„Aš atvažiavau į Lietuvą 2004 m. ir esu toks ekonominis migrantas. Kažkaip norėjau gyventi šalyje, kur daugiau demokratijos, daugiau laisvės ir daug stabilesnė ekonomika. Taigi, aš persikėliau į Lietuvą ir gyvenu čia jau 18 metų, jau turiu Lietuvos pilietybę ir verslo karjeroje perėjau per visus lygius, o dabar vadovauju vokiečių kapitalo įmonės padaliniui Baltijos šalims“, – trumpai apie save papasakojo jis.

Paklaustas, ar tiek laiko Lietuvoje pragyvenęs pagaliau jaučiasi „savu“, sakė, kad kažkur prieš penkerius metus internete plaukiojo panaši apklausa.

„Aš vienintelis atsakiau, kad aš Lietuvoje esu „savas“, mano dukra yra „sava“ ir mes visiškai esame integravęsi Lietuvoje. Man labai pasiekė ir aš esu labai laimingas. Myliu Lietuvą, čia mano namai įr jeigu aš galėčiau pakeisti savo gyvenimą, pavyzdžiui, grįžti į praeitį, aš būčiau į Lietuvą persikelęs anksčiau“, – akcentavo V. Voroncov.

Jis sakė, kad nebuvo lengva išmokti lietuvių kalbos, bet teigė, kad jeigu gali išmokti šią kalbą, tuomet daug lengviau integruotis Lietuvos visuomenę.

„Ir man asmeniškai, ir mano šeimai tai buvo prioritetas. Aš pradėjau kalbėti lietuviškai po šešių mėnesių labai blogai, žmonės manęs nesuprasdavo ir pasiūlydavo geriau rusiškai kalbėti. Bet aš sau pasakiau, kad nuo šiandien kalbėsiu lietuviškai.

Kalba, be abejo, buvo sunki ir matote, kad ir po aštuoniolikos gyvenimo metų Lietuvoje iki šiol kalbu su klaidomis, bet vis tiek turi integruotis. Be kalbos jokios integracijos, jokios karjeros Lietuvoje negali padaryti“, – aiškino Lietuvos rusas.

V. Voroncov pasakojo, kad jo bendravimo ratas kitoks nei pas eilinį Lietuvos rusą.

„Aš esu emigrantas ir dauguma mano draugų yra tokie pat emigrantai iš Rusijos, iš Ukrainos, iš Baltarusijos arba lietuviai, kurie turi pakankamai aukštą išsilavinimą. Matote, mano situacija kitokia ir manęs visi klausia paskutines porą savaičių, ar jaučiu kokį nors negatyvą. Taip pat, ar bijau kalbėti parduotuvėse rusiškai.

Aš tiesiog stebėjausi apie ką tie žmonės kalba. Aš apie tai net negalvoju, bet yra du dalykai. Pirmas dalykas, kad aš neseniai buvau mokykloje ir ten man buvo pasakyta, kad yra lengvas „bullyingas“ vaikų su rusų pavardėmis atžvilgiu. Labai gerai, kad niekas to neleidžia, mat yra reakcija iš mokytojų, todėl reikia kreipti daugiau dėmesio į mokyklas.“

Viktoras Voroncovas

Vis dėlto jis išskyrė dar vieną momentą, kad vietiniai rusai skundžiasi, jog jie už nugarų yra apkalbami, bet, V. Voroncovo nuomone, svarbus ir paties žmogaus požiūris į visuomenę.

„Jeigu tu neišmokai kalbėti lietuviškai, jeigu nesisveikini su kaimynais lietuvių kalba, tikriausiai kaimynų požiūris į taves bus ne toks. Jeigu visada žiūri rusišką televiziją ir kieme sakai, kad Putinas geras, tai žmonės į tave ir žiūrės kitaip. Mums, Lietuvos rusams, reikia peržiūrėti savo prioritetus, savo vertybes, ypač dabar toks laikas, kai reikia tai padaryti.

Reikia suprasti, kad tavo šalis yra Lietuva ir tavo vadovas yra Nausėda ir Šimonytė, o ne Putinas. Taip pat reikia viską daryti, kad Lietuvoje būtų geriau gyventi ir nežiūrėti, kaip ten yra Rusijoje.“

Jis mato dar vieną problemą, kad tie Lietuvos rusai, kurie nesugebėjo susikurti sau gero gyvenimo, vėliau tą neigiamą žinutę ištransliuoja ir savo vaikams.

„Tu nesimokyk lietuvių kalbos, kam tau ji? Kai baigsi mokyklą, važiuok į Švediją, į Angliją. Štai čia yra pati didžiausia problema“, – tikina Viktoras.

Viskas dėl propagandos

Pagal Rusijos sociologinius duomenis, net 68 proc. rusų palaiko invaziją į Ukrainą, todėl, anot V. Voroncovo, čia yra jų tautos tragedija.

„Kartojasi Antrojo pasaulinio karo situacija. Putinas – nusikaltėlis, jis yra antras Hitleris. Problema yra tokia, kad jis karą pralaimės, tiksliau, jau pralaimėjo. Rusija mokės reparacijas, Rusija turės atstatyti Ukrainą. Mes, visi rusai, ne tik tie, kurie gyvena Rusijoje, perduosime tą kaltę kelioms kartoms kaip vokiečiai.“

Paklaustas, iš kur kyla rusų noras vienyti slavų žemes ir pastatyti visus į vietą, aiškino, kad taip yra dėl propagandos.

„Per paskutines kelias dienas aš jaučiu labai stiprų nusivylimą savo draugais Rusijoje. Aš nuolat su jais bendrauju, bandau aiškinti, kalbu ir dauguma jų sako, kad reikia „išlaisvinti“ Ukrainą nuo „nacistų“. Dabar „rado“ dar ten biologinį ginklą ir man likę plaukai atsistoja ant galvos.

Labai įdomi Rusijos televizijos komunikacija – niekas nekalba apie karą Ukrainoje. Kalbama tik apie Donecką ir Luhanską. Žmonės Rusijoje ir galvoja, kad viskas vyksta tik aplink Donecką ir Luhanską. Niekas nerodo Charkovo, niekas nerodo sunaikintų namų Kijeve, nerodo rusių karių belaisvėje, sunaikintos technikos, o žmonės nenori ieškoti kitų informacijos šaltinių.“

Jis pritarė, kad tai padaryti tikrai nebūtų sunku, taip pat visi dabar naudoja ir VPN, kad galėtų prieiti prie tam tikrų interneto svetainių.

„Kitas jausmas, kad yra absoliuti baimė. Visi bijo ir nors žmonės sako, kad tai neteisinga, bet jie bijo išeiti į gatvę. Baimė yra prarasti darbą, negalėti susimokėti kredito už butą, mašiną ir pan.“

Viktoras sakė, kad dėl to negali teisti tų žmonių, bet stebisi, kaip rusai leido sukurti tokią policinę valstybę.

„Rusija dabar kaip Šiaurės Korėja. Žinote, sunku suprasti rusišką sielą. Aš visą laiką bandau matuoti Rusiją su kokiu lazeriniu matuokliu, bet Rusiją reikia matuoti su medine liniuote. <...>. Šalis kažkada sustojo ir tikriausiai kažkur apie 2004 m. Ne paslaptis, kad aš pats balsavau už Putiną ir 2000 m., ir 2004 m. rinkimuose.

Aš buvau labai laimingas, kai jis baigė tą Čečėnijos karą, bet ką jis po to padarė? Iš Rusijos padarė pinigų plovimo mašiną savo draugams ir sau. Viskas, tą pinigų plovimo mašiną reikia saugoti su policija ir kitomis tarnybomis.“

Protestai Rusijoje

Jis taip pat pažįsta žmonių iš Sankt-Peterburgo, iš Maskvos, kurie galėdavo sau leisti keliauti kas antrą ar trečią mėnesį, bet net ir uždraudus tai daryti, taip pat apribojus atsiskaitymus kortelėmis V. Voroncovą nustebino jų požiūris.

„Jie sako, kad kentės. Man tai tiesiog netelpa galvoje, bet jie tvirtina, kad rusai savų nepalieka. Tu praradai viską ir dėl ko? Dėl karo?“, – stebėjosi Lietuvos rusas.

„Jūs suprantate, kad feisbuko ir instagramo atjungimas yra dar vienas žingsnis palikti rusus toje informacinėje erdvėje, kurioje yra Kiseliovas, Solovjovas, Pirmas kanalas, Antras kanalas ir viskas. Žmonės yra dirbtinai stumiami į tą informacinę erdvę.“

Prognozuoja dar didesnę Rusijos ekonomikos griūtį

Viktoras akcentavo, kad Rusijos ekonomika jau patiria kolapsą ir laukia jos dar didesnis kolapsas.

„Dėl to, kad viskas, kas buvo skelbiama apie importo pakeitimą ir nuo 2014 m. Putino Rusijoje tai buvo tarsi tokia ikona. Dabar visi supranta, kad per tuos aštuonerius metus nieko nebuvo padaryta. Ekonomika tapo dar labiau priklausoma nuo importo ir nuo Vakarų.

Visi automobiliai yra gaminami iš detalių, kurios yra atvežamos iš Vakarų. Visa įranga ir maisto pramonė yra itališka arba ispaniška, arba prancūziška. Labai Putinas didžiuojasi žemės ūkiu, bet vietoje paramos ūkininkams, sukurta monopolija. Todėl kainos yra keliamos, kaip tik nori. Viskas yra padaryta neteisingai ir oligarchai dabar uždirba dar daugiau pinigų negu uždirbdavo 2014 m.“

Jo nuomone, čia yra visa Rusijos ekonomikos prasmė – leisti uždirbti oligarchams.

„Visur otkatai, visur gavus finansavimą reikia atiduoti 30 proc. kaip kyšius ir nėra ekonomikos. Dabar dar yra truputį inercijos, dar yra sandėliai, bet pažiūrėkite, kas bus mėnesio pabaigoje. Reikės mokėti mokesčius, reikės mokėti algas, jau prasidėjo atleidimai, bet balandį jie bus masiniai.“

Pasak V. Voroncovo, Rusijos gali laukti Šiaurės Korėjos likimas, nes rusai jau prarado valią.

„Aš lyginu save ir bet kokį rusą, tai mes turime už ką kovoti. Mes turime laisvę, mes turime demokratiją. Mes už tai kovosime, o ten nėra už ką kovoti. Jie kovoja tik už kasdienės duonos gabaliuką.

Sakė, kad Rusijos negalima lyginti su Maskva ir Sankt-Peterburgu.

„Tai yra skirtingi pasauliai ir dauguma rusų gyvena už 15000 – 20000 rublių. Dabartinėmis kainomis čia apie 100-150 Eur. Jie taip gyvena dėl to, kad stipri propaganda sako, kad taip ir reikia gyventi, reikia kentėti, bet mes niekada neatsisakysime savo vertybių, savo pravoslavijos, kosmoso“, – apibendrino jis.