Po vasario 24 dienos paklausos viršūnę prekybos centruose pasiekė ne tik druska. Perkamiausia preke tapo ir konservai.

Kai kuriuose didžiuosiuose prekybos tinkluose konservų pardavimai išaugo kelis kartus, todėl lentynos dažnai tuščios. Nors prekybininkai jas pildo. Jie sako, kad trūkumo sandėliuose nėra.

Su mėsos konservų decifitu susidūrė ir Panevėžio ūkininkai. Parduotuvėse negavę didesnių kiekių konservuotos mėsos siųsti į Ukrainą.

„Kadangi visi perka, ir žmonės dar sau nori eiliniai pasidaryti rezervus. Tai tų prekių prekybos vietose jau trūksta. Tai mes kalbamės su mėsos perdirbimo įmonėmis, kad mums atskirai gamintų tuos produktus, kad mes galėtume juos vežti į mūsų logistikos centrą, kad jie patektų Ukrainos kovotojams ir aišku gyventojams“, – LNK sakė Panevėžio rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė Danguolė Kuzmienė.

Ūkininkų sąjunga logistikos centrą paramai kaupti ir laikyti pasidarė Kėdainių rajone. Iš čia važiuoja jau ne pirmas maisto krovinys.

„Mūsų kolegos – ukrainiečiai ūkininkai sako krauti viską, ką turime, nes trūksta visko“, – sakė vienas sąjungos atstovas.

Ūkininkai nuo pirmųjų karo dienų renka paramą Ukrainai ir perka gerą, lietuvišką bei kaloringą, ilgai negendantį, nedaug vietos užimantį maistą.

„Organizacinį štabą subūrėme ne tik paramos rinkimui, bet ir fizinėms prekėms – konservams, negendančiais maisto produktais. Bet ir finansais. Tai šiai dienai ūkininkų sąjunga yra surinkusi virš 100 tūkst. eurų. Už juos perkami praktiškai savikaina maisto produktai“, – LNK žinioms sakė Kėdainių krašto ūkininkų sąjungos pirmininkas Dainius Sabulis.

Lietuvos grūdų augintojai ukrainiečių žemdirbiams su maistu pirko ir siunčia džipą. Tik juo kariaujantys ūkininkai po kaukus nevažiuos.

„Didžioji dalis ūkininkų Ukrainoje arba betarpiškai kariauja ginkluotųjų pajėgų gretose. Arba užsiima logistika. Daug ūkininkų, kadangi turi visureigius, pristato į frontą maistą, medikamentus. Mūsų žiniomis – ir ginklus“, – teigė Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas.

Tėvynę ginančių ūkininkų, A. Macijausko žiniomis, labai daug.

„Kaip mums sakė, tai nėra teritorinėje gynyboje tiek laisvų vietų, kiek žmonių norėtų kariauti Ukrainoje. Ten tiesiog yra eilės. Kyšius net duoda žmonės, kad papultų į karą“, – LNK sakė jis.

Lietuvos ūkininkai nusiteikę ilgalaikei paramai su Ukrainos žemdirbių organizacija.

„Atakuoja priešas maisto, perdirbimo įmones, pavyzdžiui – paukštides, kiaulides, kaip strateginius objektus. Tai reiškia, kad naikina tuos objektus, kuriuose sukoncentruotas maistas“, – sakė A. Macijauskas.

Pasak ūkininkų, prisideda ir su žemės ūkiu nieko bendro neturintys žmonės.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: