„Šis sprendimas iš esmės pradeda Ukrainos eurointegracijos procedūrą. Ukraina šiandien yra kovos už laisvę ir demokratiją simbolis ir ne žodžiais, o darbais rodo ryžtą pasirinkti savo vakarietišką kelią. Ukrainos žmonės nusipelno žinoti, kad yra laukiami Europos Sąjungoje“, – po ankstų penktadienio rytą pasibaigusio EVT posėdžio sakė prezidentas.

Apie tai jis pranešė ir tviteryje, kur ši žinia sulaukė daug palaikymo Ukrainai.


G. Nausėda pabrėžė, kad kovojančiai Ukrainai reikia ne tik ginklų, medikamentų, humanitarinės, finansinės pagalbos, bet ir aiškaus ženklo dėl ateities, rašoma Prezidentūros pranešime.

„Rusijos taikiniu Ukraina tapo tik dėl to, kad pasirinko kelią į Vakarus. Europos Sąjungos pareiga yra parodyti, kad demokratijos pasirinkimas yra teisingas“, – sakė šalies vadovas.

EVT posėdyje taip pat kalbėta apie sankcijas šalims agresorėms. Vadovai deklaravo savo pasiryžimą greitai imtis naujų sankcijų prieš karą pradėjusią Rusiją ir jos bendrininkę Baltarusiją.

Kalbėdamas apie sankcijas Rusijai Lietuvos vadovas akcentavo būtinybę stiprinti karą pradėjusios valstybės izoliavimą ir suspenduoti Rusijos narystę tarptautinėse organizacijose, ypač finansinėse, taip pat plėsti Rusijos bankų atjungimą nuo SWIFT sistemos ir uždaryti ES erdvę ne tik Rusijos lėktuvams, bet ir laivams, kurie negalėtų įplaukti į ES valstybių uostus ar teritorinius vandenis.

Europos Sąjungos valstybių vadovai taip pat aptarė gynybos ir energetinio saugumo klausimus.

„Būkime atviri – Europa šiandien yra sudėtingiausioje saugumo situacijoje nuo Šaltojo karo pabaigos. Rusija dar kartą įrodė esanti ilgalaike grėsme ir tai privalome įvertinti. Mes turime daugiau investuoti į gynybos pajėgumus ir karinį mobilumą. Europos valstybių išlaidas gynybai reikėtų padidinti bent iki 2 proc. BVP“, – sakė G. Nausėda.

Kalbėdamas apie energetinį ES atsparumą, jis pabrėžė, kad nepriklausomumas nuo Rusijos iškastinio kuro šiandien yra ir nacionalinio saugumo klausimas.

„Naftos ir dujų eurai, kuriuos uždirba Rusija yra skiriami karo pramonei – gaminti raketoms ir bomboms, kuriomis apšaudomi taikūs Ukrainos gyventojai. Todėl privalome maksimaliai greitai eliminuoti ES priklausomybę nuo Rusijos dujų, naftos, anglies ir branduolinio kuro“, – sakė G. Nausėda.

Jo teigimu, kad šiandien Lietuva yra viena mažiausiai nuo Rusijos energijos resursų priklausančių ES valstybių ir pabrėžė poreikį kaip įmanoma greičiau įgyvendinti Baltijos valstybių elektros sistemos sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais.

Kalbėdamas apie atomines elektrines Ukrainoje ir Baltarusijoje, šalies vadovas iškėlė ir branduolinio saugumo klausimą. Jis paragino Tarptautine atominės energetikos agentūrą imtis kur kas aktyvesnio vaidmens užtikrinant branduolinių jėgainių saugumą. Prezidentas priminė, kad pavojų kelia ne tik Rusijos veiksmai Ukrainoje, bet ir Astravo atominė elektrinė, pastatyta ignoruojant tarptautines saugumo normas ir aplinkosaugos reikalavimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją