V. Plečkaitis teigė, jog sunku paaiškinti, kokios mintys vedė link Rusijos karo Ukrainoje.

„Sunku pasakyti, kas yra V. Putino galvoje. Bet, matyt, jis turi savo vertybių skalę. Tos vertybės yra visiškai priešingos nei Europos, ar JAV vertybės. Netgi priešingos ir Kinijos vertybėms. Bet jis turi mesionizmo idėją. Kad reikia suvienyti visas rytinių slavų žemes“, – apie galimus tikruosius Rusijos karo Ukrainoje tikslus kalbėjo V. Plečkaitis.

Jis teigė, jog šią idėją V. Putinas ir bando įgyvendinti.

„Tai, kas diskutuojama filosofų, istorijų tarpe, kas yra grynai teoriniame lygmenyje jis ryžosi tai įgyvendinti. Visiškai nesirūpindamas ir negalvodamas apie tai, kiek gali kainuoti žūčių, kas atsitiks su ta Ukraina. Bet jai reikia ar tai atkeršyti, kad ji neina su Rusija, ar ją prijungti, jei tai pavyks, ar ją pažeminti“, – svarstė laidos „Iš esmės“ pašnekovas V. Plečkaitis.

Dar jis užsiminė ir apie Rusijos norą parodyti savo pranašumą.

„Ar prijungti strateginius objektus, kurie užtikrintų Krymo prorusiškumą ilgam ir stabilų egzistavimą. Aš galvoju, kad ši fix idėja, kurios ėmėsi didelės pasaulio valstybės vadovas, jis veda prie visiško tos pačios valstybės sužlugdymo. Ir manau, kad V. Putinas labiausiai pakenks ne kiek Ukrainai, bet kiek pakenks savo šaliai – Rusijai. Nes ji bus dėl ekonominių sankcijų taip ekonomiškai sunaikinta, patirs daug nuostolių, kad jie gali atsidurti tokiame stovyje, kokiame buvo 30–40 metų atgal“, – teigė buvęs ambasadorius Ukrainoje V. Plečkaitis.

Jis Delfi laidoje „Iš esmės“ teigė, jog vakarai Ukrainai yra pažadėję per daug.

„Kai kurie JAV, britų generolai duodami interviu apie karą Ukrainoje užsimena ir apie tokį dalyką, kad vakarai pažadėjo Ukrainai per daug. Pažadėjo bet nepagalvojo, kaip tai įgyvendinti. Negalima dalinti pažadų, jeigu negali jų įgyvendinti. Ukrainiečiams pažadėjo narystę NATO, bet nieko nepadarė, kad ji būtų įgyvendinta. (…) Jie kovoja, bet nėra garantijų, kad NATO ją parems. Kad taip parems, kad galėtų laimėti“, – teigė signataras V. Plečkaitis.

Jis šią situaciją apibūdino kaip keistą. Perklaustas, ar galima sakyti, kad vakarai Ukrainą „suvedžiojo“, pašnekovas sutiko.

„Jiems davė per daug vilčių, jie negina Ukrainos pilna jėga“, – sakė laidos pašnekovas.

Visą Delfi laidą „Iš esmės“ žiūrėkite nuo 17 valandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją