Apie Z. Šličytės kalbą ir kontekstą, kurio metu buvo ji pasakyta, buvo kalbama pirmadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“.

Politologė: išėjimas iš salės atrodo vaikiškai

Kaip laidoje pastebėjo Klaipėdos universiteto (KU) politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili, deputatės kalba parodė, kad vidiniai kultūriniai karai niekur nedingo, nepaisant pastebimos vienybės karo Ukrainoje kontekste.

„Nedingo. Jie šiek tiek prislopo. Be to, pridėkime dar vieną dalyką, į kurį šiek tiek anksčiau galbūt nebuvo kreipiama dėmesio – mes turime nepamiršti ir kartų konflikto, kartų kaitos, nes realiai tai, ką mes dabar matome, kas vizualiai įvyko tą Kovo 11-ąją, tai daugiau galbūt primena ne kiek kultūrų, kiek kartų konfliktą. Kas pasisakė – tiek viena, tiek kita pozicija – buvo labai ryškiai surišta su amžiumi“, – pastebėjo politologė.

Visgi ji kritiškai įvertino tuos, kurie pasirinko Z. Šličytės kalbos metu palikti istorinę Seimo salę.

„Įvyko kaip įvyko, žmogus pasakė nuomonę, niekur nedingsi, iš tiesioginio eterio neiškirpsi, bet aš vis tiek laikausi tos pozicijos, kurią buvau sakiusi ir anksčiau, kai turėjome panašių įvykių parlamente, ne vien per iškilmingus minėjimus – išėjimas truputį vaikiškai skamba. Gali nepritarti pozicijai, galbūt gali ją kitaip išreikšti – aišku, man nelabai patinka britiškasis parlamentarizmas, kada pradedama trepsėti, toks triukšmingas nepritarimas, bet išėjimas, durų trinktelėjimas... Man truputį tokiame lygyje nelabai“, – svarstė G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Jos vertinimu, tai tik dar labiau papila alyvos į ugnį. Politologė taip pat pastebėjo, kad visgi visuomenė nėra itin vieninga, nors taip ir atrodo prasidėjus karui Ukrainoje.

„Nesame mes susivieniję, mes tiesiog nustūmėme į paraštes tuos klausimus, kurie šiandien atrodo gal nebe tokie aktualūs tame skaudžiame fone, kuris vyksta aplink. Tie klausimai išlįs“, – teigė KU dėstytoja.

Vis dėlto, pasak G. Burbulytės-Tsiskarishvili, dabar yra tinkamas laikas spręsti aistras keliančius klausimus, tokius kaip Partnerystė ar Stambulo konvencija.

„Jei anksčiau aš visada sakydavau, kad politiškai, kai mes norime rasti sutarimą, reikia išlaukti, tai šiandien aš visgi karo kontekste manyčiau – kada, jei ne dabar? Mes pagaliau turime imtis ir sudėlioti taškus ant tų vilkinamų problemų, Aš manau, kad dalis visuomenės irgi kitaip pažiūrės į šių klausimų svarstymą – mes vieną ar kitą sprendimą turime priimti“, – pridūrė laidos dalyvė.

Žurnalistas: išėjimas – pozicijos išraiška

„Lietuvos ryto“ televizijos ir portalo „Alfa.lt“ laidų vedėjas Rimvydas Paleckis pripažino, kad pats nematė visos Z. Šličytės kalbos, tačiau girdėjo pagrindinius akcentus.

„Man susidarė toks įspūdis, kad Z. Šličytė rašė kalbą iki vasario 24-os. Kažkada pasirašė, galbūt Vasario 16-ą pasirašė, kai „Šeimų maršas“ kažką bandė veikti ar gal dar anksčiau. (…) Aš kaip žurnalistas noriu išlikti neutralus, bet iš principo, kaip piliečiui man sunku suvokti, kaip tokiomis aplinkybėmis, kai yra užpulta iš esmės mūsų kaimynė, yra kalbama apie tai – apie homoseksualizmo kažkokius pavojus, dar kažką“, – kalbėjo jis.

R. Paleckis tokią kalbą karo metu įvertino kaip „visiškai pro šalį“.

„Aišku, labai įdomu prisiminti Ž. Šličytę kaip deputatę, iš tikrųjų gera proga buvo, bent jau man, turėti omeny kaip galimą kokioje nors laidoje pašnekovę. Čia sakau iš žurnalisto pozicijų, bet kalbant apie kontekstą, kada ta kalba buvo pasakyta ir kokiomis aplinkybėmis, kas aplink mus vyksta, tai visiškai pro šalį“, – sakė žurnalistas.

Visgi jis akcentavo nesakantis, kad šios temos nesvarbios.

„Taip, galimai artėja Partnerystės įstatymas Seime, Stambulo konvencija – seniai juos reikėjo priimti ir būtume pamiršę temą, bet yra kaip yra“, – įvertino R. Paleckis.

Jis teigė tolerantiškai žiūrintis ir į išėjusiuosius iš salės, ir į Z. Šličytės pasisakymą.

„Aš to nebūčiau daręs, ji tai padarė – tvarkoje, tai tikrai ne priežastis ją kažkaip persekioti arba labai stipriai pulti, o žmonės, kurie išėjo iš salės, irgi parodė poziciją. Taip, jie galėjo kitaip ją parodyti, bet tikrai irgi nesmerkčiau tų, kurie išėjo. Tai irgi yra išraiškos priemonė“, – sakė laidos dalyvis.

R. Paleckis antrino KU politologei, kad dabar – gera proga spręsti aštrias diskusijas keliančius klausimus.

„Suprantama, kad nepaprastoji padėtis ne mūsų pačių pageidauta ir laukta, tiesiog susiklostė tokios aplinkybėmis, bet ji galbūt gali išspręsti tuos klausimus, kurie galbūt būtų vėl kėlę aistras ir būtų buvę neišspręsti“, – pridūrė jis.