoma pareiškime.

Kelionė rengiama sutarus su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles‘iu Micheliu ir Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės