„Seimas apsisprendė varžyti konstitucines žmonių teises rinkti ir skleisti informaciją, įvesti ir apribojimai žiniasklaidai. Be to, nepaprastoji padėtis leidžia lanksčiau naudoti valstybės rezervus, paprastesnis ir skolinimasis. Dėl to yra reikalingas didesnis Seimo įsitraukimas atliekant parlamentinę kontrolę. Norime pasinaudoti Nepaprastosios padėties įstatymu ir įsteigti specialią jame numatytą komisiją, užtikrinant, kad visos Seimo frakcijos būtų joje atstovaujamos. Pavyzdžiui, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atveju to nėra“, – sako Lietuvos regionų frakcijos seniūnas Jonas Pinskus.

Komisiją siūloma formuoti iš 13 Seimo narių, turinčių leidimą dirbti su įslaptinta informacija. Komisija turėtų teisę gauti duomenis iš visų valstybės valdžios ir valdymo institucijų, įstaigų ir organizacijų, taip pat galėtų kviesti į komisijos posėdžius valstybės ir savivaldybių politikus, pareigūnus, tarnautojus, kitus valstybės ir savivaldybių institucijose dirbančius asmenis, išklausyti jų pranešimus ar paaiškinimus, reikalauti iš jų informacijos ar duomenų komisijos tiriamu klausimu ir juos gauti raštu ar žodžiu.

Siūloma, kad nepaprastosios padėties kontrolės komisija savo išvadas Seimui pateiktų iki 2022 m. balandžio 30 d. Nutarimą dėl nepaprastosios padėties parlamentinės kontrolės komisijos sudarymo turėtų pasirašyti ¼ Seimo narių. Surinkus tokį parašų skaičių, nutarimas būtų privalomai įtrauktas į artimiausio Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Čmilytė-Nielsen: tai būtų laiko gaišinimas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen skeptiškai vertina Seimo opozicijos iniciatyvą stiprinti nepaprastosios padėties parlamentinę kontrolę sudarant specialią kontrolės komisiją. Jos nuomone, tai būtų laiko gaišinimas, o opozicija tokiu būdu siekia padidinti savo įtaką.

„Tai yra opozicijos viena iš iniciatyvų, mėginant, matyt, padidinti savo įtaką. Man atrodo, kad ji nėra prasminga šitoje vietoje. Dėl nepaprastosios padėties mes pakankamai gerai sutarėme, argumentai, manau, įtikino ir opozicijos narius, bent jau daugumą. Tą matome ir iš balsavimų. Ar reikia dar papildomo tokio įrankio? Mano galva, tai būtų laiko gaišinimas“, – antradienį žurnalistams Seime sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją