Karą Ukrainoje pradėjusi Rusija kontroliuoja Černobylio ir Zaporožės atomines elektrines. Būta pranešimų apie tai, kad Černobylio elektrinėje buvo sutrikdytas elektros tiekimas, o Zaporožės elektrinėje okupantų pajėgos sukėlė gaisrą. Europa su siaubu stebi, ar Rusijos pajėgos nepažeis šių elektrinių.

R.Švedo teigimu, atominės katastrofos baimė yra suprantama žmogiškąja prasme.

„Bet mano vertinimu tai, kad bus padaryta žala šioms atominėms elektrinėms, pažeistas jų veikimo principas, nėra tikėtina. Tai yra į niekur vedantis dalykas“, – patikino jis TSPMI paviešintame komentare.

Pašnekovo teigimu, Rusijai atominių elektrinių užgrobimas yra labiau gąsdinimo priemonė.

„Beje, pažeisti tą branduolinę saugą nėra taip paprasta“, – pabrėžė jis.

Būtų svarbu, kur pučia vėjas

Tačiau jeigu tai pavyktų padaryti Vladimiro Putino kariuomenei, pirmas dalykas, ką reikėtų daryti, anot R. Švedo, tai žiūrėti, kur pučia vėjas.

„Vėjas, tikėtina, gali pūsti į šiaurę. Jei tai bus šiaurė, tai bus Rusijos Federacija. Tas tikslas – aš valdau atominę, aš visiems pagrasinsiu... Mano vertinimu, vienodai gali nukentėti visi, esantys aplink šiuos branduolinius objektus, priklausomai nuo to, į kurią pusę pučia vėjas“, – kalbėjo jis.

Visa tai, R. Švedo įsitikinimu, yra paikas, neatsakingas elgesys, kuris veda į niekur.

„Iš kitos pusės, jei vėjas pūstų į vakarus, į Lietuvą, jis pūstų per Baltarusiją, per V. Putino draugelį Aliaksandrą Lukašenką“, – pabrėžė jis ir priminė, kad nuo Černobylio avarijos Baltarusija nukentėjo daugiausiai.

R. Švedas pabrėžė ir tai, jog visoje Europoje yra radiacinio fono matavimo prietaisai, jų duomenis galima nuolat stebėti ir internete.

„Radiacinis fonas yra matuojamas nuolat, ir jeigu kas nors atsitiktų, mes iškart apie tai sužinotume“, – patikino jis.

Gali atjungti elektrą

Anot R. Švedo, kalbant apie veikiančią atominę elektrinę Zaporožėje, Kremlius nori parodyti, kad jei norės, elektros tiekimą atjungs.

Ši elektrinė, kaip pabrėžė energetikas, yra pagrindinis elektros energijos šaltinis Ukrainoje.

„Kremlius taikosi į šilumines elektrines, į karinius objektus, siekiant, kad Ukraina netektų energijos išteklių, neturėtų elektros, šilumos, o jei neturės elektros, neturės ir vandens, sustos institucijų darbas, duomenų bazės taps neprieinamos. Elektra labai svarbi strategiškai sritis“, – pabrėžė jis.

R. Švedo teigimu, elektra Ukrainoje taip pat gaminama dujinėse elektrinėse, gaminama ir anglies pagrindu.

„Nėra taip, kad jeigu Zaporožės elektrinė bus sustabdyta, ukrainiečiai visiškai neturės elektros“, – teigė jis.

Černobylio AT zona

Tačiau kodėl tuomet Kremliui reikia Černobylio elektrinės, kuri neveikia?

Kaip aiškino R. Švedas, tai yra padidinto pavojaus objektas. Žmonėms atrodo, kad užėmus atominę elektrinę gali būti padaryta didelė ir nepataisoma žala.

„Pagrindinis tikslas, kodėl V. Putinas užėmė Černobylio elektrinę, kuri uždaryta po kupolu, mano vertinimu, pagrasinti, kad štai, aš valdau branduolinį objektą“, – tvirtino pašnekovas.

R. Švedo teigimu, ne visi žmonės supranta procesus, vykstančius atominėje elektrinėje. Atominė elektrinė, anot jo, yra statinys, kuriame vyksta branduolinė reakcija, išskirianti labai daug šilumos. Šiluma savo ruožtu kaitina vandenį, vanduo garuoja, garas suka turbiną ir taip gaminama elektra.

„Radioaktyvias medžiagas svarbu laikyti uždarytas, kad jos nepasklistų į aplinką. Pirmas dalykas, kuris svarbus – apsaugoti atominę elektrinę fiziškai, jos pastatą, jos korpusą. Labai svarbu atominėje elektrinėje valdyti šilumą, kad karštis nepakiltų tiek, jog ji pati iš vidaus nebūtų pažeista, kad radioaktyvios medžiagos nepasklistų į aplinką“, – paaiškino jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją